Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 13 ianuarie 2012

Despre un alt fel de bătaie de joc

Cum, un rău nu vine niciodată de unul singur, se pare că prin această situaţie suntem şi noi, basarabenii, nevoiţi să trecem.

Ieri, şi nu numai, am scris despre cum se pricep, şi chiar le reuşeşte de minune politicienilor de la Chişinău să-şi bată joc de această populaţie nenorocită, sărăcită şi dezgustată până la refuz de actuala şi, în aceeaşi măsură, sau poate mai mult, şi de restul guvernărilor care s-au perindat de-a lungul celor 20 de ani de aşa-zisă independenţă.

Şi cum nu era de ajuns această nenorocire, mulţi dintre noi, basarabenii dintre Prut şi Nistru, poate şi unii de dincolo de Nistru, suntem nevoiţi să mai suferim o batjocură, care de data aceasta vine de dincolo de Prut, chiar de la Bucureşti. Cu părere de bine, sau poate că nu, eu deja nu mă mai găsesc printre aceşti din urmă conaţionali, eu având deja parte de astfel de batjocură mai mult de 7 ani cât am fost nevoit să aştept pentru a reintra în dreptul istoric care îmi aparţine pe bună dreptate: cel de a fi român şi în acte, nu numai în suflet.

Scriu aceste rânduri, deoarece sunt revoltat de ceea ce fac demnitarii de la Bucureşti. După ce am scris ceva timp în urmă (a se vedea aici) şi am avut grijă ca acest lucru să ajungă şi în media românească, am trimis şi un mail la o adresă electronică, care chipurile ar fi trebuit să ajungă şi la urechile Preşedintelui României (cel puţin aşa ne asigură acel mail), culmea e că nu s-a întreprins nimic. Chiar mai rău, astăzi se fac deja 24 de zile de când funcţionarii de la Agenţia Naţională pentru Cetăţenie nu au publicat niciun Ordin, nici măcar un nume de persoană care ar fi (re)devenit cetăţean român. Şi toate astea în situaţia în care, sute de mii de oameni aşteaptă de ani întregi acest drept, şi iarăşi, în situaţia în care, acestora le este garantat că vor primi acest drept în maximum 5 luni.

Ştiu că sângele nu se face apă şi că nici cei de peste Prut nu sunt cu mult peste noi în multe privinţe. Dar, totuşi ar trebuie să se ţină cont, că este vorba despre un drept de care am fost privaţi şi din vina lor de acesta de mai bine de 70 de ani. Pe lângă toate astea, aceşti oameni nenorociţi de soartă ar trebui să reprimească automat dreptul de a fi român, fără a scoate din buzunar măcar un bănuţ, chiar trebuind să fie şi despăgubiţi pentru că au fost lipsiţi de acest drept. Ce primesc ei însă? Sute de euro cheltuiţi (numai depunerea dosarului îi costa 65 de euro, dacă nu s-o fi mărit iar taxa) şi ani de zile de aşteptări şi batjocură din partea autorităţilor române.

Şi toate aste în situaţia în care, însuşi Preşedintele actual al României, mai este şi acum în fruntea statului Român, doar datorită nouă, celor care l-am votat în proporţie de peste 90%.

Şi toate astea, în situaţia în care, ambasadorul român la Chişinău zilele acestea a făcut un obicei din a se pupa cu toţi popii de prin Basarabia, cum le place lor să ne numească. Oare asta înţelege el din îndeplinirea funcţiei pe care o are?

Să mai întreb ce fac cei care i-am votat să ne reprezinte în senatul României ca Tudor Panţâru sau cei de pe lângă Preşedintele României (numai amintesc acum numele acelui individ, probabil şi din cauza că a făcut enorm de multe pentru noi)?

Mulţi o să spuneţi că cei mai mulţi dintre basarabeni îşi doresc acest paşaport doar pentru a putea circula în Europa. Să fie şi aşa, dacă asta este situaţia. La urma urmei, de ce noi nu ar trebui să ne dorim acest lucru şi să-l avem, în timp ce peste 23 milioane dintre românii de peste Prut se bucură de acest drept? Am fi noi oare mai puţin vrednici de a fi cetăţeni români? Am face noi mai mult Ţara de râs peste hotare decât o fac ţiganii de peste Prut? Şi nu numai românii de etnie ţigani, dar şi ceilalţi români. Haideţi să fim serioşi, să nu intru în detalii în privinţa acestui subiect.

Sunt un om simplu, poate un nenorocit care se revoltă aiurea fără să fie ascultat de nimeni. Asta o spun celor care citesc acest blog, dar şi celor care-mi mai scriu pe mail şi mă mai întreabă ce să facă căci s-a ajuns prea departe cu această batjocură faţă de ei. Ceea ce pot eu să fac este să mai trimit nişte mail-uri, să mai fac nişte spamuri, cumva să mă fac auzit, şi prin intermediul meu şi mulţi alţi oameni, pentru a ajunge acest mesaj şi la urechile celor care ar putea schimba această situaţie.

Totuşi, în toate există o limită şi din felul cum se comportă autorităţile române, m-au adus la limita, ca din postura de aprig susţinător al românismului şi al României cu toate defectele ei, să ajung aproape să detest aceste lucruri, altădată sfinte pentru mine!

8 comentarii:

  1. Astea povesti.
    Sa vezi prin ce trebuie sa treci ca sa obtii cetateniei in ORICARE alt stat European, Asiatic sau American. De geaba va plangeti. Conditiile din Romania sunt parfurm pe langa cele din alte tari. De exemplu ca sa obtii cetatenia in Canada sau Japonia ti se cer minimul 10 ani de sedere consecutiva, examene obligatorii de limba, istorie si cultura a tarii, dar si dovada ca ai loc de munca stabil si itit platesti taxe in acea tara. Vrei sa mai continui??

    RăspundețiȘtergere
  2. Unule, ia şi pune mâna pe cartea de istorie şi vei vedea de ce se plânge lumea. Şi dacă aveai măcar răbdarea să citeşti ceea ce am scris, ai fi văzut că noi nu suntem acei ceilalţi cetăţeni străini care vor cetăţenia română. Nouă ni s-a luat cu forţa şi de asta este vinovată şi România in mare măsură. Nouă nu ni se oferă ctăţenie, nouă ni se intoarce un drept. Noi trebuie să luăm automat cetăţenia, nu suntem americani, canadieni, alti europeni sau ce-ai mai pomenit tu.Sper ca măcar acum să înţelegi ceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Valentin, sunt deacord cu toate ce ai scris (înafară de comentariu :D), dar practica cum se spune bate teoria, din păcate. Omul este același peste tot ca e în România că e în SUA, că e în altă parte, corupt și care caută doar folosul propriu. Am depus și eu actele pentru redobândire acum un an și două luni și încă nimic și sunt foarte indignat că încă cu vre-o 3-4 luni în urmă apăreau ordine pentru cei cu dosare depuse în 2011, cine-i de vină omul corupt desigur, dar în comparație cum a fost 8-10 ani a așteptat lumea e mult mai bine acum. Nu cred că este România de vină că ni s-a luat cu forța ceia ce am avut, dacă nu a putut Germania învinge Rusia sovietica ce putea face România contra acelui uriaş, nu te gândeşti că în caz de refuz al României putea fi cotropită de ruşi Moldova până la Carpaţi. Şi apoi sunt cheltuieli cu întreţinerea angaşaţilor ce se ocupă de această chestiune şi în condiţiile actuale statul român cred că nu-ţi poate permite să facă acest lucru gratis. Nedreptăţi în România se comit şi faţă de ce-i ce s-au născut acolo chiar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iulian, nu te contrazic, e părerea ta şi ai în mare parte dreptate. România putea să dispară de pe hartă dacă mai opunea rezistenţă. Dar, a fost o şansă în la începutul anilor '90, când se putea rezolva totul uşor, doar să fi vrut idiotul de Ilescu. Însă ce a făcut el? A ascultat de ordinul Moscovei şi a refuzat să unifice aceste 2 state. De ce? Pentru că tot Moscova a adus şi la căderea lui Ceauşescu, care scosese România de sub influenţa Rusiei şi acesta devenise incomod rusului. Astfel, a murit Ceauşescu, batjocorit in cel mai urât hal posibil, ca să-i ia locul securistul de Iliescu. Cel mai tare mă scârbeşte că sunt şi acum oameni care in prostia lor ies să-l dea jos pe Băsescu ca să-i ia locul Iliescu, sau unul de-al lui.
    Cât ţine de întreţinerea angajaţilor, aceştia îşi iau salariul din ce plătim noi pentru cetăţenie. Să nu ne-o dea gratis, căci pe undeva e de inteles că sunt cheltuieli mari cu aceste cetăţenii, dar măcar să ne respecte şi să ni le ofere intr-un timp rezonabil.

    RăspundețiȘtergere
  5. șansă a fost, dar românul e cu mintea cea de pe urmă, cum se spune, nu suntem ca germanii din păcate și apoi nu era de ajuns ca să vrea doar Iliescu să ne unifice, mai trebuie și voința poporului, că nu erau vremurile de la începutul sec.XX sau sec.XIX, după 45 de ani de spălare de creier a moldovenilor că ei nu sunt români și că românii sunt trădători sau fasciști puțini dintre cei din nouăzeci la fel ca și cei de astăzi doresc unirea, de altfel și la unirea din 1859 cu cât greu s-a făcut, dacă ai citit, câți dușmani au fost ai acelei uniri, cât din rândul minoritarilor atât și din rândul moldovenilor, dar acum cu atât mai mult când în perioada sovietică sau creat atâtea familii mixte, care și azi se crează, copiii lor nu se mai simt așa atașați de românitate (știu o familie unde mama e ucraineancă iar tatăl e român chiar născut în România, locuiesc aici la noi și cei 2 copii ai lor, au studiat la școala rusă, sunt pro Rusia ambii și chiar românofobi, iar ca ei sunt f.mulți), lucrurile sunt foarte complexe e nevoie de mult timp ca s-o ia în direcția dorită de noi, ar putea fi și mai repede desigur, dacă moldovenii ar avea o conștiință națională înaltă, dar n-o au din păcate

    RăspundețiȘtergere
  6. Iulian, crede-mă, la începutul anilor '90 se putea de înfăptuit Unirea. Poate nu ai participat la Podurile De Flori ce aveau loc atunci, cu cât entuziasm priveau oamenii o apropiere de România, o UNIRE. Plus că, pe atunci rusofilii stăteau ascunşi şi se mulţumeau că nu au fost izgoniţi în Rusia lor, aşa cum s-a îtâmplat cu mulţi. Ei nici nu ar fi crâcnit la o eventuală Unire. E adevărat, Rusia se împotrivea, dar erau şi ei la pământ economic, revoluţii, puciuri, se putea dacă se dorea.
    Aceste resentimente faţă de România s-au mărit treptat, deoarece oamenii manipulabili, au asociat tot ce se întmpla în anii '90, sărăcia, raketul, omorurile cu democraţia,iar democraţia venea "de la" România. Desigur, pentru implantarea a astfel de prostii in capul oamenilor au avut un mare aport şi alde Roşca, care au compromis total sentimentul naţional-unionist. Acum ia luat locul Ghimpu, care a dezamăgit din nou oamenii. De Roşca ştiu sigur că e un agent rus, infiltrat intenţionat printre unionişti pentru a distruge orice sentiment al moldovenilor faţă de România. Mai nou, se vorbeşte că şi Ghimpu ar fi, acesta fiind racolat încă din timpul când fratele său Gheorghe Ghimpu era persecutat în închisorile sovietice pentru viziunile sale pro-româneşti.

    RăspundețiȘtergere
  7. poate ca și se putea atunci de infăptuit unirea, teoretic, însă cum ai zis și tu că Iliescu a ascultat de Moscova, eu nu mă apuc să judec a fost sau nu așa, că nu dețin informații poate tu ești documentat mai bine, dar mă repet iarăși populația dintre Prut și Nistru nu era gata de unire atunci cum nu este nici acum, fiindcă din păcate sentimentul de mândrie națională la moldoveni este f. slab dezvoltat, pentru ei contează mai mult lucrurile materiale, de mâncat, de băut ș.a.m.d., iar la acel timp România nu le putea oferi o viață mai bună cum nu poate nici acum, deși situația la ei acum e mai bună ca la noi. Nu înțeleg de ce ești așa tare pornit împotriva lui Ghimpu și dezamăgit, mi se pare că dintre toți ceilalți el este cel mai înverșunat dușman la comuniștilor, el a fost unicul ca demnitar de stat, care a spus lucrurilor pe nume și pe față cu privire la ocupația sovietică din 1940, pe când ceilalți doi lideri din AIE sau ferit de aceasta, Ghimpu nu a făcut până ce alianță cu comuniștii, cum a făcut Roșca, fiindcă tot îl compari cu el. Dacă o să-i suspectăm pe toți, cine mai rămâne, numai cei ce se adună la monumentul lui Ștefan cel Mare, care doar discută și pleacă acasă neputincioși. Am fost un susținător al lui Roșca până nu a făcut alianță cu comuniștii, sper ca Ghimpu să nu fie geamănul lui, dar dacă este înseamnă că suntem blestemați de sus, fiindcă suntem proști

    RăspundețiȘtergere
  8. Am motive să fiu. Am fost 2-3 ani membru activ al PL. L-am cunoscut foarte bine, cum gândeşte şi ce face. Dar, despre asta o să scriu în zilele următoare, cu detalii importante. Zici că încă nu a făcut alianţă cu comuniştii. Nu sunt deosebiri mari între PD şi PCRM, iar plahotniuc este mai periculos decât voronin.

    RăspundețiȘtergere