Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 10 iunie 2012

Foto şi video. Contrabandă la vama Albiţa.


Probabil că cititorii acestui blog s-au obişnuit deja cu articolele în care am luat atitudine faţă de corupţia şi fărădelegile ce se săvârşesc prin diferite instituţii şi organe de stat ale României. Cel mai elocvent exemplul este situaţia de la Agenţia Naţională pentru Cetăţenie, despre care am scris mai multe articole în care am scos la iveală corupţia şi batjocura ce se petreceau în această instituţie. Desigur că au existat şi urmări la cele scrise de mine. Organele abilitate s-au sesizat şi au zburat multe capete corupte de la ANC, iar situaţia de la această instituţie este în prezent mult mai bună. Desigur, încă este loc şi de mai bine.

Totuşi, cele scrise despre corupţia de la ANC au venit în urma unor investigaţi personale, făcute de la distanţă, niciodată nefiind în postura de a fi martor la actele de corupţie săvârşite de cei de la ANC. Însă, despre ceea ce voi scrie în cele ce urmează, trebuie să vă spun că am fost prezent personal la locul faptei, iar ca rezultat dispun de probe video şi foto, care îmi vor susţine spusele privitor la faptul că angajaţii din vama Albiţa fac contrabandă nestingheriţi fiind de nimeni. Dar să luăm lucrurile pe rând, aşa cum s-au produs.

După puţin timp petrecut acasă alături de cei dragi, m-am văzut nevoit să reiau drumurile Europei, căci în RM în prezent este aproape imposibil să-ţi faci un viitor, iar existenţa la limita sărăciei, a devenit pentru foarte mulţi concetăţeni un lux nedorit de nimeni, dar de care, totuşi se bucură că pot beneficia măcar de el.

Vama Leuşeni am trecut-o mai repede ca niciodată. În aproximativ 5 minute deja eram pe podul de pe Prut. Mare mi-a fost dezamăgirea însă, când imediat după trecerea podului am văzut cozile imense de maşini care se aflau la vama Albiţa. Unii ar spune că e paradoxal că în vama Leuşeni nu existau absolut nicio maşină la coadă, iar la Albiţa în jur de 100 de maşini. De necrezut, dar totuşi e posibil acest lucru, atunci când ai nenorocul de a ajunge în vama Albiţa la schimb de tură. Cei care au avut de a face cu aşa ceva ştiu despre ce vorbesc şi cât de repede schimbă tura vameşii români.

Era în jur de ora opt dimineaţa (joi, 07.06.2012), aşa că ne-am aşezat liniştiţi la coadă şi aşteptam. Cum, de vreun sfert de oră nicio maşină nu s-a mişcat din loc, mi-am dat seama că, curând nu vom trece vama, aşa că am început să-mi caut o ocupaţie pentru a nu simţi cât de greu trecea timpul. Nici n-am apucat bine să mă gândesc ce aş putea face, că şi-au făcut apariţia doi indivizi, care la prima vedere păreau a fi tipii responsabili cu curăţenia în vamă. Spun că păreau a fi, sau cel puţin asta ar fi trebuit să facă, odată ce purtau în mâini o mătură, făraş şi duceau după ei un coş pentru gunoi. Poate că nici nu mi-ar fi atras atenţia, dacă nu treceau nepăsători peste hârtiile aruncate pe jos, sticle şi pachete de ţigări goale, îndreptându-se puşcă către un anume punct. În câteva secunde se apropiase de un arbust (vezi foto mai jos cu arbutul respectiv), scoseseră de după el câteva cutii, le aruncaseră în ceea ce se dorea a fi coşul pentru gunoi, transformat de ei în unealtă de transportare ilegală peste vamă a unor pachete cel puţin dubioase.

Până să-mi dau seama ce se întâmplă, indivizii se şi făcuseră nevăzuţi, luând calea înapoi spre punctul vamal, unde urmau să predea pachetele colectate de prin arbuşti. Îmi păruse foarte rău că nu reuşisem să imortalizez cele petrecute cu o viteză uluitoare, ceea ce demonstra că tipii nu sunt la primul lor „transport” şi că deja erau experimentaţi cu astfel de îndeletniciri. Totuşi m-am gândit că e posibil să mai existe şi alte cutii ascunse, care aşteptau să fie trecute ilegal graniţa. Nu mi-a trebuit mult să caut cu privirea, căci în alt arbust, la câţiva metri de primul (vezi foto mai jos) se aflau alte cutii. În acel moment primul gând care-mi trecuse prin cap era să merg la vameşi şi să le spun despre cele întâmplate şi despre pachetele care urmau să fie trecute. Până să mă hotărăsc ce să fac, „transportatorii” îşi şi făcuseră apariţia după următorul „transport”. Arătau foarte suspecţi, tot privind în toate părţile dacă nu-i urmăreşte cineva, aşa că a trebuit să înregistrez cele petrecute în condiţii nu prea bune (vezi video mai jos), pentru a nu mă vedea ei şi pentru a nu le zădărnici „munca sârguincioasă” pe care o prestau.

După cum puteţi vedea din imaginile video, cei doi s-au deplasat puţin mai în spate, după care au mai luat ceva şi de acolo, nu mi-am dat seama ce căci nu se putea vedea bine din cauza maşinilor multe, apoi s-au făcut nevăzuţi. După mai multe discuţii cu rudele, care erau categoric împotrivă şi nu doreau să mă implic în toate astea, am hotărât să merg totuşi spre punctul de control pentru a spune vameşilor despre cele întâmplate, sperând că astfel voi putea împiedica ca acele pachete suspecte să intre în România. Mare mi-a fost mirarea însă, atunci când am văzut că indivizii cei doi deja predase marfa şi după câteva cuvinte schimbate cu şoferul, ultimul plecase cu maşina în trombă, fără ca măcar să reuşesc să-i fotografiez maşina. Din câte am reuşit să-mi dau seama de la distanţa de la care mă aflam, probabil era vorba de un Volkswagen Passat. Dar nu sunt sigur.

Cel mai straniu este că maşina se afla la doar 2-3 metri de punctul de control, loc rezervat pentru maşinile personalului vamal (vezi foto mai jos cu locul unde se afla maşina). Acest fapt m-a făcut să mă răzgândesc în privinţa denunţării vameşilor a ceea ce s-a petrecut, căci, cel mai sigur, chiar ei însăşi erau implicaţi, iar dacă mergeam şi le spuneam probabil nu rezolvam nimic, în special că maşina cu pachetele de contrabandă plecase deja.

De aceea am ales să aduc la cunoştinţă despre acest fapt autorităţilor române prin intermediul acestui blog, în speranţa că cei vinovaţi vor fi atraşi la răspundere, la fel cum au fost atraşi la răspundere cei de la ANC, tot în urma sesizării făcute de mine.

Sugerez autorităţilor române abilitate să se ocupe cu elucidarea a astfel de cazuri, să fie atente la faptul că acele cutii erau sigilate, sau cel puţin foarte bine lipite, ceea ce ne duce cu gândul că în interior se afla ceva de preţ. Ce anume era, este deja treaba lor să afle. Eu le-am oferit destule dovezi de unde ar putea începe investigaţiile, în special cei doi indivizi responsabili cu trecerea ilegală peste frontieră a acelor cutii.

În acest caz de contrabandă sunt implicaţi cel puţin două persoane, angajate ale vămii Albiţa (chiar dacă la prima vedere par doar nişte măturători), iar pachetele, cel mai probabil au fost predate unui vameş, care făcuse schimb de tură atunci şi la plecare spre casă introducând în ţară obiecte interzise, sau cel puţin care pot fi catalogate ca lucruri introduse ilegal în ţară.

Cunoscând problemele pe care le are România din cauza acestor cazuri de trafic de la frontiera estică şi lupta pe care o duce cu aceşti traficanţi, îmi pun toată speranţa că organele abilitate se vor sesiza, iar cei care se fac vinovaţi vor fi sancţionaţi.

Nu în ultimul rând, aş vrea să-i sugerez premierului Vlad Filat să-şi ia la întrebări subalternii direcţi de la vama Leuşeni, poate aflăm şi noi cum a fost posibil ca aceste pachete de contrabandă să treacă de vama Leuşeni şi să ajungă să fie ascunse în preajma vămii Albiţa.

16 comentarii:

  1. Bravo autorului pentru munca pe care a depuso si curajul de care a dat dovada atunci cind s-a decis sa filmeze si sa faca publice aceste imagini. Daca toata lumea ar avea astfel de atitudine, caci la sigur astfel de cazuri se mai intimpla, si ar face publice aceste situatii, poate ca am trai intr-o lume mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo Valentin! Numai corecteaza data. Joi a fost 7 iunie, chiar şi pozele au inlusă data

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi încă un sfat. Dacă faci notiţe pe imagini alege astfel culoarea ca să poată fi citit textul, să nu corespundă cu fonul. Succese în munca grea în folosul societăţii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi de sfaturi. Am modificat.
    Mulţumesc şi pentru aprecieri. Dar, ca munca mea să nu fie în zadar, vin cu rugămintea către cititorii să facă cunoscut acest material, astfel ca acesta să ajungă şi la persoanele care ar putea lua atitudine în privinţa acestor încălcări grave.

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar nu cred să reacţioneze cineva. Mai ales Leuşenii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunteti intr-o grava eroare, dragul meu domn. Nu intotdeauna lucrurile pe care le vedem sunt si ceea ce par a fi. In cazul de fata, nu e vorba nici pe departe de contrabanda, asa cum reiese din relatarea si din imaginile postate. Acele colete erau abandonate de distinsii d-voastra conationali, tocmai pentru ca vamesii din punct isi faceau datoria, iar adevaratii traficanti au scapat si ei cum au putut de "marfa". Muncitorii respecivi n-au facut decat sa cedeze unui imbold tipic omenesc, si anume acela de a face rost, usor si fara munca, de ceva ce nu le apartine. Nu uitati ca acele pachete nu aveau nici un element de identificare, si nici macar ei,"tipii responsabili", nu stiau ce se afla acolo. Puteau fi chiloti de dama, fasole sau orice alceva... Desigur, nimeni nu-si abandoneaza chilotii prin boscheti, si stiu ca prima idee care-ti vine in cap este aceea ca aici e vorba de contrabanda, insa nu va pripiti cu concluziile. Asa de prosti sa fie contrabandistii acestia incat sa faca totul la vedere? Punctul vamal e intesat cu camere de luat vederi, care surprind toate ungherele si cotloanele din perimetrul vamii. Cat de tampit sa fii ca sa faci o asemenea tranzactie la lumina zilei sub "tirul" camerelor de luat vederi, si sub privirile a zeci de persoane? E doar un caz izolat, si e la mintea cocosului ca functionarii din vama nu sunt imlpicati. Daca era asa, traficantii ar fi trecut direct prin vama cu marfa, cu complicitatea vamesilor, si nu ar mai fi recurs la serviciile unor parliti de muncitori de la salubritate...
    Daca ati vazut, ceea ce pretindeti ca ati vazut, trebuia sa sesizati imediat vamesii sau politistii, si nu sa asistati pasiv la eveniment. In acest caz va faceti si d-voastra complice la aceasta frauda. Nu se poate sa aratati doar cu degetul si sa trageti concluzii eronate.
    Mai ganditi-va...

    RăspundețiȘtergere
  7. Romeo Cosug, am avut intenţia de a sesiza, dar nu am mers mai departe din cauza că acele colete au fost încărcate intr-o masină care stătea la câţiva metri de punctul vamal. Citiţi atent ceea ce am scris şi cum au decurs lucrurile. Cum puteam să sesizez ceva unor persoane în care ei însuşi erau complici? Să fim serioşi. Dacă ai atâtea cunoştinţe cum se fac aceste lucruri poate mergi personal şi povesteşti şi celor responsabili cu combaterea acestui fenomen.
    Ştiu foarte bine ce spun şi ce am văzut. Ei nu doar colectau acele pachete aşa din întâmplare. Ei ştiau deja unde se aflau, doar mergeau şi le luau. Plus comportamentul lor foarte dubios, mereu fiind atenţi să nu-i vadă cineva. Dacă doar le-ar fi strâns, abandonate fiind de cineva cum susţii, le-ar fi predat vameşilor, trecându-le prin punctul vamal, supunându-le controalelor şi nu prin culoare dosite cum le-au trecu ei şi apoi imediat le-au şi încărcat în acea maşină.
    Şi dacă totuşi pomeneşti de camere, încă odată rog pe cei obligati să se ocupe cu aceste cazuri să verifice camerele din vamă, deşi mă cam îndoiesc că camerele aveau capacitatea să filmeze la aşa distanţă de unde colectau ei pachetele de prin arbuşti.
    Înţeleg indignarea că mai sunt şi persoane care au curajul să facă public astfel de situaţii. Luaţi apărarea a celor pârliţi cum îi numiţi probabil că aveţi vreun interes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez ca ati facut public acest eveniment. Avem nevoie de mai multi oameni ca dvs. pentru a incerca, cel putin, eradicarea contrabandei, indiferent de ce natura este ea. Eu doar v-am reprosat ca ati pornit de la premisa ca vamesii sunt corupti, si nu ati intervenit, contribuind astfel la perpetuarea fenomenului, daca acesta exista.
      Spuneti ca cei doi au pus coletele intr-o masina aflata in imediata apropiere a locului in cara isi desfasoara activitatea atat vamesii, cat si politistii de frontiera. E o afirmatie grava deoarece de aici reiese fie ca cei de acolo sunt total incompetenti, si oricine poate trece prin vama ca prin branza, fie ca toti sunt corupti si inchid ochii la fapte de contrabanda. Ambele supozitii sunt false, bineinteles. Va dati seama, pe o singura tura lucreaza zeci de functionari, si e un nonsens sa afirmi ca toti, dar absolut toti, sunt corupti. E suficient ca doar un singur om vorbeasca, si totul s-ar prabusi ca un castel de carti. Cine si-ar asuma riscul de a face parte dintr-un asemenea grup infractional?
      Deci, daca exista politisti sau vamesi corupti, acestia pot constitui cel mult cazuri izolate, si nu putem sa generalizam.
      Vreau sa va anunt pe aceasta cale ca, drept urmare a publicarii articolului dvs. pe blog, a fost demarata o ancheta, cei doi au fost identificati si, daca sunt vinovati, vor primi pedeapsa cuvenita.
      Va multumesc.

      Ștergere
    2. Eu doar v-am spus ceea ce mi s-a întâmplat să văd. Chiar îmi pare nespus de rău că nu am reuşit să filmez şi maşina care a plecat cu pachetele, poate asta ar fi ajutat şi mai mult la anchetă.
      Să fie aşa cum spuneţi şi să nu am eu dreptate, să nu fie ei vinovaţi şi eu să greşesc. M-aş simţi şi eu mai bine că nu sunt corupţi, aşa cum spune toată lumea despre ei. Dar repet, ştiu ce am văzut şi mi-e greu să cred, mai ales că atunci era şi schimbul de tură şi e totul posibil ca acea maşină să fie chiar a unui vameş care tocmai terminase tura.
      Mă bucur că organele abilitate s-au sesizat. Asta şi mi-am dorit foarte mult, să se deschidă o anchetă şi dacă se fac vinovaţi să fie atraşi la răspundere. Doar aşa vom putea scăpa de astfel de probleme, iar România va putea în sfârşit să adere la Schengen.
      Aş avea şi o rugăminte, dacă e posibil să ne spuneţi şi nouă cu ce rezultate se va finaliza ancheta.

      Ștergere
  8. In aprilie am vazut cu ochii mei cum un vames a bagat dupa haina o sacosa cu cateva sticle de alcool. Se vedea ca erau niste sticle. Ma indoiesc de faptul ca era ceai pentru tuse ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimate domn in urma postarii materialului dumneavoastra Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a identificat persoanele implicate si urmeaza a fi luate masurile penale legale .
    Deasemeni va rugam sa postati si alte evenimente asemanatoare.

    RăspundețiȘtergere
  10. MULTUMIM CA NE-AI DAT O MANA DE AJUTOR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am făcut decât ceea ce ar face orice om normal căruia îi pasă de cele ce se întâmplă în jurul lui. Şi mai ales ceea ce mi-a stat în putere să fac, mai departe fiind rolul organelor abilitate.
      Mă bucur că partea română s-a sesizat şi vor fi traşi la răspundere cei care se fac vinovaţi. Tare mi-aş dori să facă acelaşi lucru şi moldovenii, căci acele pachete nu au căzut din cer, au fost mai întâi trecute prin vama Leuşeni.
      Mi-aş dori de asemenea, dacă e posibil să se facă publică rezultatul anchetei care spuneţi că s-a deschis, să ştim şi noi ce s-a întâmplat de fapt şi dacă cineva se face vinovat şi pentru ce anume.

      Ștergere
  11. Ati vazut cand coletele au fost puse in acel VW sau masina stationa in acea zona si ati banuit ca acolo au fost puse? Va rog sa va ganditi de 2 ori! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Văd că, probabil cei implicaţi în acest caz îşi fac deja apariţia pe aici. Citiţi atent cum am spus, iar dacă ceva nu corespunde cu cele ce ştiţi şi aveţi cunoştinţă, cum că lucrurile ar fi mers un pic altfel, nu aveţi decât să mergeţi şi să declaraţi ceea ce ştiţi celor care ar trebui să se ocupe de soluţionarea acestui caz.

      Ștergere
  12. Domnul Cosug a uitat sa precizeze ca dumnealui este politist de frontiera si ca locuieste chiar la aproape 2 km de vama. Oare ce o fi insemnand asta ?

    RăspundețiȘtergere