Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 28 noiembrie 2010

Atunci şi acum……

Recent, am avut imensa plăcere de a intra în posesia unui preţios jurnal cu însemnările, materialele şi articolele publicate în presa periodică a unui distins om, un adevărat apărător al valorilor naţionale, un om cu iubire de ţară, de tot ceea ce înseamnă valorile româneşti.

Istoric de profesie, cu mai bine de 25 de ani de carieră didactică, acest distins domn se bucura de o nemaipomenită înzestrare în ale scrisului. A publicat nenumărate articole în presa din acea vreme (anii ‘80-‘90 ai secolului trecut). Mi-a atras atenţia un articol publicat în preajma alegerilor din 27 februarie 1994, datorită situaţiei similare în care ne aflam şi atunci şi acum. În cele ce urmează voi reda conţinutul acelui articol, pentru a vă convinge şi singuri de situaţia prin care trecea Republica Moldova şi de situaţia pe care o avem în prezent:

“Adresându-mă către toţi colegii de breaslă, către toţi oameni de bună credinţă din republică, vreau să subliniez ideea, că de alegerile şi constituirea noului Parlament depinde viitorul nostru şi al nepoţilor noştri. Sânt din generaţia, care a cunoscut timp de decenii, minciuna şi falsul regimului totalitar comunist, realitate care ne-a măcinat şi pervertit sufletele. Fiind conştienţi de toate acestea, suntem obligaţi să acţionăm cu efervescenţă în actuala campanie electorală, să participăm cu toată răspunderea la scrutinul din 27 februarie anul curent. De noi depinde să avem un for cu adevărat democratic prin fapte, nu numai prin vorbe.Sunt sigur că cei mai oneşti cetăţeni ai acestui pământ au înţeles cu adevărat cine e cel mai adevărat tribun al poporului, cine are nu numai calităţi profesionale, ci mai nutreşte şi o sinceră dragoste de ţară, de neam şi, în ciuda vicisitudinilor, a rămas devotat poporului înşelat şi batjocorit de nenumăraţi pseudo-conducători.

În timpul în care a mai rămas până la scrutin, datoria fiecărui dascăl e să se afle în mijlocul poporului, să explice oamenilor esenţa acestei perioade tumultoase, necesitatea stringentă de a se prezenta la urne. Lipsa de vigilenţă ne va costa foarte mult, pentru că duşmanii Ţării noastre, ticluiesc planuri nu dintre cele mai luminoase în aceste momente cruciale ale istoriei….”

Iurie POPA,

istoric, veteran al muncii pedagogice,

satul Redi-Cereşnovăţ, Soroca

în ziarul “Făclia”, 11.02.1994

Este destul de evident de ce am ales să public acest material al regretatului Iurie POPA.

Atunci, şi acum ţara noastră se afla şi se mai află într-un moment istoric.

Atunci această ţară era măcinată de mafie, fărădelegi, sărăcie. Acum mafia bate la uşă şi vrea să-şi recapete puterea din anii ‘90, şi suntem cea mai săracă ţară din Europa.

Atunci, duşmanii acestei ţări, în persoana Partidului Agrarienilor au venit la putere şi au distrus economic, financiar, social această ţară. Ce a urmat, cunoaştem cu toţii. Dezastru, revenirea comuniştilor, represiunea presei, a oamenilor, un regim comunist aproape  totalitar. Acum, duşmani acestui popor, reprezentaţi de comunişti, Lupu şi Plahotniuc, Şelin şi alţii, ameninţă periculos cu venirea la putere şi subjugarea totală a noastră.

Atunci, oamenii nu au dat dovadă de vigilenţă şi au avut de suferit enorm, atât ei cât şi noi, generaţia tânără. Acum, azi, noi vom fi vigilenţi, raţionali şi prin votul nostru nu vom permite duşmanilor ţării să-şi pună în aplicare planurile diabolice, ne vom oferi un viitor frumos nouă şi urmaşilor noştri, pentru a nu trece şi ei prin calvarul prin care am trecut şi noi, pentru a nu readuce anii ‘90 înapoi….

2 comentarii:

  1. Salut Valentin!M-au coplesit emotiile,citind articolul acesta.Cunosti bine din ce cauza...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este nevoie de amintit de asemeni persoane, măcar astfel, dacă la timpul potrivit nu i s-a acordat şansa, atenţia şi ocazia de a se face auzit

    RăspundețiȘtergere