Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 decembrie 2010

Diplomaţia europeană vs grohăitul ruşilor

Am evitat să scriu pentru câteva zile despre cele petrecute la noi, tocmai pentru a putea înţelege ceva din mişcările care se fac acum pe la noi şi a-mi face o concluzie referitor la ceea ce ne aşteaptă în viitor.

Am digerat cu silă vizita fulger, neanunţată a fostului KGB-ist rus, la Chişinău, prin care ruşii au dat încă odată dovadă cât de mârşavi pot fi atunci când se simt ameninţaţi de a pierde şi mai mult din influenţa lor asupra Moldovei. Ori, o continuare a guvernării AIE ar însemna ieşirea şi mai mult a Republicii Moldova de sub influenţa Moscovei şi apropierea cu paşi repezi de Europa. Ruşii au făcut o greşeală în 2009 când au scăpat frâiele puţin din mână, iar acum vor să repare această greşeală prin intermediul lui Lupu şi Plahotniuc şi cu participarea activă a PCRM-ului. Metodele şi pârghiile folosite pentru asta sunt din cele mai mârşave, asta deja o ştim cu toţii.

Ceea ce este mai trist este că la toată această batjocură participă şi PL-ul, mai mult sau mai puţin direct. Mihai Ghimpu prin acceptarea de a se întâlni cu acest Narişkin nu a făcut altceva decât să oficializeze vizita acestuia la Chişinău. Nu ştiu ce l-a făcut pe Ghimpu să recurgă la acest gest (de fapt cunosc stimulentul care l-a ajutat să se hotărască în această situaţie, dar prefer să nu scriu despre asta, căci ar înrăutăţi şi mai mult situaţia),.Cert este însă faptul că atunci când a fost nevoie de participarea Preşedintelui interimar la Summitul OSCE de acum câteva zile, acesta a refuzat categoric din cauza  participării şi Rusiei la această întrunire, ca acum să meargă să se întâlnească cu un oficial rus, deşi acesta nici nu l-a anunţat că-i va face o vizită. Refuzul lui Ghimpu de a se întâlni cu Narişkin ar fi catalogat vizita oficialului rus drept o simplă întrunire dintre 3 partide din două ţări diferite. Totuşi, Mihai Ghimpu a ţinut cu tot dinadinsul săi dea o prea mare importanţă excursiei lui Narişkin la Chişinău.

Să trecem totuşi şi la oficialii europeni, care prin vizita de ieri au dat dovadă de mult mai multă înţelepciune, mergând să se întâlnească cu toate partidele, chiar şi cu PCRM, în comparaţie cu Narişkin care a preferat să se întâlnească doar cu PD şi doar de ochii lumii şi cu Mihai Ghimpu.

Nu ştiu care vizită va da mai multe roade, cea a KGB-istului rus, sau a oficialilor europeni, asta rămâne de văzut.

Din primele impresii, cert este că la moldoveni încă dă roade doar grohăitul, şantajul, subjugarea ruşilor şi prea puţin diplomaţia europeană. Cel puţin asta reiese din comportamentul PD-ului şi al PCRM-ului, care după vizita lui Narişkin s-au grăbit să se dea în spectacol cu posibila lor alianţă susţinută de Rusia, pe când vizita europenilor se pare că i-a lăsat cam indiferenţi.

3 comentarii:

  1. Suedia si Polonia sunt initiatorii parteneriatului estic. Vizita comuna a ministrilor de externe a celor doua tari demonstreaza importanta care o da UE situatiei din RM. Pe de alta parte, nu-i surprinzator ca PCRM-ul pare indiferent (fiindca oricum partidul ala vrea departarea de UE). In ceea ce priveste PD-ul, mai ramane de vazut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare cand vor intelege si PL-istii ca Ghimpu nu e nici pe departe acea persoana principiala si incoruptibila,drept care se prezinta?
    O mai buna informare si o gandire la rece nu le-ar strica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Majoritatea cunosc acest lucru, dar nu vor să recunoască. Pentru ei recunoaşterea acestor fapte ar fi egală cu o cădere psihologică gravă. Pentru ei Ghimpu şi Chirtoacă înseamnă totul. E un fel de boală agravată după episodul Roşca. Dacă ceilalţi politicieni ar avea curajul să recunoască şi public cine este Ghimpu, atunci totul s-ar limpezi., căci doar ei şi serviciile abilitate de stat cunosc acest lucru. Deocamdată probabil nu au curajul sau nu este momentul potrivit, iar presă curajoasă care să descopere aceste lucruri nu avem. Nu doar în cazul lui Ghimpu, dar şi al lui Filat, Lupu Chirtoacă şi ceilalţi.

    RăspundețiȘtergere