Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 decembrie 2010

S-a mai făcut un pas important

Iată că a trecut cu bine şi a doua şedinţă a Parlamentului nou ales. A trecut cu bine, dar nu putem spune că fără surprize. Una din surprize a fost şi modul foarte prietenos în care se întreţineau deputaţii AIE şi cu cei comunişti. De vină să fie oare maturizarea politicienilor noştri, sau ne aşteaptă vreo surpriză? Totuşi cred că ar trebui să credem că e de vină maturizarea clasei politice şi de ce nu şi speranţa comuniştilor că doar printr-o colaborare strânsă cu guvernarea ar putea spera şi ei la nişte portofolii în noua guvernare. A fost foarte sesizabilă şi marginalizarea lui Mark Tcaciuk, atât de colegii săi, cât şi de ceilalţi deputaţi. Din surse cunosc că el s-ar face principalul vinovat de eşuarea alianţei de centru-stânga, insistând prea mult pentru PCRM în detrimentul PD-ului. În această situaţie, ar trebui săi fim recunoscători strategului PCRM-ist?

O altă surpriză de proporţii a fost şi numirea lui Plahotniuc la funcţia de Prim-vicepreşedinte a Parlamentului şi asta în situaţia când PD-ul are şi funcţia de Preşedinte. Normal ar fi fost să fie câte un vicepreşedinte de la fiecare fracţiune parlamentară. Logic ar fi fost ca Ghimpu să fie numit în locul lui Plahotniuc, iar în cazul alegerii lui Lupu Preşedinte de stat, Ghimpu l-ar fi urmat automat în funcţie. Nu ştiu de ce este atât de mult scos în faţă Plahotniuc, mai ales că în lipsa lui Lupu de la şedinţe, Plahotniuc este cel care va prezida şedinţele. Cred că cunoaşteţi şi singuri cum va reuşi să facă acesta faţă în calitate de conducător al unei şedinţe parlamentare, în cazul în care el nu are nici experienţă nici cunoştinţe în acest domeniu. Mă miră şi faptul că Ghimpu s-a dat astfel în spate. Nu ştiu ce l-a făcut să ia o asemeni cerinţă, cine şi cu ce l-a motivat. Putem spune că aici se întrevăd trei situaţii: 1. Se încearcă marginalizarea totală a lui Ghimpu de către cineva. 2. A fost serios motivat de cineva sau/cu ceva să nu pretindă la această funcţie râvnită de Plahotniuc. 3. În timpul în care s-a aflat Ghimpu în calitate de locomotivă a PL-ului, partidul a avut mult de pierdut, ca dovadă fiind şi scorul slab obţinut de PL în alegeri. Se apropie cu paşi repezi alegerile locale, iar Dorin trebuie să iasă mai mult în prim-plan, iar dispariţia pe puţin timp a lui Ghimpu va ajuta ca oamenii să mai uite din neghiobiile făcute de acesta în acest an de zile şi în special de lungile tratative post.electorale, din care Ghimpu a ieşit destul de şifonat. În câteva cuvinte se încearcă resuscitarea PL-ului, tot cu ajutorul lui Chirtoacă, în speranţa că acesta va reuşi să-şi păstreze fotoliul de primar al capitalei.

Trecând peste aceste amănunte, trebuie să ne îndreptăm atenţia spre altele, care trezesc un mai mare interes pentru noi toţi. Situaţia de la Guvern şi împărţirea ministerelor, care nici până la această oră nu este cunoscută în detaliu de noi. Din surse cunosc că pădurile – MoldSilva şi SIS-ul i-au revenit lui Ghimpu, pentru a nu mai insista pentru o altă instituţie de forţă. Totuşi nu cunoaştem dacă acelaşi Catan care a dat dovadă de multă incompetenţă va rămâne la MAI, Zubco şi Chetraru care numai cu lupta cu corupţia şi alte angajamente luate de ei nu s-au ocupat. Se zvoneşte că CCCEC-ul urmează să fie desfiinţat. Să o vedem şi pe aceasta.

Până atunci vă invit să participaţi la sondajul postat pe acest blog în puteţi vota pe cine credeţi că s-a descurcat în funcţiile pe care le-a ocupat şi merită să continue şi puteţi spune cine trebuie să plece. După cum veţi observa, i-am inclus şi pe miniştrii AMN, deoarece trebuie să-i apreciem şi pe ei după modul în care s-au descurcat. Iar dacă unii din ei s-au descurcat bine în funcţiile pe care le-au ocupat şi sunt specialişti buni, de ce să nu rămână şi în continuare în funcţie? La fel aţi putea să propuneţi persoane care credeţi că ar fi potrivite în calitate ministru la un minister sau altul.

Cu toţii am contribuit la crearea situaţiei în care ne aflăm astăzi, mai întâi prin votul dat  la 28 noiembrie, apoi prin presiunea pozitivă care am pus-o pe politicieni în speranţa de a lua o decizie cât mai favorabilă nouă, cetăţenilor. Ţin să cred că noi, cu toţii am avut un cuvânt greu de spus în luarea deciziilor de către politicienii noştri, la fel putând influenţa situaţia şi în cazul formării Guvernului. De aceea vă invit să votăm, să spunem cine merită să ne guverneze şi în continuare şi cine a fost incompetent şi trebuie să plece, să lase locul altcuiva mai bun.

8 comentarii:

  1. eu vreau sa spun mosu gimpu este locomotiva adevarului.de filat mai sa bine tacem,dar de lupu nici numaai pomenim.eu cred ca blogul este sponsorizat de filat.

    RăspundețiȘtergere
  2. În privinţa lui Ghimpu... o să vină timpul şi o să deschideţi ochii şi o să puzeţi vedea cine e el cu adevărat.
    De sponzorizare...Să ai tu parte de atâta sponsorizare şi bani în toată viaţa ta câţi am luat eu de la Filat sau altcineva pentru că scriu pe acest blog. Niciodată nu vom merga înainte dacă veţi avea în cap doar să vă vindeţi şi cumpăraţi. Cel ce spune de sponsorizare, ia el singur bani de la cineva pentru a murdări pe alţii. Altfel nu văd cum v-ra trece prin cap să susţineţi aşa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. bianca
    Valentin spune te rog daca esti de acord cu mine ca in Serviciul Vamal au avut loc schimbari pozitive,cind specialistii cu un numar record de depistari de contrabanda nu au corespuns la funcie,au fost intimidati, amenintati,dati afara cu forta ,ponegriti,pentru a permite celor care au avut dosare penale ,nu pot lega doua cuvinte,sa fie avansati si sustinuti numai ca sint de la PLDM,,sa faca trimitere ca sunt rudele lui Filat ,si ca o sa activeze numai cine vor ei.
    Oare noi pentru aceasta neam facut datoriiea fata de tara, am luptat in anii 89 pentru independenta si grafie ridicand natiunea,pentru ca acum sa si bata joc de noi cineva care are numai interese personale si e de culoare Raspundemi te rog

    RăspundețiȘtergere
  4. "bianca
    Valentin spune te rog daca esti de acord cu mine ca in Serviciul Vamal au avut loc schimbari pozitive"

    Bianca, nu am înţeles, ai vrut să spui că au avut loc schimbări pozitive sau nu au avut? Căci spui ca au avut, dar mai departe mesajul tău dovedeşte contraictoriul

    RăspundețiȘtergere
  5. bianca,
    Nu au avut loc schimbari
    pozitive ,si cind spun numar record de depistarri de contrabanda se intelege ca vamesii care au contribuit la contracararea fraudelor vamale si depistarea lor,aceia au si patimit

    RăspundețiȘtergere
  6. Bianca, nu pot să spun că aş cunoaşte cazuri concrete din cele ce spui, dar trebuie să recunosc că se discută mult asupra acestor situaţii. Nu ştiu ce să spun în această situaţie. Posibil să ai dreptate că au fost numiţi la vamă persoane apropiate lui Filat, cel puţin la funcţii de conducere e sigur că aşa s-a întâmplat.
    Probabil se duce o luptă între fosta guvernare şi cea actuală, între oameni de afaceri din spatele comuniştilor şi cei apropiaţi PLDM-ului şi din cauza asta au fost înlocuiţi oamenii, chiar şi unii competenţi aşa cum susţii.
    Cert este însă că pe lângă cazurile de contrabandă care par a se inmulţi, s-au făcut şi lucruri bune. Nu mai au dreptul doar câteva firme (ale lui Plahotniuc si câteva altele) la importul de carne şi alte produse şi putem spune că am observat si o ieftinire semnificativă a cărnii ca urmare a acestei măsuri. De fapt, asta a fost şi cauza negocierilor fără sfârşit care au avut loc în decembrie. S-a încercat reluarea vămii de către Plahotniuc. Nu ştim sigur cât s-a reuşit, dar cunoscând dorinţa lui Filat de ai rămâne vama lui nu cred că ar fi renunţat la ea pentru nimic în lume (oficial se cunoaşte că a rămas la PLDM, dar nu se ştie niciodată, si PG ăn 2009 era oficial a AMN-ului).
    În concluzie: s-au făcut şi unele lucruri bune, dar prea puţine, la fel cum nu s-a făcut nimic pentru îmbunătăţirea situaţiei la PG, la CCEC, în MAI.
    Persoanele care au avut de pătimit pe nedrept ar fi trebuit să se adreseze în judecata, sa-si facă cunoscută problema şi poate-şi recăpătau funcţiile inapoi, daca e să privim lucrurile din prisma că toti cetatenii se pot bucura de drepturi la fel ca si arhitectul sef al capitalei, dar in special ca presedintele CSJ Ion Muruianu.

    RăspundețiȘtergere
  7. sint de acord ca sa ieftinit nitel carnea,putin si pestele,dar aceasta este egal cu zero,atunci cind a fost concentrata vamuirea la terminalele din Cricova,Varnita, INDUSTRIALA, si agentii economici erau obligati sa faca vama numai la posturile nominalizate atunci sa observat interesele de grup,si nu cele in favoarea statului,cit priveste adresarea in instantele de judecata,cei ce sau adresat si au cisigat judecata ,sint detasati fara acordul lor cite 60 de zile de la un post la altul nepermitandule sa activeze normal,referitor la fosta guvernare,cei care au faucut numai faradelegi pe timpul comunistilor acum sint in PLDM,si activeaza bine mersi,si pe noi nu ne intereseza carui partid ii apartine vama,dar ne rugam ca la conducere sa fie oameni competenti,sa fim apreciati dupa merite si nu dupa culoarea politica,sa fie pus capat nedreptatilor si faradelegilor,daca te intereseaza cu adevarat situatia reala, pot sati aduc 1000 de cazuri cu tot cu probe.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este cunoscut că premierul a lăsat mai toţi foştii comunişti in funcţiile care le aveau. Se scuză ca cică ar fi oameni "cu experienţă". Ce fel de experienţă, ai spus tu Bianca mai sus, dar şi eu am scris mai multe articole asupra pericolului care-l reprezintă aceşti comunişti atât pentru partid, dar mai ales pentru societate. Rezultate nu s-au prea văzut, sperăm că acum, când pericolul revenirii comuniştilor la conducere a cam trecut, politicienii nostri să facă ceva şi pentru noi.
    Din felul cum te-ai exprimat, să înţeleg că eşti una din persoanele care au avut de suferit în urma demiterii ilegale din funcţie?
    Cât ţine de cazuri şi probe, nu aş fi împotrivă, doar că prezenându-mi mie aceste cazuri nu se vor schimba prea multe. Ce aş putea eu să fac, este să public aceste cazuri pe blog şi odată ajunse la cunoştinţa tututuror, putem spera că cei responsabili vor face ceva pentru a schimba ceva spre bine.

    RăspundețiȘtergere