Ceea ce se întâmplă în prezent pe scena politică nu este altceva decât o dureroasă agonie a actualilor guvernanţi, care, pentru a se mai menţine câteva luni la guvernare sunt în stare să inventeze orice tertipuri şi să ni le bage nouă cu forţa.
Probabil au epuizat toate şiretlicurile cu jocul de-a alegerea lui Lupu preşedinte (ba nu se înregistra nimeni şi erau anulate alegerile, ba batjocura cu arătarea buletinului de vot). Dacă se mai avântau încă odată cu stabilirea alegerilor, o dădeau mai mult ca sigur în bară, iar alegerile repetate veneau imediat după asta. Ori, un scrutin electoral prin martie e egal cu moartea lor politică. Oamenii ieşiţi cu greu dintr-o iarnă foarte grea şi cu imense datorii la întreţinere şi căldură, le-ar da mai mult ca sigur un vot de blam.
În schimb, un Referendum la sfârşitul lui aprilie, când timpul se mai încălzeşte, oamenii devin mai buni, mai uită din greutăţile din iarnă, întorşi de la un frigărui de la pădure şi cu flori de primăvară, frumos mirositoare în mâini, ar putea intra mult mai binevoitori în cabina de vot, atât la Referendum, cât şi la eventualele alegeri, căci mai mult ca sigur acest Referendum va fi respins de oameni.
Şi când spun că va fi respins, sunt sigur 100% de asta. Alta ar fi însă situaţia dacă distinşii noştri politicieni şi în special marele jurist Ghimpu (să nu fie cu supărare, dar el aşa se prezintă mereu), ar face un efort şi le-ar permite oamenilor să aibă de ales între opţiunile: 1. Preşedinte ales cu 51 de voturi în Parlament; 2. Preşedinte ales de popor.
Iată în această situaţie politicienii noştri pot fi siguri că Referendumul lor va trece mai mult ca sigur, iar noi vom avea un Preşedinte dorit şi votat de marea majoritate a populaţiei, nu de mai puţin de 10% cum este cazul lui Lupu.
Cu această ocazie le sugerez şi celor din opoziţia parlamentară sau extraparlamentară să ceară acest lucru atunci când vor ieşi la proteste în masă, aşa cum anunţă ei. Să fie introdusă la Referendum şi opţiunea ca oamenii să-şi aleagă Preşedintele.
Alăturat, în partea dreaptă de sus a acestui blog voi posta şi un sondaj unde veţi putea alege între opţiunea cu cei 51 de parlamentari, sau ca Preşedintele să fie ales de cetăţeni.
Sincer... intrebarea de poll e teribila. De ce ai pus Pro sau Contra referendum? Optiunele tale nu sunt pro sau contra referendum, sunt Pro Referendum sau Pro Referendum Trecut care a esuat.
RăspundețiȘtergereDe ce te joci cu lumea? clar ca toti vor prin vot direct, si eu vreau asta, si tu vreai asta, si toti vor asta. Insa optiunea asta deja nu mai este pe masa. Unicele optiuni acuma sunt:
1) 51 de voturi
2) 61 de voturi
Nu exista optiune de vot direct. Schimba te rog poll-ul, nu votez pe asa ceva eronat.
Anonim, am pus opţiunea cu votul direct nu pentru a duce in eroare, ci tocmai pentru a arăta guvernanţilor că oamenii doresc un Preşedinte ales direct. Astfel să introducă şi ei această intrebare. Astfel îşi pot asigura prezenţa la urne a cetăţenilor, deoarece vor veni in număr mare să voteze pentru alegerea directă a Preşedintelui de către popor. Aşa trece şi Referendumul, dar se rezolvă şi problema alegerii Preşedinteui, desigur, poate fi o lovitură pentru PD alegerea directă, dar nu contează ce vor ei, ci ceea ce vor oamenii.
RăspundețiȘtergereValentin,ei nu au dreptul sa puna la referendum intrebarea cu alegerea presedintelui in mod direct.Asta deoarece nu a trecut un an de la referendumul esuat,asa e scris in Constitutie.
ȘtergereParerea mea e sa se aleaga in Parlament,chiar si cu 51 voturi,dar atributiile sa fie simbolice,ca in Europa.Atunci vom putea spune ca avem cu adevarat o republica parlamentara.Plus,alegerile sa fie dupa un sistem mixt-50% pe liste de partid si 50% prin vot uninominal.Atunci ar fi regula.
Valentin, ascultal pe mihai@td. Optiunea cu vot direct a fost data cetatenilor, si e 100% vina cetatenilor ca au fost lasati influentati de o lista de partid de mizerie.
ȘtergereEu nu sunt PD-ist, doamne fereste, sunt apolitic, si am fost la referendum. Eram in Canada, si am dat 50$ ca sa ma deplasez la cea mai aproape statie de vot, pentru a vota. Intre timp, oamenii de la tara credeau ca referendumul este despre unificarea cu romania, campania de sabotaj a comunistilor...
Daca avem asa un popor de prost informat, care nu se poate clarifica despre ce e referendumul, atunci unde vrei sa le dai voie vot direct? Eu sunt PRO la vot direct, inca mai tare decat orice alta metoda, insa sansa a fost ratata, si de vina e cetateanul, nu demnitarii de stat. Deputatii sunt vinovati in multe, insa nu in asta. Urmatorul referendum pentru alegerea prin vot direct poate fi condus nu mai devreme de Septembrie 2012 (un referendum pe aceias tema fiecare 2 ani).
Asa ca, daca tot ai ca titlu Pro sau Contra referendum, deja fa sondaj despre situatia actuala, cum e ea, nu despre o situatia dorita si imposibila.
Aici greşiţi un pic. Referendumul a avut loc în septembrie 2010, următorul se prognozează a fi în aprilie 2012.
RăspundețiȘtergereA fost o greseala tehnica a mea,e vorba de doi ani necesari pentru repetarea aceluias referendum.Asa ca esenta nu se schimba.
RăspundețiȘtergereEu ştiam de un an, dar se pare că am greşit. Aici e prevederea legală în cauză
RăspundețiȘtergereCodul electoral. Articolul 174. Referendumul republican nou
Un nou referendum republican în aceeaşi problemă poate fi efectuat după expirarea a cel puţin 2 ani de la data referendumului republican precedent.
Totuşi dacă se dorea, ori se aştepta până la toamnă şi oferea oamenilor şansa de a alege ceea ce-şi doresc ei, nu ceea ce li se impune. Sau găsea Ghimpu vreun as, pasat de altcineva lui şi introducea şi această problemă fie sub o altă formulare, fie în obiceiul lor de a călca peste legi şi peste tot, doar pentru a se mai menţine la guvernare. Şi încă nu e târziu pentru asta, dacă le pasă de oameni şi de banii cheltuiţi, căci în forma actuală, referendumul nu are nicio şansă să treacă.
Şi nu în cele din urmă este interpretabilă şi situaţia dacă e exact aceeaşi problemă care a fost pusă şi la referendumul din 5 septembrie 2010, deoarece atunci era vorba doar de votul direct, acum se pun la vot (consultarea populaţiei) în două probleme. Eu totuşi ţin să cred că nu e vorba de una şi aceeaşi problemă şi nu poate fi vorba de repetarea referendumului din septembrie 2010.
Nu Valentin, sansele nu cresc in copaci ca sa mai rupi una si sa dai poporului. Poporul a avut sansa. Acum, intrebarea referendumului ce va fi in aprilie, va fi ea cum va fi, dar in esenta, va intreba urmatorul lucru:
Ștergere1) Ramine AIE la putere?
2) Mergem in Anticipate si Doamne Ajuta...
Sper sa nu esueze acest referendum Valentin, aici e vorba despre o situatie tare complicata, asta nu e gluma, daca lumea voteaza NU sau nu participa... va fi o pierdere pentru Moldova, sper ca te-am convins. Si datii pace lui Lupu deamu sa fie Presedinte. Nu e chiar rau candidat el, cu nimic mai rau ca Talmaci sau Nantoi.
Apropo, despre oferta ta de a astepta pana toamna, constitutional nu li se va permite, adica iarasi va fi vorba de uzurpuzarea sau cum naiba se scrie cuvantul asta a puterii. Pentru a astepta si a lungi rizina trebuie sa astepti ceva, nu poti justifica asteptatul cu motiv de genul (astept septembrie ca sa fac iarasi acelas referendum.)
Fiecare are dreptul al opinie şi să şi-l apere. Nu vă contrazic. La fel am şi eu dreptul.
RăspundețiȘtergereLupu nu este un candidat bun, atâta timp cât este dirijat din spate şi face doar cum i se spune. În caz că ajunge Preşedinte nu el va fi cel care va conduce acest stat.