Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 17 decembrie 2010

Hotineanu primeşte salariu chiar dacă e sfârşit de an?

Da, domnule Hotineanu, dumneavoastră primiţi salariul pentru luna decembrie, pentru sfârşit de an? Dar subalterni dumneavoastră, medicii? Dar ceilalţi angajaţi din sistemul medical?

Ştiu că e o întrebare retorică, deoarece “stimabilii” noştri medici în frunte cu “cel mai competent ministru” al actualei guvernări, în persoana lui Hotineanu nu ar permite să nu li se achite salariu pentru nimic în lume.

Atunci de ce aceşti medici, când trebuie să acorde asistenţa medicală necesară bolnavilor grav, în care se include şi minimul necesar de medicamente şi hrana din spitale, refuză să ofere bolnavilor o banală aspirină motivând că e sfârşit de an şi stocurile sunt epuizate. De ce aceşti bolnavi cronici, care necesită o alimentaţie specială prescrisă chiar de medici sunt hrăniţi deja de mai bine de 3-4 săptămâni doar cu griş fiert în apă, fără pic de zahăr ori alte ingrediente necesare unei mese cât de cât acceptabile? Cum e posibil ca un spital precum Sfânta Treime să mai aibă în stoc doar un sac de orez şi unul de griş, cel puţin aşa reieşind din spusele medicilor, care astfel justifică bătaia de joc la adresa bolnavilor internaţi acolo? Cum e posibil ca un bolnav ieşit de pe masa de operaţie să fie nevoit să-şi cumpere singur tifonul şi tinctura de iod, altfel riscând să moară, chiar dacă operaţia iniţial fiind reuşită? Cum e posibil ca pacienţii imobilizaţi la pat şi care suferă de diaree tot din cauza alimentaţiei dezastruoase de la spital să fie refuzaţi să fie îngrijiţi de infirmiere, spunând că aceasta le oferă vasul doar pentru “treaba mică”? Este strigător la cer atunci când ceilalţi pacienţi din acelaşi salon trebuie să îngrijească unul de altul în astfel de situaţii. Păcat că astfel de imagini nu sunt deloc plăcute şi nici nu pot fi filmate, fotografiate şi postate pentru a vedea şi Hotineanu cum sunt îngrijiţi bolnavii la sfârşit de an, deşi sunt sigur că e familiarizat cu astfel de situaţii.

De ce în spitalele noastre se acordă asistenţă medicală preferenţial, în dependenţă de banii care-i are bolnavul, de rude, de numele acestuia şi mai nou şi în dependenţă de perioada anului? Oare să fie chiar problema lipsei de fonduri de la sfârşit de an, sau este vorba de isteria creată de incertitudinea politică, iar tipi alde Hotnineanu simţindu-şi fotoliu în primejdie fură tot ce mai pot, acum pe ultima sută de metri, căci nu se ştie dacă mâine va mai exista Guvernul Filat, sau un altul, cu alţi miniştri?

Că veni vorba de Guvern şi de şeful acestuia, îl rog pe domnul Filat să ia în calcul cele spuse în acest articol şi să ia măsurile necesare ca astfel de situaţii să nu mai existe, în special să-şi amintească că nu e pentru prima dată când Hotineanu dă dovadă de total neprofesionalism.

PS. Unul din aceşti pacienţi este grav bolnav şi este imobilizat de ceva timp la pat. Totuşi a ţinut cu tot dinadinsul să-şi ofere votul pentru o guvernare pro-europeană. Medicii i-au prezis puţine zile de viaţă. Domnule Filat, de ce să nu le oferim acestor oameni măcar pentru ultimele zile o atenţie meritată? Ştiţi care e unul din cele mai mari regrete ale acestei persoane? Îi este frică că nu va mai avea ocazia să ajungă în ziua în care va avea certitudinea că Moldova îşi va continua drumul european început acum ceva mai mult de un an de zile!

5 comentarii:

  1. Ai dreptate,Valentin!Confirm cele expuse de tine in articol.Medicii zic ca situatia e cunoscuta pentru cei din minister,dar cica nu-s fonduri,ca-i sfarsit de an si numarul de pacienti tratati(?)a fost mai mare,decat era prevazut.
    Adica,daca s-au terminat fondurile spre sfarsit de an,pacientii cu polita de asigurare trebuie sa-si procure singuri cele mai elementare medicamente.
    In asa situatie,nu se mai poate vorbi de grija statului pentru cetatenii sai.
    Am o remarca doar: pentru renumararea(absurda)voturilor bani se gasesc,iar pentru cetatenii,care au votat si acum mor prin spitale,bani nu-s.E trist...

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar un spital Valentin? Poti sa mergi in orice spital, sau spitale din provincii, internate. Sa vezi starea deplorabila a bolnavilor si copiilor.

    Se intelege clar de la PLDM - tara nu are nevoie de copii din internate, bolnavi, invalizi si pensionari. Ei sunt pentru puterea curenta - "un balast al societatii" - care stopeaza miscarea spre Europa.


    P.S. Reprezentantii CEC-ului sustin, ca procedura va costa peste 13 milioane de lei. PCRM, care a cerut numararea din nou a voturilor acuza CEC de majorare nejustificata a bugetului, amintind ca pentru renumararea voturilor de la alegerile din 5 aprilie 2009 au fost cheltuite putin peste 3 milioane de lei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ştiu că situaţia este deplorabilă cam în toate spitalele, cu excepţia celor în care se internează alde Ţurcan, Reşetnicov etc. Eu am dat un exemplu real, la care am fost personal martor. Sper să se rezolve această situaţie de urgenţă, căci e vorba de vieţile oamenilor.
    Nu ştiu dacă chiar ai dreptate în ceea ce ţine de PLDM. Cert este că aceste lucruri se întâmplă şi nu ştiu dacă cu asta este la curent Filat, dar la sigur ştie despre toate astea Hotnineanu, care mai este şi ministru PLDM.
    Este regretabil că cei de la CC încă se mai ghidează după ceasurile elveţiene atunci când emit hotărâri. De aici se vede că le este în cot de oamenii de rând atât comilor cât şi celor de la CC. În privinţa celor 13 milioane, într-adevăr se exagerează. Ar trebui să se deschidă o investigaţie să se calculeze fiecare bănuţ, să vedem unde s-au cheltuit aceşti bani şi în buzunarul cui au ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  4. Total de acord...medicina/medici in loc sa-ti ofere mai mult iti iau!
    Ma INFIOR de ce medicina/asistenta e in RM, in spitale!

    RăspundețiȘtergere
  5. Se mai intampla ca un pacient care are nevoie URGENT de investigatie pentru a putea fi determinata cauza bolii si a/i fi aplicat tratamentul corespunzator, trebuie sa astepte sa treaca weekend/ul pentru ca in weekend ei nu lucreaza... Si inca iti si mai este frica sa le vorbesti direct de teama sa nu/ti faca mai rau...

    RăspundețiȘtergere