Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Noi avem nevoie de politicieni de succes şi de partide longevive. Voi de care sunteţi?

Tot mai mult mă conving că pe scena politică autohtonă există trei tipuri de partide politice: partide de durată (PCRM, PPCD), partide care se menţin ceva timp în prim-planul politicii moldoveneşti (AMN, PSD, PDA, PD-până la venirea lui Lupu) şi partide care fac umbră pământului, din care fac parte toate partiduţele de buzunar alcătuite din mama, tata, copii şi câteva rude şi care de obicei apar la comanda altor actori politici mai puternici, pentru a rupe voturi de la anumiţi concurenţi electorali (PNL, MU, MAE, PPM, PpNŢ, PRM, PUM, PPR, etc. etc.).

Până la alegerile care abia s-au consumat au existat şi trei tipuri de alegători, cei ce votează cu comuniştii, cei care votează cu partidele liberal-democratice, democratice şi proeuropene cu importanţă pe arena politică moldovenească şi cei care votau pentru partidele apărute peste noapte şi dispărute din nou în dimineaţa de după alegeri. Am spus care votau, deoarece alegătorii la ultimul scrutin au dat dovadă de maturitate şi nu şi-au mai irosit votul cu aceste partide mici şi foarte mici. Acest lucru mă bucură şi-mi dă încredere că şi-au primit lecţia persoane precum Pasat, Şelin, Ţurcanu, Stati, Laguta etc. şi nu se vor mai avânta cu ocazia altor scrutine doar pentru a consuma timpul aiurea pe la televiziuni, timp care ar prinde bine partidelor cu şanse să acceadă în Parlament, cât şi cetăţenilor care vor putea să-şi facă o impresie adecvată despre fiece partid în parte.

După cum aţi observat, am evitat mai sus să includ în una din cele trei categorii de partide PLDM-ul şi PL-ul. Nu am făcut-o tocmai din considerentul că aceste partide încă sunt noi pe scena politică a Republicii Moldova, ambele intrând în Parlament pentru prima dată în aprilie 2009.

Nu le-am inclus în nicio categorie şi datorită faptului că încă nu am reuşit să-mi dau seama ce planuri de viitor au aceste două partide, de care, la moment se leagă şi destinul acestei ţări. Aş vrea să întreb liderii acestor două partide dacă vor să se menţină în prim-planul politicii autohtone, să facă ceva util pentru acest popor, să ne scoată din sărăcia în care ne aflăm, sau la fel ca şi alte partide vor doar să treacă în viteză prin spectrul nostru politic, rămânând în memoria oamenilor ca două partide “născute talent şi moarte speranţă”?

Ceea ce au oferit aceste două partide azi a fost un spectacol de prost gust. Când cu toţii aşteptam o întâlnire la nivel de conducere a acestor două partide pentru a cădea de acord asupra a ceea ce au de gând să facă cu destinele celor care i-au votat, liderii acestora s-au dat în spectacol, mai întâi la expoziţia-târg, unde Mihai Ghimpu în stilul său iese cu glume expirate la adresa lui Filat, iar Filat ca un copil ţâfnos “pune botul” la orice şi-i răspunde deloc politicos la glumele primului.

Ce a urmat mai apoi la întrevederea dintre cei şase, câte trei de la fiecare partid, numai ei ştiu, însă, socotind după feţele lungi şi acre ale lui Ghimpu şi Filat, după ce au ieşit de la acea întrevedere, putem trage concluzia că nimic pozitiv nu a avut loc în spatele uşilor închise, departe de ochii presei şi a alegătorilor.

Este trist că nu poate exista înţelegere şi respect între aceste două partide, deoarece, la prima vedere nu prea sunt sesizabile multe diferenţe ca programe electorale, acţiuni politice. Ne rămâne să credem că disputa dintre aceste două partide ţine de orgoliul prostesc de care dau dovadă cei doi lideri politici în încercarea de a arăta cine e mai tare.

De aceea ţin să fac apel la calm, raţiune şi vigilenţă din partea ambelor partide, deoarece circul jucat de PL şi PLDM şi cearta dintre acestea nu fac bine nimănui. Nici lor ca entităţi politice, nici cetăţenilor acestui stat. Şi în ceea ce ţine de cearta dintre partidele democratice şi percepţia acesteia de către oamenii simpli m-am expus deja în precedentele articole. Efectul acesteia este deja vizibil pentru PL, iar dacă liderii acestui partid nu devin raţionali urgent, riscă să nu depăşească pragul electoral la următorul scrutin electoral.

Un comentariu:

  1. Intr-adevar, acum e foarte important ca PL si PDLM sa lase orgoliile deoparte si sa aiba o pozitie comuna.
    Situatia e destul de complicata, mai ales dupa "interventia" recenta a rusilor. Din ce am vazut eu, initial Rusia a "sugerat" o alianta PCRM - PDLM dar, dupa ce PDLM a refuzat, atat voronin cat si presa rusa a inceput sa-l atace pe Filat. Iar UE inca nu e capabila sa-si apere interesele foarte bine (mai ales in conditiile in care Catherine Ashton, care e comisarul european pt afaceri externe, a avut o relatie "amoroasa" cu un comunist britanic...). Sa vedem ce-o sa se mai intample si dupa venirea sefului parlamentului european in RM (peste vreo 3-4 zile).

    RăspundețiȘtergere