Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

luni, 12 iulie 2010

Unii moldoveni sunt irecuperabili!

De ceva timp suntem puşi la grele încercări de către Dumnezeu, ar spune unii mai credincioşi, şi de către natură, ar spune alţii mai realişti. Unii ar putea fi nemulţumiţi spunând că prea realişti se vor a fi unii şi prea puţin credincioşi. Eu aş spune că mai bine mai realist, dar cu atitudine civică, ajutând în aceste zile cu ce pot sinistraţii, decât credincioşi precum preoţii noştri care fac slujbe de "Opreşte Doamne ploile", cu această ocazie mai adunând nişte bani de la credincioşii naivi, în loc să meargă prin satele inundate şi să ajute oamenii, căci preoţii şi bisericile, după cum ştim, nu duc lipsă de nimic. Este bine cunoscută şi influenţa preoţilor pe plan local şi chiar naţional, dacă e să-l dăm exemplu pe Vlădica, care ar putea oricând influenţa pe mulţi oameni să intervină în ajutorarea sinistraţilor. Ei, dar preoţii noştri fac slujbe pentru buzunarul lor. Şi de parcă nu ar fi fost destule toate acestea, preoţii noştri mai şi prostesc credincioşii şi aşa îndobitociţi vreo 60 de ani la rând, că uite din cauza că nu s-a permis religia obligatoriu în şcoli, Dumnezeu ne pedepseşte. Această ultimă inepţie prefer să nu o comentez şi să o las la aprecierea cititorilor.

Dar să-i lăsăm puţin pe "sfinţii" noştri şi castelele lor, şi să vedem ce mai fac bravii noştri concetăţeni. Printre aceştia observăm că situaţia e şi mai neplăcută. Aceştia, pe lângă faptul că nu mişcă un deget, sau mai bine fundul din faţa calculatorului (căci despre vitejii noştri internauţi voi vorbi) întru ajutorarea sinistraţilor, aceştia se mai dau şi foarte critici la adresa Guvernului şi la felul cum acesta gestionează situaţia de calamitate.
Păi bine dragii noştri butonişti (a se înţelege butonarea pe tastatura calculatorului) în opinia voastră era mai bine în 2008 când oamenii erau înecaţi de ape, iar comunistul nr.1 şi totodată şi preşedintele ţării pleca de urgenţă la odihnă în una din cele mai scumpe staţiuni din lume? Sau când comunista nr.2, pe atunci mare premier şi iubitoare de carabine se hotărâse într-un târziu să meargă şi ea în satele inundate în pantofi cu toc înalt? Şi daca am mai pune la socoteală şi promisiunile rămase şi până astăzi doar la stadiul de promisiuni, făcute atunci de comunişti oamenilor care au suferit în urma inundaţiilor?

De bine, de rău, actualul guvern a reuşit să ţină cât de cât situaţia sub control, diminuând pe cât posibil distrugerile şi victimele în satele inundate. Premierul şi mai mulţi miniştri şi alţi funcţionari împreună cu armata sunt aproape non-stop printre sinistraţi dând o mână de ajutor la prevenirea inundaţiilor şi îndepărtarea distrugerilor rămase în urma revărsărilor Prutului.

Cum era şi de aşteptat, au apărut şi moldovenii cei mereu nemulţumiţi şi critici, irecuperabili în prostia de care pot da de cele mai multe ori. Bineînţeles au urmat tot felul de năstruşnicii: că cică politicienii noştri îşi fac rating pe baza inundaţiilor, că în toate astea e numai populism, că ce caută premierul acolo în cizme de cauciuc (probabil ăştia din urma o preferau pe doamna din cremene în pantofi cu toc înalt). Eu una vrea să le spun acestor irecuperabili: mişcaţi-vă naibii fundul din faţa calculatoarelor şi mergeţi şi întrebaţi ce preferă acei sărmani, să stea guvernanţii noştri acasă, din frica că unii iar putea învinui de populism, în timp ce ei se îneacă şi nu au ce duce la gură, sau să fie ajutaţi, să li se ofere hrană şi adăpost până la rezolvarea problemei unor noi locuinţe, deşi asta ar aduce politicienilor puţin rating?

Că tot veni vorba de politicieni, corect ar fi să vedem ce au făcut şi restul, să nu spună irecuperabilii noştri că despre unii am adus vorba şi despre alţii ba şi să fiu învinuit de subiectivism.

Despre comunişti nu avem prea multe ce spune. Ei ca şi în 2008 au luat apă în gură şi s-au dat la fund, fără să mişte vreun deget pentru a ajuta cu ceva sinistraţii. Probabil în acest mod se gândesc ei la aceşti oameni, pe care ei îi numesc popor moldovenesc! Şi încă ceva, staţi liniştiţi, nu au luat ei apă din aia murdară în gură de prin satele inundate. Mă referisem la altfel de lichid, din cel cu multe arome şi esenţe şi diferite tării, din care mulţi nici nu au visat vreodată şi sau dat la fund prin saune şi jacuzzi, nicidecum prin apela învolburate ale Prutului revărsat. Şi culmea nesimţirii: comuniştii ies azi de la naftalină cu tot felul de învinuiri, ba că Ghimpu a cheltuit bani cu elicopterul, ba că guvernul e de vină că au cedat digurile, chiar sunt în stare să spună că Filat e de vină că plouă. Şi cum dracu să construiasca actuala guvernare diguri şi să le fortifice în mai puţin de un an, când voi timp de mai bine de 8 ani nu aţi făcut nimic?

De preşedintele interimar ştim că a făcut unele vizite cu elicopterul în satele inundate, împărţind bani la sinistraţi. În cazul lui am avea câte ceva de obiectat, ştiind câte de costisitoare este o plimbare cu elicopterul, o oră ajungând şi la 1000 dolari, conform Ministerului Apărării şi că ar fi cheltuit 10 000 dolari pentru plimbarea sa. Ar fi fost mai raţional, spun unii să se fi mers cu maşina, iar de banii de elicopter să se fi construit case pentru sinistraţi. Gurile rele spun chiar că acei bani împărţiţi de Ghimpu ar fi colectaţi de la oameni de către tinerii pl-işti şi repartizaţi de Ghimpu ca şi cum ar fi din buzunarul lui. Dar să lăsăm bârfele gurilor rele sau irecuperabililor, să încercăm să ne abţinem până la momentul demonstrării acestora şi să vedem ce au făcut şi ceilalţi membri ai alianţei.

Lupu şi Urechean sau plimbat şi ei împreună cu preşedintele interimar cu elicopterul. Dacă în cazul lui Ghimpu am putea să-i înţelegem gestul făcut, căci ca preşedinte este indicat să-ţi vizitezi cetăţenii în asemenea situaţii, Lupu şi Urechean nu prea înţeleg cu ce treabă pe acolo. Unii ar spune că sunt şi ei membri ai alianţei şi trebuiau plimbaţi cu elicopterul că de altfel acuşi se supără şi dinamitează Alianţa, vorba lui Urechean. Totuşi, cred că Lupu, fiind obişnuit să-i privească pe toţi de la înălţime, de vină fiind şi statura lui, dar nu numai aceasta, bineînţeles că nu a putut pierde ocazia de a privi toată Moldova odată, de la înălţime şi anume din elicopterul prezidenţial. Despre Urechean…el strânge firimiturile aruncate de ceilalţi membri ai Alianţei, că atât i-a mai rămas de făcut până la alegeri şi eventual îşi mai umple buzunarele imense cu ce mai poate, pentru aşi asigura o bătrâneţe mai liniştită, exemplu elocvent fiind şi blocarea în parlament a legii privind desfiinţarea judecătoriilor economice.

Dar ce nu s-ar spune şi ce nu s-ar vorbi, putem spune că guvernarea actuală a făcut faţă, până în prezent, într-un mod destul de reuşit greutăţilor şi nevoilor la care suntem expuşi.

Cert este şi faptul că Moldova are un număr destul de mare de irecuperabili – bolnavi după colectivismul sovietic şi mereu nemulţumiţi, din cauza cărora suferim noi, majoritatea!

4 comentarii:

  1. Vaai, ce PATETIC si CATEGORIC!
    Din cat vad esti inca tanar si naiv in multe (asta e recuperabil :) ) - daca nu am dreptate infrima...

    La subiect: Tu chiar vrei sa avem guvernare ce sa nu fie criticata, asa ca in Koreea de Nord :) ? Si esti increzut 100 la 100 ca cei ce critica stau numai cu fundul pe tastatura :-D? Nu crezi ca si printre ei sunt sinistrati (cel putin copii de-ai sinistratilor), nu sunt ONGisti ce actioneaza acum in colectare de fonduri?
    Asa cum comunistii poarta responsabilitatea partial de neprevenierea calamitatilor si partial pentru nelichidarea consecintelor in 2008, asa si acum poarta si actuala guvernare. Despre posibile inundatii se vorbea inca din prin primavara - ar fi trebuit tarse careva concluzii? (nu zic de intelegerea cu natura su cu mai marele cerului, ci cel putin pregatirea conditiilor de evacuare a sinistratilor si mai ales a BUNURILOR LOR acumulate in ani grei de munca). Nu e totul in ALB si NEGRU, mai sunt si nunate gri...

    iar de crtitica are dreptul fiecare sa o faca asa cum o fac si eu si tu... ce tine de Filat & Ghimpu - astia kiar s-au apucat de treaba si nu numai de PR dar mai mult ca oricum toata responsabilitatea de actiune sau inactune va cadea pe ei, si nu e timpul de discutat aiurea, certat, etc .. tre de actionat, macar acum post-factum, alta faza e ca unii ministri ( sa nu zic care ( http://cojocari.ro/2010/07/politicienii-inundatiile-si-facebook/ ) se duc acolo in costume de parada pentru a face fotosesiuni si a le baga pe facebook - e bine sau rau, e cool sau WTF!?? - e la discretia fiecarui (avem libertate de opinii si exprimare)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu le interzice nimeni, nimănui să critice, dar să fie şi pentru ce. Eu am enumerat deja jalnicele atacuri aduse la adresa guvernării, nu e nevoie să mă repet. Nu as fi zis nimic daca ar fi ceva intemeiat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si in privinta aberatiilor celor de genul lui Cojocari, cine il impiedica sa imbrace si el orice fel de haine vrea, doar sa dea o mâna de ajutor. Oamenii vor fi bucurosi si nu vor avea nimic cu nimeni de la orisicare partid.
    Si patetic este sa te lasi influentat de unii asa zisi bloggeri nr.1 din tara votati de cumătri si prieteni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt si atacuri jalnice si la acestea tre de reactionat in felul urmator - canii latra, caravana trece. Sunt si critice fondate (eu am pomenit cate ceva).

    "sa te lasi influentat de unii asa zisi bloggeri nr.1" - e umil, nu e patetic si e carcateristic celor salbi informati si usor manipulati .. pentru mine nu exista blogger nr 1 si nr 1001 - eu am o lista in reader si ce gasesc interesant aceea si citesc cu interesa (nu pentru a o lua ca pur adevar)- oricum, sunt fapte (obiect, de.ex poza pe facebook) asta nu e fake, ci e realitatea, cine si cum apreciaza deja e subiectiv.. si fiecare e liber sa o faca (in limetele permisului)

    RăspundețiȘtergere