Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 4 februarie 2012

Chris Huhne, Boris Focşa şi 5 motive pentru care la noi nu e la fel ca în Marea Britanie

Ministrul britanic al Energiei, Chris Huhne, a demisionat, vineri, la puţin timp după ce Parchetul a afirmat că va fi cercetat pentru că a încercat să ascundă că a depăşit viteza legală.

Ministrul liberal-democrat Chris Huhne este bănuit că i-ar fi cerut fostei neveste să îşi asume ea punctele de penalizare pentru depăşirea vitezei.

Huhne va compărea în faţa unui tribunal la 16 februarie pentru a răspunde acuzaţiilor de ,,obstrucţionare a justiţiei", la fel ca şi fosta sa soţie, a precizat procurorul Keir Starmer într-o declaraţie televizată.

,,Sunt nevinovat", a declarat el în faţa domiciliului său din Londra. ,,Pentru a evita orice implicaţii asupra funcţiilor mele oficiale şi pentru a mă concentra asupra apărării mele, demisionez", a adăugat ministrul liberal-democrat, ne informează adevarul.ro

Citind aceste rânduri de mai sus, ne putem gândi că oricine greşeşte, e omeneşte, principalul este că ministrul britanic al energiei (în acest caz), demisionează, tocmai pentru ai fi mai uşor să-şi demonstreze nevinovăţia şi pentru a nu influenţa prin funcţia pe care o deţine mersul anchetei şi emiterea unei hotărâri judecătoreşti corecte şi în baza legii.

Suntem mulţumiţi, satisfăcuţi, oamenii de stat pe care îi plătesc britanicii sunt oameni corecţi şi nu numai ei, dar cazuri la fel se întâlnesc în mai toate statele democratice, unde la cele mai mici abateri de la lege sau morală aceştia îşi dau demisia de onoare.

Locuim şi noi într-un stat democratic, numit Republica Moldova, unde legile sunt respectate, demnitarii de stat….. Dar,….auu…parcă m-a lovit ceva exact în moalele capului, mi-am revenit din visare, m-am ciupit un pic şi mi-am dat seama că da, locuim în Republica Moldova, doar că….. avem şi noi miniştri şi unul special, al culturii pe nume Boris Focşa.

Făcând o paralelă între incidentul cu Chris Huhne şi comportamentul imoral şi lipsit de orice scrupule al ministrului de cultură Boris Focşa, o să vedem o asemănare izbitoare, dar şi multe deosebiri, deosebirile venind ca rezultat al comportamentului de ultimă speţă al lui Focşa.

Şi Huhne şi Focşa au încălcat mai multe norme legale privind modul de folosire şi exploatare în diferite situaţii al mijlocului de transport. Ambii şi-au băgat la înaintare soţiile pentru a scăpa ei basma curată, astfel încercând să ascundă încălcarea comisă. Trebuie să recunoaştem că în acest ultim caz, ambii au dat dovadă de mare bădărănie.

Şi cam astea au fost situaţiile care coincid în cazul ambilor miniştri, unul totuşi doar ministru al energiei, care totuşi a dat dovadă de mult mai multă moralitate şi cultură decât însuşi ministrul nostru, care cică e responsabil pe cultură.

În continuare, ministrul britanic al energiei a rămas fără funcţie în urma propriei demisii şi urmează să se înfăţişeze în faţa judecătorilor pentru a da socoteală pentru o încălcare mult mai minoră decât al ministrului moldovean al culturii. Legal, conducerea unui automobil în stare de ebrietate este o încălcare mult mai gravă decât conducerea unui automobil cu depăşirea limitei legale de viteză, dar şi moral este mult mai grav, în special pentru un ministru al culturii.

Ce face însă imoralul nostru ministru al culturii?Desigur că nu demisionează. Pe miniştrii noştri nici morţi nu-i dai jos de pe fotoliul cald de care se ţin şi cu dinţii. Se foloseşte în continuare de funcţia pe care nu o merită pentru a influenţa mersul anchetei în cazul său şi pentru a ieşi basma curată.

Trebuie să nu uităm, că Focşa, pe lângă infracţiunea de conducere a unui automobil în stare de ebrietate avansată (nu, nu e vorba de o contravenţie administrativă, căci starea în care se afla el la volan cade sub incidenţa art. 2641 alin.1 al Codului penal şi nu a Codului contravenţiilor administrative), el mai săvârşeşte alte două infracţiuni grave. Cea de eschivare de la testarea alcoolemiei (art. 2641 alin. 3 CPRM) şi infracţiunea de trafic de influenţă (art. 326 CPRM), căci acest individ, după cum ştim cu toţii se afla la sediul poliţiei rutiere pentru a scoate un alt alcoolic ca şi el de la ananghie, folosindu-se de funcţia de ministru pe care o deţinea şi culmea nesimţirii, o mai deţine şi acum. Eu aş încadra comportamentul lui Focşa de la sediul PR şi drept infracţiune de abuz de putere sau abuz de influenţă, prevăzut la art. 327 CPRM. Dar, deoarece jurişti cu experienţă s-au limitat doar la primele trei infracţiuni menţionate de mine, să fie şi aşa cum spun ei, căci şi acele trei erau mult prea suficiente pentru ca Focşa să-şi dea demisia, iar acum să fie pus sub urmărire penală.

Astfel, avem un ministru britanic al energiei, demisionat în urma unei contravenţii administrative şi un ministru al culturii moldovean, care în ciuda săvârşirii a cel puţin trei infracţiuni grave, încă stă bine mersi şi răspunde de cultura din Republica Moldova.

Ştiu, dacă ar citi un britanic acest articol şi alte zeci de surse din zeci de media online şi nu numai din Moldova, ar zice că acestea, toate la un loc, ori mint cu neruşinare, ori în statul acesta nu există lege şi fiecare face ce vrea şi cum îl duce capul. Doar că, legea există şi este destul de aspră, desigur, doar cu oamenii simpli, nu şi cu indivizi precum Focşa. De ce se întâmplă toate astea?

1. Pentru că are în spate un criminal în lege precum Plahotniuc, care şi-a scos mâna dreaptă pe Nichifor aproape basma curată pentru omorul unui om cu o armă automată, acesta luând doar 5 ani (următoarea instanţă ierarhic superioară la sigur îl achită şi stabileşte să i se plătească şi nişte daune morale considerabile). Şi dacă a fost Plahotniuc în stare de asemeni năzdrăvănii în cazul ucigaşului Nechifor, păi escapadă lui Focşa, prins beat mort la volan este floare la ureche pentru el şi judecătorii lui supuşi.

2. Astfel de lucruri se întâmplă şi din cauză că Focşa îl are în spate şi pe naşul său Ion Diacov, procuror al municipiului Chişinău şi frate cu Dumitru Diacov, membru PD şi deputat, care are grijă ca expertiza medico-legală în cazul finului său “să iasă aşa cum trebuie”.

3. Focşa nu demisionează şi pentru că în subordinea Ministerului Culturii se află şi unele edificii istorice din centru capitalei şi nu numai, care valorează sute de milioane de euro, şi pe care nu se lasă Plahotniuc până nu şi le trece în proprietate privată, cum a făcut şi cu alte zeci de asemeni imobile.

4. Poate că toate aceste lucruri menţionate la primele 3 puncte nu ar fi avut nicio importanţă, dacă am avea un prim-ministru, bărbat adevărat, cu sânge în instalaţie, care ar avea curajul să pună piciorul în prag, astfel ca Focşa să fi fost demis de mult timp şi tras la răspundere.

5. Şi nu în ultimul rând, se întâmplă astfel de lucruri şi Focşa s-a comportat şi se comportă ca un bădăran (a se vedea şi cazurile cu şefa aparatului şi cu răzbunarea lui Focşa), deoarece sunt alte câteva zeci de bădărani, care, fie în schimbul banilor, fie din alte motive subiective, îi lustruiesc de zor imaginea acestui incult şi imoral ministru pe la televiziuni, ziare, dar mai ales în mediul online, încercând de a crea impresia că nimic ieşit din comun nu s-a întâmplat şi că ministrul Focşa nu s-ar face vinovat de nimic.

Cert este însă, că trebuie să fii cel puţin la fel de josnic ca şi Focşa, ca să-ţi permită conştiinţa să-i iei apărarea unui astfel de parvenit şi imoral.

Un comentariu: