Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 iulie 2010

Rusia joacă tare

AP OSCE face apel către Federaţia Rusă de a relua şi finaliza procesul de retragere a trupelor şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional, precum şi cu angajamentele asumate în cadrul OSCE.
La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la postul de televiziune MIR TV că „orice pas înainte pe calea normalizării situaţiei este frânat de faptul că, deocamdată, este neclar cine ia deciziile la Chişinău. Alianţa care a venit la putere după alegeri nu reuşeste să formuleze o poziţie unică”, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov
Oficialul rus a precizat că Rusia va aştepta alegerile din R. Moldova pentru a asigura, într-un fel sau altul, stabilitatea politica necesară. „După aceea, vom putea trage concluziile referitoare la planurile Chişinăului”, a spus Lavrov.


Conform jurnal.md, vedem că "bravii" noştri vecini, ai vecinilor ucraineni nu prea pierd timpul în zadar, găsind ieşire din situaţie şi mai mereu pretexte să-şi menţină armata de ocupaţie pe teritoriul Republicii Moldova.
La prima vedere ar părea că ruşii doar încearcă să mai tragă de timp invocând tot felul de motive pentru a prelungi ocuparea teritoriilor străine şi nesoluţionarea conflictului transnistrean.
Totuşi ştiindu-i pe ruşi, cred că nu ar trebui să ne mulţumim doar cu această concluzie în urma celor spuse de Lavrov. Mai degrabă trebuie să înţelegem că Rusia, prin aceste declaraţii, de fapt a vrut să ne dea de înţeles unele lucruri. Care ar fi ele? Păi hai să le luăm pe rând:
1. Rusia se pare că speră, ca după alegerile din toamnă să revină la guvernare comuniştii şi astfel s-ar pune cruce pe problema transnistreană şi retragerea trupelor de ocupaţie ruseşti din acea zonă.
2. Atunci când s-a hotărât ca alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare să aibă loc în aceeaşi zi, s-a făcut o mare greşeală, din asta având de câştigat doar Lupu şi PD. Din câte bine ştim Lupu este varianta de rezervă a ruşilor în caz că comuniştii o dau iar în bară. Concluzia: cu Lupu preşedinte şi un PD majoritar în parlament, avem cam tot aceeaşi situaţie ca şi cu comuniştii la guvernare. Singura diferenţă e că vom avea un preşedinte cult şi cu accent fals de Dâmboviţa.
3. Cum am observat în ultimul timp cei care au cerut insistent retragerea armatei de ocupaţie au fost PL în persoana lui Mihai Ghimpu şi PLDM în persoana lui Vlad Filat. Desigur, s-a remarcat mai mult în această problemă preşedintele interimar prin numeroasele sale ieşiri, unele mai reuşite, altele mai puţin şi în special prin mediatizatul decret cu privire la ocupaţia sovietică din 28 iunie 1940, în opinia unora ca cel mai prost pas făcut de Ghimpu, a altora ca fiind necesar dar nu la timpul potrivit, sau fiind foarte apreciat de alţii. Dar nu corectitudinea acestuia e problema rusului, ci faptul că Ghimpu dă dovadă de curaj (uneori ce-i drept cam stângaci) şi spune lucrurilor pe nume aşa cum crede el că e mai bine. Asta bineînţeles nu convine ruşilor deloc, de unde şi declaraţia lui Lavrov „orice pas înainte pe calea normalizării situaţiei este frânat de faptul că, deocamdată, este neclar cine ia deciziile la Chişinău". De fapt, ruşii au vrut să arate prin asta că în problema transnistreană până acum a cam hotărât doar Ghimpu.
De aici şi concluzia: ruşii au dat de înţeles că Ghimpu şi PL trebuiesc excluşi de pe arena politică moldovenească dacă dorim scoaterea armatei din stânga Nistrului. Este bine cunoscută antipatia lor pentru toţi cei ce gândesc şi respiră româneşte, iar acum este foarte evidentă tendinţa de aporpiere a Republicii Moldova de România, o mare contribuţie având la asta, Ghimpu.
Desigur că Ghimpu nu este cel mai bun strateg sau politician, nici pe departe nu a dat dovadă de mari abilităţi administrative nici acum nici când era în fruntea CMC (acest lucru fiind specific şi lui Dorin Chirtoacă). La fel nu este nici întruchiparea înţelepciunii, de multe ori dând dovadă de stângăcie, adeseori vrând nevrând fiind şi amuzant.
Dar cu toate aceste neajunsuri Ghimpu şi PL sunt foarte utili politicii moldoveneşti, fie şi pentru a stopa imperialismul rusesc care nu mai încetează să domine asupra noastră, fie pentru a mai domoli apucăturile pro moscovite şi alergatul de cele mai multe ori galopant al politicienilor noştri la Kremlin. Şi de ce nu, pentru a mai aminti moldovenilor cine sunt ei cu adevărat şi a mai diminua din românofobia prostească de care suferă, cu părere de rău, majoritatea concetăţenilor noştri.

Oricât de tare n-ar juca Rusia, trebuie să le dovedim că noi suntem stăpâni la noi acasă, să le dejucăm planurile diabolice, astfel dând o palmă imperialismului rusesc, încât să se trezească dracului toată armata lor de ocupaţie, tocmai în fundul Siberiei

4 comentarii:

  1. Imi place cum dupa o analiza mai temperata, vine si concluzia din tot sufletul )

    RăspundețiȘtergere
  2. O abordare foarte interesanta a lucrurilor şi cu mult adevar in cele spuse.

    RăspundețiȘtergere
  3. Recunosc că uneori ma ia valul, dar la cât avem de suferit din cauza acestor separatisti si sefii lor rusi, e greu sa te abtii.
    Si vina este si a politicienilor care au fost la conducere in anii '90, unii din ei fiind si acum la conducere. Dar despre asta si interesele unora de a mentine acest conflict voi scrie alta data

    RăspundețiȘtergere