Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

marți, 24 ianuarie 2012

Referendumul totuşi nu va mai avea loc

Spre mirarea mea, am realizat că în unele situaţii am avut dreptate când am scris aici diverse scenarii ce se petrec pe scena politică autohtonă. Spun spre mirarea mea, deoarece nu mă consider un analist politic, sau mare specialist în domeniu. Pur şi simplu aşa am înţeles eu lucrurile şi am crezut de cuviinţă să-mi expun părerile pe acest blog, îndeplinindu-se uneori ceea ce am anticipat eu.

Am anticipat că Roşca va fi candidatul de compromis

Am scris pe acest blog încă din 28 decembrie 2011 că Roşca va fi candidatul de compromis. Asta şi urma să se întâmple: Roşca înaintat de PCRM la funcţia de preşedinte şi acceptat de AIE, doar că, în dimineaţa de 11 ianuarie cineva le-a stricat planurile, prin înaintarea lui Oazu Nantoi. Ori, în situaţia în care drept candidaţi erau Oazu Nantoi un om apreciat de societatea civilă şi un om potrivit pentru această funcţie şi Iurie Roşca cu “palmaresul” lui politic, desigur că AIE nu putea face greşeala fatală votându-l pe Roşca în detrimentul lui Oazu Nantoi. Astfel, Roşca nu a vrut să aibă soarta lui Lupu de a nu fi votat, iar comuniştii au mutat în ultimul moment, înaintându-l pe Leonid Talmaci. De fapt, cel din urmă a aflat că ar putea deveni preşedinte din presă. Despre această mutare Roşca-Talmaci au scris şi unele surse media în dimineaţa de 11 ianuarie.

Şi despre şansele lui Oazu Nantoi de a fi susţinut de AIE am scris şi din păcate am avut din nou dreptate când am spus că Curtea Constituţională prin Alexandru Tănase, angajatul lui Plahotniuc îl va împiedica din a candida la funcţia de preşedinte.

Despre referendum am zis că nu are nicio şansă să treacă, chiar să nu mai aibă loc

Privitor la referendum, am încercat să ofer o soluţie pentru ca acesta să aducă oamenii la vot. Au fost multe voci care au asociat soluţia mea cu referendumul care a avut loc in septembrie 2010, şi deci nu ar fi posibil. Desigur, legea e interpretabilă, iar dacă ar fi să privim lucrurile din punctul lor de vedere, şi varianta cu “alegerea preşedintelui de 51 de deputaţi” ar cădea sub incidenţa articolului 174 Cod electoral, din simplul motiv că prin referendumul din aprilie (care deja nu va mai avea loc) se urmăreşte una şi aceeaşi problemă, adică modificarea articolului 78 din Constituţie. Deci, stimaţi jurişti, de fapt cine are dreptate şi cine nu?

Revenind la referendumul din aprilie, sunt şanse enorme să fi avut dreptate din nou. Guvernarea a cedat deja în faţa opiniei publice şi au renunţat la acest referendum. Şi când spun societatea civilă mă refer la Petru Bogatu, Nicolae Negru, Igor Boţan, Oazu Nantoi, Arcadie Barbăroşie şi mulţi alţi analişti politici, bloggeri şi majoritatea absolută a populaţiei care e împotriva unui astfel de referendum şi nicidecum la câţiva hămăici plătiţi să latre pe forumuri că ei ar fi societatea civilă şi că susţin aşa-zisul referendum.

În sprijinul celor susţinute de mine vine şi declaraţia lui Dumitru Diacov, prin care a dat clar de înţeles că este împotriva acestui referendum pripit. Igor Boţan a zis că Diacov are al şaselea simţ, eu aş zice că Diacov este un mare şmecher al politicii autohtone, dar şi destul de experimentat pentru aşi da seama de gravitatea situaţiei actuale.

Şi Vlad Filat şi-a exprimat dezacordul faţă de acest referendum. De fapt, Filat şi Diacov sunt unicii, dintre cei care pot lua hotărâri la nivelul AIE, care par a fi cu picioarele pe pământ şi a fi gata să asculte societatea civilă care e împotriva acestui referendum. De la Lupu nu te poţi aştepta la multe. El vrea cu orice preţ să ajungă preşedinte şi poate trece peste orice, desigur nu şi peste Vlad Plahotniiuc, care la ora actuală hotărăşte în locul lui Lupu. Gimpu?…Ghimpu urmăreşte doar funcţiile înalte şi mărirea averii sale prin afaceri dubioase. Dar despre Ghimpu şi maladia sa de om mereu persecutat, voi scrie în zilele următoare şi vă promit să aduc detalii care ar arăta adevărata faţă a lui Ghimpu, pentru cei care încă nu s-au convins cine este acesta.

În speranţa că în AIE va învinge raţiunea şi grija faţă de oameni şi nu vor mai veni cu alte tertipuri, doar pentru a se mai menţine la guvernare în modul în care o fac acum, vreau să mă declar mulţumit că am avut şi fac şi eu parte din întreaga societate civilă, care am influenţat AIE în luarea deciziei de renunţare la referendum pe care o vor anunţa, ori mâine, ori în cel mai apropiat timp posibil.

Totuşi, vreau să menţionez că la modificare articolului 78 din Constituţie trebuie să se renunţe doar temporar. Astfel, în toamnă, după expirarea celor doi ani prevăzuţi de articolul 174 Cod electoral, cei care vor forma guvernare atunci (am specificat acest lucru, deoarece în formula de guvernare vor avea loc unele schimbări până în toamnă), să revină la ideea referendumului şi la oferirea şansei poporului de aşi alege preşedintele. Acum oamenii au mai prins la minte şi au înţeles că doar ei pot şi au dreptul să-şi aleagă preşedintele şi nu vor mai da ascultare la perietoarea cu Unirea.

În acelaşi timp, nu trebuie să uităm de obsesia lui Ghimpu şi Lupu pentru funcţia de preşedinte de parlament, respectiv preşedinte de stat, din care cauză ar trebui să ne aşteptăm la vreun alt tertip cum a fost cel cu arătarea buletinului de vot şi anularea alegerilor, sau acest referendum stupid. Doar că de data asta chiar nu mă mai ajută intuiţia, nu am habar ce-ar mai putea inventa. Poate mă ajutaţi voi, cititorii acestui blog.

3 comentarii:

  1. ma bucur ca mai sunt oameni care inteleg realitatea in tara asta,imi place opinia d-tra deoarece intradevar corespunde realitatii, si cum poti sa te bati joc de oameni in asa hal si sa mergi peste capuri numai pentru asi satisface interesul,ma refer in primul rind la lungoiul Lupu care dupa parerea mea ar fi de ce nu o persoana capabila de a ne reprezenta tara luind in consideratie modalitatea sa de a vorbi in mai multe limbi, numai aici avem un niuans important el nu hotaraste si nici nu o sa hotarasca nimic ,el este shavka lui plahotniuk, si al doilea moment tine de insasi unionistul ghimpu care cu orice pret vrea sa devie speaker al parlamentului si sa-si satisfaca in continuare interesele pagine,ma refer acuma la scopul lui de a lichida si de a distruge statalitatea RM si unirea cu Romania, in rest nu am auzit ca referendumul nu va fi,dar chiar si in cazul in care il v-or organiza il asteapta soarta celui din 2010,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint de acord in mare parte cu tine. Doar ca Ghimpu nu e nicidecum un unionist. Ghimpu e un mirsav care s-a folosit de sentimentele unioniste ale oamenilor pentru a ajunge la guvernare. Ghimpu este un agent KGB la fel ca si Rosca care si-a batut joc de oameni. Ghimpu nu trebuie de crezut. El doar urmareste sa se imbogateasca din politica fuind impreuna cu Plahotniuc. Si Filat fura, doar ca el aparte.

      Ștergere
  2. Toţi politicienii sunt productul societăţii în care trăim:societate în care cel care a acumulat capital în mod criminal ( iar capital important este imposibil de acumulat prin muncă - numai prin hoţie sau jaf ), produce un product prin munca angajaţilor, pe care aceşti angajaţi îl cumpără cu un preţ mult mai mare, şi această jecmăneală este consfinţită prin lege

    RăspundețiȘtergere