Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 decembrie 2010

Prea multe dezamăgiri şi decepţii…

Probabil că puţini dintre cititorii acestui blog îşi amintesc de Frontul Popular din Moldova (FPM), 1989 –1992 succesorul Mişcării Democratice din Moldova 1988-1989.

FPM a fost conceput drept o Mişcare de Eliberare Naţională în care îşi pusese speranţa sute de mii de oameni. Scurta sa existenţă (1989-1992) ne dovedeşte că a fost un eşec. Perioada în care s-a aflat în mare majoritate în Parlamentul Republicii Moldova este cunoscută ca una din cele mai negre perioade de când există Republica Moldova ca stat. Evident, oamenii s-au dezamăgit enorm, iar rezultatele acestei dezamăgiri le-am văzut la alegerile din 1994, când FPM, devenit deja FPCD, în alianţă cu alte câteva partide a luat doar 7,53 %.

Atunci, ca şi acum, democraţii nu au ştiut să se înţeleagă, să facă un front comun împotriva agrarienilor, care au reprezentat cea mai dezastruoasă guvernare din punct de vedere economic, social din câte a cunoscut Republica Moldova vreodată.

Din toţi cei care au făcut parte cândva din FPM, a reuşit să supravieţuiască politic doar Roşca, mai întâi cu FPCD 1992-1999, apoi cu PPCD până în 2008. Cum era şi firesc, oamenii care încă mai credeau în valorile naţionale româneşti, într-o apropiere de România şi chiar într-o reunificare a celor două state româneşti, s-au apropiat de PPCD, oferindu-i voturile lor, astfel asigurându-i lui Roşca cea mai longevivă existenţă politică dintre toţi politicienii moldoveni.

Doar că Roşca nu s-a dovedit nici pe departe a fi unionistul cel pe care-l credeam cu toţii. El nu a fost decât un fel de recipient KGB-ist, reciclat şi trimis de ruşi în Republica Moldova pentru a distruge şi ultimele trăiri unioniste dintre Prut şi Nistru.

În acest timp, un alt membru al fostului FPM, Mihai Ghimpu se bălăcărea şi el undeva prin politica moldovenească, încercând cu disperare să atingă măcar 1 % în numeroasele scrutine electorale ce au avut loc pe la noi.

Deşi Roşca a gafat de mai multe ori, bătându-şi joc de votanţii săi, atât în anii 1998-2000 când a venit cu pretenţii exagerate la anumite funcţii în stat, pentru care nici măcar nu avea persoane capabile (exact cum procedează acum şi Ghimpu) şi atunci când s-a unit cu comuniştii şi au dat jos cel mai democratic şi competent guvern, condus de Sturza, totuşi oamenii, naivi din fire i-au uitat aceste mârşăvii până în 2005, când Roşca a jucat deschis cu comuniştii fără nicio jenă.

În acel moment mulţi oameni au fost total dezamăgiţi, s-au simţit trădaţi. Cunosc persoane care nu şi-au putut reveni din acel şoc nici până când au părăsit această lume.

În acel moment a fost momentul lansării PL-ului şi al lui Ghimpu, târât de locomotiva Chirtoacă pe scena politică. Cum era şi firesc, cei dezamăgiţi de trădarea lui Roşca au migrat în mare parte spre PL, deoarece acesta a preluat în mare parte mesajul PPCD-ului.

Ce a urmat cred că deja cunoaştem cu toţii, din care cauză nici nu voi face referinţă la aceste lucruri. Problema constă în ce se întâmplă acum, când oamenii cu credinţă în valorile naţionale româneşti sunt la un pas de a fi trădaţi din nou, iar Republica Moldova aruncată din nou înapoi din cauza comportamentului lui Ghimpu.

Ce a făcut Roşca în perioada 1998-2005, Ghimpu vrea să facă acum, în timp de câteva zile. Pretinde la funcţii, ministere deţinute de PLDM, deşi la fel de simplu ar putea cere de la PD CCCEC-ul sau PG. În aşa fel Ghimpu face jocul PD-ului, oferindu-i motiv ca aceştia să meargă în alianţă cu comuniştii. Totodată, Ghimpu participă indirect şi la căderea Guvernului Filat, pe departe cea mai de succes guvernare din câte a avut vreodată Republica Moldova.

Roşca a făcut acele mârşăvii politice timp de 15 ani şi a distrus mulţi oameni simpli prin acţiunile sale. Ghimpu încearcă performanţa de al întrece pe Roşca în doar câteva săptămâni, timp în care se duc aceste negocieri.

Republica Moldova riscă să se întoarcă înapoi cu cel puţin 10-15 ani, iar electoratul de dreapta este în pragul unei noi trădări, care de data asta poate fi fatală. Oamenii care mai au sentimente unioniste se pot dezamăgi total, astfel pierzându-se, odată cu ei, şi ultima şansă de a ne mai apropia de România şi UE.

Domnule Ghimpu, dacă sunteţi om de onoare, dacă nu sunteţi un nou Roşca, dacă nu sunteţi un idiot de KGB-ist la fel ca şi Roşca şi nu aveţi ca principal scop distrugerea identităţii naţionale româneşti şi a societăţii, vă rugăm, renunţaţi la orgolii, la condiţionări, nu distrugeţi AIE şi odată cu ea şi viitorul nostru.

5 comentarii:

  1. Din păcate Lupu e cel vinovat de ratarea unei astfel de șanse (de a înainta spre România și Europa). Ghimpu e un om sincer și poate prea credul într-o societatea ca cea moldovenească. Parcă n-aș merge așa departe totuși, asemănându-l cu Roșca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lilia, de la Lupu nu ne putem aştepta niciodată la decenţă şi onoare. Nu ne putem încrede în el sau să cerem sa faca ceva pentru noi.
    În schimb de la Ghimpu cu totii ne asteptam de la mai multe. Nu/mi face deloc plăcerea sa-l asemăn cu Roşca, dar prea mult seamănă ce face el cu ceea ce a făcut si Rosca. Să dea Domnul să se corecteze si să nu se intâmple cum s-a mai intâmplat si de alte dăţi. Ar fi prea de tot inca o asemeni dezamagire

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu parere de rau acest articol seamana foarte mult cu un articol la comanda cuiva (PLDM sau PDM).Si daca ne asteptam la mai multe de la Ghimpu, apoi trebue sa acceptam lupta lui pentru un organ de drepr ca sa poata lupta cu cei care ne-au furat,jefuit si si-au batut joc de popor(acelas Lupu si compania si de ce nu si Filat, nemaivorbind de hoiturile comuniste).Sau poate aceste persoane din acest motiv nici nu doresc sa-i cedeze lui Ghimpu ceia ce cere.Daca se formeaza o alianta,atunci toti trebue sa fie cu drepturi iegale, dar sa nu se imparta in frati mai mici sau mai mari(defapt cum suntem tratati si de Rusia-ca parteneri dar cu drepturi pe care ni le impun ei).Si daca se numeste AIE, atunci sa se procedeze ca in UE unde toate tarile sunt cu drepturi egale indiferent de numarul populetiei sau marimea teritoriului.Unicul care a fost si ieste cinstit cu poporul si cu partenerii sai ieste Ghimpu,dar d-stra tot pe el il huiduiti.Cum s-au impartit posturile?A intrat Filat si s-a asezat pe fotoliile cele mai comode si mai roditoare si a spus ca acestea sunt ale lui,iar voi impartiti-va cu celelalte cum puteti?Nu categoric, intr-o cualitie se imparte cinstit si corect, la toti cite oleaca, nu cineva sa stringa smintina si ceilalalti sa fie folositi in loc de mobila pntru ca sedintele de Guvern si Parlament sa aiba cvorum.Iar domnii Filat si Lupu s-au folosit de Ghimpu stiind ca el va ceda tot numai sa fie formata AIE-2, si tot pe el il ponegresc.Alegatorul totul vede si aude si face concluziile necesare,iar d-stra va staruiti sa duceti alegatorul in eroare cu asa articole.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba, epxertule, aparut ca o ciupearca peste noapte.
    Rosca era un businessman inrait inca inainte de a se cupla cu Voronin. el avea afaceri peste afaceri si spalari de bani, la care SISul a tacut, pt ca era de-al lor.
    Rosca a facut totul sa nu fie apropierea intre RM si Ro. El a facut alianta cu comi.
    Ghimpu a deschis dosarele KGB! unicul cine a facut asta. El deschis a zis ca niciodata nu va face alianta cu comi. de era al doilea Rosca, demult se alia cu comi si alegeau presedintele parlamentului.

    Alta chestie, ca pt PLDM si PD, care au afaceri comune, e bine sa nu se bage un al treilea cu controale. Demult se stie ca Filat are afaceri si cu Plahotniuk si cu Olejka. Moldova e mica, asa ca ei imaprt aceeasi piine.
    Tu crezi ca ce atitea tratative intre PD si PCRM? e clar ca PCRM prin PD isi asigura businessul. E clar ca alianta va fi cu PLDM si PL, dar PD trebuie sa asigure spatele celor din PCRM. La noi nu e Kirgyzstan, sa fie expropiati alde Olejka. Din pacate. La noi se merge pe impartitul afacerilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu scriu la comanda nimănui. O spun cu cea mai mare sinceritate. O scriu pentru că aşa cred eu de cuviinţă să scriu. Scriu pentru a lua atitudine, pentru a arăta politicienilor că avem şi noi un cuvânt de spus. Eu şi ceilalţi care au luat atitudine, întreaga societate în această situaţia am avut un cuvânt greu de spus. Şi rezultatul s-a văzut, chiar în acest moment, la Jurnal tv se anunţă formarea şi continuarea AIE.
    Anonime, am aproape un an de când scriu pe acest blog şi aproape 20 de când am început să înţeleg ceva în politică. Am fost alături de părinţi şi în 89 în PMN când s-a pus bazele acestui stat. Cei care apar ca ciupercile sunteţi voi, deoarece doar la asta vă pricepeţi să criticaţi pe cei ce iau atitudine şi încearcă să spună adevărul despre ceea ce se întâplă în această ţară.

    RăspundețiȘtergere