Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 ianuarie 2012

Despre şansele lui Oazu Nantoi

Astăzi am fost un pic luaţi prin surprindere de îndrăzneala lui Oazu Nantoi de a candida la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Deja, pentru mulţi se formase o impresie că unicul candidat veşnic trebuie să fie individul ăla de doi metri.

Pe mine, personal m-a mirat acest fapt, nu din cauza acelei unice candidaturi, ci din cauza că la noi nu are voie nimeni să ia o astfel de decizie, cel puţin nu persoane destul de notorii precum Nantoi. De ce? Simplu, pentru că acest pas îi pune într-o mare încurcătură pe politicienii noştri, care se joacă “de-a ţara în bumbi” atunci când e vorba de viitorul nostru şi nici în cele mai urâte coşmaruri ale lor nu-şi imaginează să ajungă cineva preşedinte pe care ei să nu-l poată manipula uşor.

Totuşi, care sunt şansele ca Nantoi să ajungă Preşedinte? Să le luăm pe rând.

Cariera politică

Dacă e să-i reproşăm ceva lui Oazu Nantoi, acesta ar fi păcatul său cel mai mare. Deşi a format primul partid din Republica Moldova, PSDM-ul, acesta nu a reuşit niciodată să acceadă în Parlament. Poate acest lucru l-a şi obligat să cedeze formaţiunea sa lui Ion Muşuc, tatăl actualului comunist Eduard Muşuc. Mulţi îi reproşează că şi-a vândut partidul celor menţionaţi mai sus. După care, văzând în ce s-a transformat PSD-ul lui Muşuc, apoi al lui Braghiş, a hotărât să părăsească acest partid, trecând la PD.

Trecerea sa la PD ia îndeplinit visul mult râvnit, cel de a ajunge deputat. Doar că, după venirea indivizilor ca Lupu, Plahotniuc şi toata gaşca acestuia de fini, rude şi alţi criminali şi hoţi, Oazu Nantoi şi-a dat seama că rămânerea sa pe mai departe în acest partid îl va compromite.

Şansele de a fi susţinut şi votat

Revenind în prezent şi privind spre zilele care au mai rămas până la data de 15 ianuarie şi punând în balanţă şansele acestuia de a fi ales, nu prea avem de ce să fim optimişti, din mai multe motive:

1. Plahotniuc şi PD nu au niciun interes să-l voteze (cel puţin din ceea ce cunoaştem noi, dacă nu ar exista alte înţelegeri ascunse), deoarece Nantoi a părăsit acest partid spunând că nu se mai regăseşte în această formaţiune. De asemenea, acesta a spus nişte adevăruri despre Plahotniuc, adevăruri, care nu aveau cum săi fie pe plac acestuia. Plus că Plahotniuc are nevoie de o păpuşă uşor manevrabilă cum e Lupu în funcţia de şef al statului, cu care ar putea să-l şantajeze uşor pe Filat, când acesta se mai avânta la fel cum a făcut-o recent cu atacurile rider de la mai multe instituţii de stat şi private. Nu ne-am mira dacă PD nici nu-i va susţine candidatura pentru a se putea înscrie în cursa electorală.

Plahotniuc are şi pârghiile necesare pentru a-l împiedica pe Oazu Nantoi să ajungă şef de stat. Unul din acestea este Curtea Constituţională, în fruntea căreia şi-a instalat omul său şi care la primul semn ar putea anula alegerile din 16 decembrie, iar ca rezultat schimbarea datei de 15 ianuarie cu o alta. Ori acest fapt l-ar descuraja pe actualul candidat să se înscrie la nesfârşit drept candidat, la fel cum obişnuieşte Lupu să o facă.

2. Ghimpu şi loialitatea sa faţă de stăpân. O altă pârghie la îndemâna lui Plahontniuc este veşnicul său supus, Mihai Ghimpu, care pentru un os aruncat de stăpân este în stare să latre atât cât e necesar ca, până şi Nantoi, din omenia şi modestia de care dă dovadă, să fie nevoit să-şi retragă candidatura. Ghimpu nu şi l-ar dori niciodată şef de stat pe Nantoi, sau oricare altul din simplul fapt că el rămâne fără funcţia de preşedinte al parlamentului. Ori, retragerea lui Lupu de la şefia statului, nu înseamnă altceva decât rămânerea acestuia în funcţia pe care o deţine acum.

3. Nici Dodon nu l-ar vota, cunoscut fiind faptul că acesta insistă pe candidatura celeia care scotea mitraliera să ne împuşte acum aproape 3 ani. De asemenea, e cunoscut faptul că Nantoi este un pro-român convins, iar acest lucru nu îi este deloc pe plac socialistului Dodon.

4. Comuniştii nu-l vor vota şi din considerentul că în momentul în care scriu acest material şi-au înaintat propriul candidat, pe Leonid Talmaci, fostul şef al BNM. Printre altele, Talmaci este un om cu experienţă, nu duce lipsă de calităţi, dar simplul fapt că este supus trup şi suflet PCRM-ului îl discreditează mult şi nu-i oferă şansa morală de a ne fi Preşedinte.

5. Unicii, care ar putea fi dispuşi să-l susţină şi vota pe Oazu Nantoi par a fi deocamdată liberal-democraţii. Poate că Nantoi ar fi fost încurajat chiar de Vlad Filat să se aventureze în această cursă din două motive. Filat era nevoit să găsească o candidatură care ar putea fi acceptată de toţi cei din AIE după retragerea veşnicului candidat din cursă. Un alt motiv este şi amiciţia dintre Oazu Nantoi şi Vlad Filat, ori, episodul din 2007 când Nantoi a sărit cu paraşuta din elicopter pentru susţinerea lui Filat în campania electorală pentru primăria capitalei, nu cred că a fost uitat de către oameni.

Una peste alta, Oazu Nantoi este un om care merită pe deplin să ne conducă. Dispune de toate calităţile necesare acestei funcţii. Alta este problema dacă va fi şi acceptat şi susţinut de cei din conducere.

Un lucru însă este cert, acesta le-a dat o palmă lui Filat, Ghimpu, Lupu, Plahotniuc şi alţii prin candidatura sa, iar o nesusţinere a acestuia ar însemna şi o mai mare compromitere a celor de la guvernare. Acum au şansa de a demonstra dacă-şi doresc cu adevărat să ne scoată din această criză constituţională.

PS. Între timp s-a confirmat şi cele spuse mai sus, Dodon îl preferă pe statalistul Talmaci în defavoarea lui Oazu Nantoi.

Un comentariu:

  1. O sa piarda alegerile si poate e si bine pentru noi-25 ianuarie e termenul limita.... comisia medicala lipseste-pot sai puna piedici diferite O sa se vanda iar democratii nostri pentru 7 arginti ----o sa se vanda-prea e dulce puterea

    RăspundețiȘtergere