Deja de mai bine de două săptămâni suntem într-o tensiune continuă, cu nervii întinşi la maxim şi într-o continuă căutare de evenimente noi, de ştiri, de evenimente care ne-ar satisface aşteptările şi vom ieşi din incertitudinea aceasta politică, iar Republica Moldova îşi ca continua drumul european început acum un an sub Guvernul Filat.
Cum nu avem nicio mişcare pozitivă pe scena politică, care ne-ar aduce bucurie, nu ne rămâne decât să încercăm să ne mai distragem de la această situaţie prin diverse modalităţi. Una din aceste şi cea mai plăcută pentru mine, este fotbalul. Deşi, până în prezent nu am dat niciun semn pe acest blog că mi-ar plăcea fotbalul, totuşi vreau să vă spun că sunt un mare admirator al fotbalului de calitate. Privesc, atunci când am timp şi posibilitate meciurile importante din marile campionate europene, dar în prim-planul preferinţelor mele sunt turneele finale cât şi Champions League şi Europa League.
Sunt un mare admirator şi al fotbalului românesc. Nu neapărat că ar excela prin calitate, ci datorită faptului că sunt şi eu român, deşi locuiesc în Chişinău, iar campionatul autohton, poate cu excepţia lui Sheriff (dar care a declarat că nu joacă pentru Moldova şi nici imnul Moldovei nu este intonat la meciurile internaţionale ale tiraspolenilor), este un mare zero (0).
Cum miercuri avem meci important în Europa League, când Steaua îşi joacă şansa calificării în primăvara europeană la Neapole (fiind şi unica echipă românească care se poate califica mai departe), nu pierd niciun detaliu privitor la situaţia şi mişcările Stelei de dinainte de acest meci.
Deşi ne-am obişnuit ca înainte de astfel de meciuri să apară diferite ştiri, preziceri, speculaţii privitor la rezultat, alcătuirea echipei, şansele echipe etc., totuşi, azi mi-a atras atenţia un material publicat pe www.blog.mysport.ro în se face referire la aspectul mai puţin sportiv al meciului de miercuri, şi mai mult îi vizează pe suporterii Stelei şi suporterii lui Neapole şi în general pe români şi ceilalţi europeni. Desigur, autorul kraus, a ţinut să mai destindă puţin atmosfera de dinainte de meci, care se anunţă una destul de tensionată, ţinând cont şi de “ospitalitatea” suporterilor napolitani.
Eu m-am amuzat copios. Vă invit şi pe voi să citiţi şi să vă ridicaţi puţin dispoziţia:
1. În zilele dinaintea călătoriei nu te spăla şi nu-ţi schimba lenjeria. O să-ţi prindă bine la punctul 4.
2. Nu lua cu tine decât strictul necesar. Cu cât bagajul e mai uşor, cu atât poţi alerga mai repede.
3. Nu te obosi să studiezi italiana. În cazul unui interogatoriu ai dreptul la translator.
4. La vamă: După verificarea actului de identitate, vameşii italieni vor efectua o percheziţie corporală completă (vezi punctul 1). Chiar dacă examinarea anumitor cavităţi e neplăcută, abţine-te de la proteste: pentru români procedura e prevăzută în Acordul Schengen.
5. Sunetul limbii noastre a devenit familiar majorităţii italienilor. Ca să eviţi manifestările de simpatie exagerată, vorbeşte numai englezeşte.
6. Pe stradă păzeşte-ţi spatele. Sodoma e foarte aproape de Gomora. “Vaffanculo” e o urare obişnuită la Neapole…
7. În localuri: E posibil să întâlneşti afişe cu precizarea “Accesul interzis câinilor şi românilor”. Nu lătra, nu face pipi pe piciorul mesei şi nu uita de punctul 5.
8. Noaptea în Neapole: Fetele cu fuste scurte şi machiaj gros n-au fost niciodată la doctor. Cele vopsite blond sunt toate românce, dar n-o să-ţi facă reducere.
9. Camorra (mafia napoletană) există de-adevăratelea, nu doar în ziare. Ai grijă pe unde umbli, altfel o să regreţi “clasa politică de la Bucureşti”.
10. În orice loc public: Unii italieni răuvoitori au învăţat câteva cuvinte româneşti pe care le strigă ca să-i dea de gol pe români. În asemenea situaţii nu trebuie să răspunzi, nici să ai vreo altă reacţie, cum ar fi de exemplu clipitul. Dacă totuşi se întâmplă să tresari, te poţi salva simulând imediat un atac de epilepsie, chiar şi cu riscul de a pierde meciul. Vei fi transportat la spital, unde ai să fii în siguranţă – în afară de cazul că asistentele provin tot din România.
11. La stadion: Dacă reuşeşti să ajungi până acolo, nu trebuie să te superi când spectatorii din apropiere o să te facă ţigan. Pentru occidentali, ţiganii sunt nişte rebeli romantici, cu suflete de artişti. De aceea, în Europa sunt iubiţi peste tot unde se duc. De ce să nu profiţi?
12. În timpul meciului: Chiar vrei să-ţi încurajezi echipa? Forţele de ordine o să te păzească, dar numai atâta timp cât conduce Napoli. Mai bine eliminat pe lumea asta, decât calificat pe cealaltă.
13. După meci: Indiferent de rezultat, vei constata cât de important e punctul 2. Dacă eşti cu prietenii, fugiţi fiecare în altă direcţie. Cine scapă va putea consola familiile celorlalţi.
14. Dacă eşti prins într-o încăierare cu localnicii şi îl dobori pe vreunul, nu uita să-i iei portofelul. Oricum l-a furat şi el de la cineva.
15. În urma evenimentelor, e posibil să nimereşti în arestul poliţiei (vezi punctul 3). Cel mai bine e să-ţi arunci din timp cartea de identitate şi să te declari apatrid. Dacă n-ai reuşit, nu recunoaşte nimic şi, pentru siguranţă, pretinde că aparţii unei minorităţi etnice din România. Dacă nu merge nici asta, arată-le poliţiştilor o fotografie cu Traian Băsescu. Broscarii îl confundă uşor cu Berlusconi, mai ales dacă alături apare şi Elena Udrea topless.
16. Înapoi în România: Nu fii trist că am pierdut din nou, fotbalul e doar un joc. Vin sărbătorile, ai o ţară frumoasă, economia e în plină relansare. Iar la anul o să fie şi mai bine!
Totuşi să nu uităm să ţinem pumnii Stelei şi să fim alături de ei miercuri seara (metaforic vorbind, căci alături în tribune aţi văzut ce se face ). Sperăm că Steaua nu va dezamăgi şi ne va face o mare bucurie, obţinând un rezultat pozitiv la Neapole. Avem nevoie măcar de atâta bucurie!
Sunt stelist, iubesc şi Rapidul pentru că a fost şi este o echipă frumoasă şi sunt suporterul echipei naţionale a României şi a celorlalte echipe româneşti când joacă în Europa.
Tu..ce..esti..romin..sau..
RăspundețiȘtergereÎn Republlica Moldova există mai multe naţionalităţi, etniii: români, ucraineni, gagauzi, ruşi, ţigani etc. Eu fac parte din prima categorie.
RăspundețiȘtergere