Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

marți, 30 noiembrie 2010

Cauze şi efecte

Cu toţii am aşteptat azi prima rundă de negocieri între liderii Alianţei, foşti patru, rămaşi trei. Speram că în sfârşit se vor lăsa orgoliile, mofturile, condiţionările, şantajele. Se pare însă că sunt încă impedimente în realizarea acestor aşteptări ale oamenilor, ale celor 60 % din cei care s-au prezentat la urne. De ce nu şi a celorlalţi 40 %, despre care am spus ce era de spus în postarea anterioară, care la urma urmei sunt şi ei cetăţeni ai acestei ţări şi nu trebuie deloc neglijaţi, ci ajutaţi pentru a fi aduşi pe calea corectă.

Dar să trecem la politicienii noştri. Sincer, m-am aşteptat la mai puţin orgoliu de la Ghimpu şi de la mai multă raţiune de la Lupu.

De ce mai puţin orgoliu? Păi tocmai asta a fost problema principală a lui Ghimpu până la, şi în timpul aceste campanii electorale. Prima doză de orgoliu prostesc a fost arătată de Ghimpu atunci când s-a încăpăţinat să rămână la şefia partidului. Atunci a fost evidentă frustrarea lui Ghimpu şi frica că ar putea pierde şefia partidului. Altfel ar fi parcurs lucrurile în această perioadă cu un Dorin Chirtoacă sau cu un Anatol Şalaru în fruntea PL-ului.

O altă problemă a lui Ghimpu a fost că uneori şi-a luat prea în serios funcţia de şef interimar al statului. Ori, el prin acest comportament al său nu prea a arătat ca un liberal, ci mai mult a dat dovadă de încercări autoritare. Au fost două momente, după consumarea cărora, Ghimpu a arătat cel puţin jenant. Prima dată s-a întâmplat cu defilarea ruşinoasă a trupelor noastre pe Piaţa Roşie. Din punct de vedere istoric, sunt de acord că nu am avut ce căuta acolo. Doar că Mihai Ghimpu trebuia să se consulte, sau cel puţin să afle şi părerea celorlalţi, să nu se grăbească cu declaraţii categorice. Totuşi, era unul contra doi. La început Filat şovăia în privinţa asta, ca apoi să fie al treilea în luarea deciziei respective. Astfel, Ghimpu în urma acestei situaţii a fost văzut ca un om pripit, pierzând-u-şi mult din importanţă în Alianţă.

A doua situaţie penibilă s-a petrecut la 28 iunie şi imediat după asta. Spun penibilă nu pentru Ghimpu, ci pentru noi toţi. Un adevăr istoric, care Mihai Ghimpu a vrut să-l pună în legalitate, a fost declarat drept un neadevăr, prin hotărârea ruşinoasă a Curţii Constituţionale. În urma acestei situaţii, noi, poporul am avut de pierdut de două ori. 1. Curtea Constituţională prin hotărârea sa a făcut şi mai necredibil în faţa oamenilor adevărul despre ocupaţia şi ororile sovietice. 2. Ruşii atât au şi aşteptat, au şi impus embargou la importul de vin moldovenesc. Foarte dubios a fost şi comportamentul Curţii Constituţionale, care, deşi era firesc cum va acţiona în această situaţie, nu a dat verdictul privind Decretul din 28 iunie, decât după ce ruşii au început a se răţoi. Ce a urmat, cunoaşteţi cu toţii. Plecarea pompoasă a lui Lupu la Moscova şi culegerea roadelor (voturilor) din aşa zisa deblocare a vinurilor moldoveneşti din vamă. Şi de data asta Ghimpu a ieşit într-o lumină proastă. Filoruşii l-au acuzat de denigrarea “adevărului” lor sovietic, iar Lupu, deşi voalat de blocarea exporturilor în Rusia.

O altă greşeală a PL-ului şi a membrilor acestuia, începând cu cei de vârf şi până la cei “mici” a fost atacurile frecvente, unele mai voalate, altele mai directe asupra PLDM-ului. Acuze precum că Filat merge prea des la Moscova, că o ia spre centru şi nu mai este partid de dreapta etc. Şi asta a fost una din cele mai mari prostii de care a dat dovadă PL-ul. În încercarea de a mai rupe ceva voturi de la PLDM, nu făceau altceva decât să aducă simpatizanţi acestora, deoarece pe moldoveni nu-i deranjează faptul că Filat merge la Moscova, odată ce ei îşi pot vinde produsele şi merge uşor la “strokă”. Moldovenii nu văd nimic rău în faptul că Filat merge la Memorial, odată ce Curtea Constituţională a spus că ruşii ne-au eliberat. Foarte regretabilă această situaţie, dar acesta e adevărul. Şi imaginaţi-vă ce se întâmpla dacă Filat ar fi făcut-o şi el pe cel mai mare naţionalist, n-ar fi arătat simpatii pentru Rusia. Vă imaginaţi câte procente ar fi luat PL-ul dacă şi Filat ar fi mizat doar pe electoratul de dreapta? Exista riscul ca acum să avem doar 3 partide parlamentare. Acest fapt le-am spus-o chiar personal, să se bucure că PLDM-ul trece spre stânga şi n-o să rupă de la PL. Nu au înţeles şi s-a văzut şi rezultatul la alegeri.

Mult au tras în urmă partidul şi simpatizanţii şi membrii PL-ului, care în tot acest an de guvernare a AIE au stat pe forumuri şi au tot împroşcat cu noroi în ceilalţi membri ai Alianţei, cu precădere în PLDM. Ori cei care au acces la internet sunt oameni informaţi, cei mau mulţi dintre ei inteligenţi, care nicicum nu au agreat ceea ce se întâmpla printre forumiştii noştri. Şi, deşi campania era în toi, aceşti simpatizanţi erau tot în număr mare pe net, în loc să fie în teritoriu să discute cu oamenii de la ţară, nu să se certe cu cei de pe internet.

O alt greşeală a PL-ului a fost şi strategia acestora din campanie. Agitatorii acestora numai agitaţie nu se numea ceea ce făceau ei. Se prezentau la uşă şi cu o vădită paliditate abia reuşeau să adreseze câteva întrebări referitor la preferinţele politice ale oamenilor şi alte tâmpenii. Întrebând-u-i de ce nu mă conving să votez cu PL şi dacă ei doar pe forumuri strigă în gura mare, mi-au răspuns că ei nu fac agitaţie şi că le deschid uşa mulţi comunişti care se cam înfurie când aud că pomenesc de PL. Ce ţine de strategie, mai sunt şi spoturile electorale, care unele din ele, chiar nu au fost deloc reuşite, cu profesori de educaţie fizică în rolul principal şi copii rezemaţi de gard, care în ciuda tragsimului din acel spot, mai aveau puţin şi pufneau în râs.

Un scenariu neplăcut este şi acesta în care Ghimpu tot îi cântă în strună lui Lupu, atacând PLDM-ul. Votanţilor PL le e scârbă de acest Lupu, iar ceea ce a făcut Ghimpu prin susţinerea continuă şi necondiţionată a PD-ului a îndepărtat nespus de mulţi votanţi. Este dubioasă această situaţie, căci PL-ul nu are nimic în comun cu PD-ul, sunt două partide total diferite. Poate Mihai Ghimpu are ceva în comun cu Lupu de-i tot suflă atât în borş. Dar asta să ne spună el, până nu au aflat alţii despre aceste legături dintre ei şi să le facă publice. Cel mai rău este că Ghimpu este încăpăţinat şi nu termină cu aceste prostii, ceea ce e total în defavoarea PL-ului.

Au mai fost multe greble călcate de cei de la PL, dar nu le voi înşirui pe toate aici. O bună parte le-am spus deja în articolul anterior. Totuşi, aş vrea să mă opresc puţin la o situaţie cel puţin jenantă în care s-a pus Ghimpu, dar şi pe România, atunci când în seara semnării Tratatului de Frontieră Ghimpu nu a avut nimic de replicat, ca în zilele imediat următoare să strige în gura mare că Tratatul de Frontieră nu este constituţional. Fiind întrebat de ce şi-a schimbat părerea peste noapte, Ghimpu a spus că nu a cunoscut care sunt împuternicirile externe ale premierului. Păi domnule Ghimpu, ori sunteţi jurist, ori nu sunteţi? România a fost pusă într-o situaţie jenantă în faţa Europei, creând impresia că a încheiat un tratat ilegal şi încearcă să mintă partenerii europeni. O urmare a acestei situaţii poate fi şi faptul că, de data sta nu am văzut o susţinere directă a PL-ului din partea lui Băsescu, aşa cum se întâmpla în alte dăţi.

Cam acestea sunt cauzele principale care a tras în urmă PL-ul. Efectul îl cunoaştem cu toţii.

Lupu ar trebui să dea dovadă măcar acum de puţină raţiune, căci în timpul campaniei electorale şi înainte a cam dat-o în bară. Să nu pretindă la prea multe în următoarea guvernare ţinând cont de cum s-a comportat în acest an şi ceva de guvernare AIE. Şantaje, blocări de reforme, Procuratură şi CCCEC sub papucul lor, care nu au făcut nimic bun în această perioadă. Lupu să nu uite şi de numărul mic de mandate care i-a revenit, conform încrederii arătate de către populaţie. Ceea ce ţine de încrederea populaţiei, aceasta a scăzut mult în urma introducerii lui Plahotniuc în liste. Lupu şi PD-ul nu merită mai nimic în această guvernare şi pentru faptul că nu a luat nimic din electoratul comuniştilor, scop principal declarat de aceştia.

O altă prostie a PD-ului a fost felul cum se prezentau ei în faţa alegătorilor la dezbaterile televizate. Atâta dispreţ arătau faţă de celelalte componente AIE atunci când cu o aroganţă de neînchipuit se prezentau drept cei mai tari, dumnezeii moldovenilor, cum că ei o să fie cei care vor hotărî în următoarea alianţă, că vor pune condiţii etc. Cetăţenii sunt sătui de astfel de grimase la televizor. Efectul s-a văzut - v-au taxat.

Ce ţine de PLDM, ai putea spune că aceştia au fost aproape perfecţi ţinând cont de scorul aproape dublu înregistrat de această formaţiune.

Totuşi, nici pe departe nu este aşa. Faptul că PLDM a primit cu hurta toţi comuniştii în partid nu a făcut decât să îndepărteze mulţi alegători cu opţiuni de dreapta. În acest timp, din cauza migraţiei masive de comunişti la această formaţiune, PLDM-ul a pierdut mulţi membri extrem de importanţi care ar fi ajutat mult partidul şi ar fi adus multe voturi. De o mare nesimţire au dat dovadă şi atunci când pur şi simplu au ignorat oameni, care au adus grosul voturilor la 5 aprilie şi 29 iulie 2009.

Chiar azi, Filat a recunoscut că suferă de o boală incurabilă pentru el – optimism. Ceea ce nu vrea el să recunoască însă, este faptul că el mai suferă de ceva. Nu are destul curaj pentru un premier. A dat dovadă atunci când a fost vorba de PD, Lupu şi Plahotniuc. Datorită lipsei lui de curaj a ajuns Procuratura, CCCEC-ul şi alte structuri importante de stat sub talpa lui Plahotniuc. Consecinţele le cunoaşteţi cu toţii.

Tot de laşitate a dat dovadă şi în special de bătaie de joc la adresa celor care l-au adus la conducere, atunci când l-a pus la conducerea MAI pe Catan, un om slab, care nu va fi în stare să ia măsuri cu angajaţii lui care au bătut, maltratat şi omorât tineri în aprilie 2009. Foarte urât  a arătat şi spectacolul de prost gust cu aşa-zisa demitere a acelor poliţişti care se fac vinovaţi de ororile din aprilie 2009, ca mai apoi aceştia să fie puşi în fotolii şi mai moi, şi mai confortabile.

O bătaie de joc la adresa oamenilor a fost şi faptul că în fruntea Ministerului Sănătăţii l-a pus pe Hotineanu, un corupt şi incompetent. Acesta nu numai că nu a rezolvat problema în privinţa medicamentelor, ci le-a scumpit şi mai mult, iar pentru aceasta fiind de vină şi fiul acestuia care face parte din mafia medicamentelor. Şi situaţia creată de gripa porcină a gestionat-o destul de nereuşit. Declaraţiile acestuia cum că oamenii ar fi murit şi aşa, chiar dacă ajungea sau nu ambulanţa la timp, cred că le cunoaşteţi cu toţii.

De multă aroganţă şi chiar sfidare a dat dovadă şi Filat în unele situaţii, când, lua decizii  fără să se consulte cu ceilalţi membri ai AIE, ceea ce şi aducea imediat replici dure din partea lui Ghimpu şi neînţelegeri în cadrul AIE. Tocmai aceste disensiuni dintre ei, provocate când de unii, când de alţii a şi adus la scorul nesperat de mare pentru comunişti. Moldovenii sunt un popor paşnic, căruia nu-i plac deloc aceste certuri. Ştiţi care e principalul motiv invocat de oameni când îi întrebi de ce votează comuniştii? Pe lângă sperietoarea comuniştilor cu neplata salariilor şi pensiilor de către democraţi(care deja a căzut în anul acesta de guvernare), unirea cu România şi alte tâmpenii, mai este şi această ceartă dintre partidele liberal-democratice. Şi treaba cu cearta şi neînţelegerile dintre aceştia este un adevăr, nu o tâmpenie a moldoveanului. Au mai fost şi alte exemple prin anii ‘90, când în urma certurilor interminabile dintre democraţi au ajuns la conducere comuniştii.

Revenind la problema cu care am început acest articol, ţin să le amintesc politicienilor noştri să de-a dovadă de raţiune, să lase la o parte mofturile, condiţionările, şantajele. Coborâţi cu picioarele pe pământ şi cei care au luat mai multe mandate şi cei cu puţine, dar care se cred prea importanţi şi aşteaptă să vină alţii să se roage de ei. Nu aţi fost votaţi să arătaţi care din voi e mai tare la figuraţii. Apucaţi-vă de treabă, nu creaţi alte cauze, căci vor exista din nou efecte.

12 comentarii:

  1. poti sa-mi dai te rog un link in care ghimpu spune chestia cu imputernicirile premierului in politica externa. eu n-am citit/auzit nimic de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana, am încercat să gasesc pe net, dar nu am reusit. Daca nu gresesc, era inviat la o emisiune, Publica paremi-se. El a spus nu stie nimic de semnarea acestui tratat şi ca este indignat (probabil si pe bună dreptate) ca toate astea s-au făcut pe la spatele lui, fără să fie si el intrebat. Dar nu a pomenit nimic de neconstituţionalitatea acestuia.

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu ce este scris aici.
    Poate in plus trebuie spus ca cei din AIE au pierdut voturi si fiindca au mers cu jumatati de masura mai ales la justitie si interne. Sa vedem cat de mult o sa progreseze anchetele legate, spre exemplu, de finantatorii (foarte tineri) ai PCRM, "rapirea" fostului sef SIS, bomba de la Nemteni, etc... Ca sa nu mai amintesc de anchetele pe ce s-a intamplat la 7 aprilie. Multi au fost dezamagiti ca adevarul nu a iesit decat partial la suprafata.
    Si bineinteles, daca AIE s-a destramat, cel putin PL si PDLM puteau face un pact in care sa nu se atace reciproc...

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu am fost foarte nemultumita cand am auzit chestia cu neconstitutionalitatea, si cred ca a jucat serios in defavoarea pl-ului. nu trebuia sa pronunte cuvantul si ar fi fost ok. emisiunea nu am vazut-o, dar citind asta :http://www.voceabasarabiei.net/stiri/presa-romaneasca/12684-mihai-ghimpu-vom-depi-problemele-procedurale-pentru-ca-tratatul-de-frontier-cu-romania-s-fie-ratificat-coresponden-agerpres nu prea cred c-a zis ca nu stia de imputernicirile primului-ministru. N-am cum sa-mi dau seama cat de grave sunt problemele si cat le dramatizeaza ghimpu, probabail si aici functioneaza chestia cu trei juristi- sapte pareri. Dar mi se pare destul de clar ca filat a abuzat si l-a jucat pe ghimpu (pe toti de altfel) cum i-a placut. Problema e intr-adevar ca ghimpu s-a lasat jucat si o chestie care putea sa-i fie favorabila a transformat-o intr-un mare minus pt partid. La fel si cu scandalul cu compensatiile, unde nici ghimpu nici ceilalti nu au stiut unde sa se opreasca in critica la adresa lui filat, desi chiar aveau dreptate. Plus asocierea asta cu lupu, mai ales pe fondul aparitiei fenomenului plahotniuc, a daunat mult. De fapt aici sunt dupa mine principalele gafe, nu cred ca 9 mai si 28 iunie au contat foarte mult, ba dimpotriva.
    ingrijorator mi se pare faptul ca cel putin lui ghimpu i-a luat foc creierul si n-a stiut sa fie politician, exact contrariul lui filat, care-mi displace din ce in ce mai mult, dar nu pot sa nu apreciez modul in care i-a jucat pe aliati. Iar aiurea de tot mi se pare faptul ca de fapt comunistii nu prea au scazut, sa ai 40% dupa un an de AIE iar pldm-ul sa se ingrase practic din contul pl-ului si al amn-ului e nasol de tot.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta e link la declaratia lui Ghimpu referitor la neconstitutionalitatea tratatului de frontiera:
    http://unimedia.md/?mod=news&id=26144
    Ghimpu: ”Tratatul semnat de Filat la București este neconstituțional”. Filat: "Dacă aş comenta toate declaraţiile lui Ghimpu din acest an, ar fi incorect şi ar fi mult prea mult"
    E bine ca PDLM a luat mai multe mandate. Nu avem de unde sti daca cresterea PDLM e pe urma alegatorilor PL si AMN. Ar trebui sa comparam numerele exacte de alegatori (si nu procente). Pe deasupra PDLM a dat pomana electorala in timp ce PL nu prea a facut asta iar guvernarea AIE a lasat masina de propaganda comunista sa mearga nestingherita (licenta NIT nu a fost revocata, Omega a spus ce-a vrut, etc). Si pe deasupra multi oameni au fost dezamagiti ca nu s-a facut suficient in privinta aflarii adevarului despre aprilie 2009.
    Sincer, nu m-ar deranja ca sa se ajunga din nou la anticipate si PDLM sa creasca si mai mult (cu sau fara pomeni electorale), atat timp cat nu se aliaza cu PCRM, nu sustin prostii istorice, lingvistice, etc si continua reformele pentru o reala apropiere de UE. Ca multi vad PL ca un partid mai bun si corect, e alta poveste, dar din pacate multi alegatori nu apreciaza foarte mult corectitudinea si verticalitatea (mai ales dupa ce atatia ani comunistii au folosit eficient minciuna, au speriat populatia, etc)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si la urma nu trebuie sa disperam...
    Acele exitpolls au adus asteptari false, dar viata merge inainte.
    Daca PDM nu tradeaza alianta, atunci practic se ajunge intr-o situatie oarecum mai buna pana acum. Intr-un fel e bine ca PDM isi da acum arama pe fata, fiindca mai rau ar fi fost AIE sa-l aleaga pe Lupu presedinte si apoi PDM sa dea jos guvernul cu ajutorul "fratilor" comunisti. Asa, de bine, de rau, mai sunt 2 incercari de alegere a presedintelui si probabil cel putin inca un an de guvernare libera.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ciprian ai dreptate în mare parte. Ce tine de istorie si limba, totusi e nevoie sa se discute despre asta, si nu numai sa se discute in campanie asa cum face Pavlicenca, doar in scopuri electorale, in rest o doare pe ea undeva de Unire. Doar educand oamenii in spirit românesc si spunându-le adevarul nu vor mai avea atata ura fata de România.
    Cat tine de 7 aprilie, este cel mai mare mius al Aliantei. Daca nu mai era pericolul intoarcerii comunistilor, poate ca nici nu le ofeream votul meu. In privinta acestei probleme am pomenit fugiriv, si de asta se face vinovat MAI-ul, care este a PLDM-ului si Procuratura cumpărata de Plahotniuc de la Urechian.
    Da, ar fi bine inca o campanie peste vreun an, asa comicii s-ar duce dracului cu totul, nu am fi nevoiti sa-i suferim tocmai 4 ani, doar ca inca un an de incertitudine ar putea costa RM foarte mult. Europa asteapta stabilitate de la noi si implimentarea urgenta de reforme, nu de blocarea lor in Parlament de catre PD si AMN

    RăspundețiȘtergere
  8. ciprian, scuze, dar daca ne facem impresiile dupa articolelele de r..t de pe unimedia, n-avem nici o sansa sa ne informam. articolul de la care mi-ai dat link-ul e de fapt despre reactia lui filat la declaratia lui ghimpu. eu voiam link de la declaratia lui ghimpu conform careia el ar fi spus ca nu a stiut care sunt imputernicirile premierului, declaratie pe care, judecand dupa link-ul pe care l-am dat eu si dupa ceea ce spune ghimpu si acum, este imposibila. Ma inteles c-ar fi spus la publika, ma indoiesc dar nici n-am sa stau sa caut, mai ales ca lucrurile pt mine sunt cam clare.
    articolul asta de pe unimedia il stiam, dar sincer nu stiu daca a existat si unul anterior in care sa fie declaratia exacta a lui ghimpu, cautand acum pe unimedia nu am gasit, ceea ce spune multe despre calitatea jurnalismului practicat de unimedia si in general de presa noastra.

    RăspundețiȘtergere
  9. O analiza destul de buna,zic eu.Bravo,Valentin!Imi place si comentariul lui @Ciprian.
    Se vede ca au fost pomene electorale,odata ce vorbesc mai multi despre aceste lucruri.Mai intai vreau sa spun ca si in Romania,care-i deja in UE se fac asa lucruri.Apoi,oare politicienii nostri nu cunosc mentalitatea oamenilor?Ori cred ca in alegeri oamenii de aici or sa se comporte ca cei din Germania(ca exemplu)si merg doar cu stindardul corectitudinii(care nici ea nu e la cel mai inalt nivel)?
    In asa caz,PL-ul trebuie sa fie foarte multumit de rezultatele scrutinului si in viitorul apropiat nu au de ce sa se astepte la un mare spor.Spun aceasta cu parere de rau,cu toate ca am votat pentru PLDM.
    Eu cred ca un partid trebuie sa-si doreasca puterea,trebuie sa stie cum sa o obtina,sa cunoasca bine mentalitatea si asteptarile oamenilor.Desigur ca nu ar trebui sa existe pomeni electorale,dar in saracia care persista in R.Moldova,daca partidele de orientare democratica ar fi total corecte,am avea inca multi ani guvernari comuniste.Acestia(comii)nu se sinchisesc sa dea ceva la oameni,chiar si cu bani ii cumpara si sunt sprijiniti.
    AIE a fost doar un an la guvernare,rezultatele inca intarzie,dar PL-ul vrea sa castige ACEST electorat prin promovarea unei presupuse corectitudini.Pe taca Ileana putin o intereseaza aceast lucru acum.
    Scapati naibii de comunisti,imbunatatiti traiul oamenilor si apoi puteti promova valorile,caci doar atunci ele vor incepe sa ajunga la masele mai largi de oameni...

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Valentyn! Daca am analiza capitolul"cauze" in profunzime am ajunge,de fapt,si la cele pe care le-ai specificat Dumneata.Activitatea componentelor AIE exact ne demonstreaza morala fabulei lui A. Donici "Racul,broasca si stiuca"De ce? Pentru ca la momentul constituirii AIE nu s-au stabilit "regulele de joc ": s-au unit cu scopul marets de a debarca PCRM-ul de la putere... aceasta au facut-o,bravo si mai departe??? ...mai departe a fost ce-am vazut cu totii...dezmembrare,lipsa de cooperare si coordonare,boicotare(Lupu cu pensiile),atacuri PUBLICE permanente,cultura politica indecenta(Ghimpu),hotariri pripite si lipsite de "sange rece"...Acum se cere de a elabora si de a semna un document constituant( COD,MEMORANDUM,STATUT,,,????), ,care ar stipula strategiile si tacticile,vectorii politicii interne si externe,realizarea programelor electorale si prioritatsile actului de guvernare ,drepturile,obligatsiunile si responsabilitatile s.a.m d. AIE ar trebui sa aiba un STAAF de lucru, un centru de presa...

    RăspundețiȘtergere
  11. CC nu a declarat ca am fost eliberat, ci doar a calificat decretul lui Ghimpu cu privire la data de 28 iunie drept zi a ocupatiei sovietice neconstitutional. Nu confundati aceste lucruri si mai ales nu adaugati nimic de la voi. Dealtfel articolul este foarte tendentios si chiar daca PLDM-ul si Filat sunt criticati, are scopul sa le slefuiasca nitel imaginea.

    RăspundețiȘtergere