Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 10 februarie 2012

Am avut dreptate, referendumul nu va avea loc

După cum am şi scris pe acest blog, încă din postarea din 25 ianuarie acest referendum nu va avea loc. Atunci am prevăzut acest lucru, susţinut de argumente solide şi iată că acum liderii alianţei au confirmat ceea ce am spus eu încă cu două săptămâni în urmă.

Nu ştiu dacă e bine să ne bucurăm sau să fim precauţi cu gândul la cele ce vor urma. Cert este că, cei din AIE au fost în stare să dea ascultare majorităţii populaţiei care erau total împotriva unui astfel de referendum, care nici măcar nu avea cum să treacă.

Am văzut că un aşa-zis politician cu blog, fost comunist şi actual…nici nu ştiu ce mai este acum şi-a asumat această hotărâre a celor din AIE drept un succes al lui. Această hotărâre, să nu uite domnul politician, aparţine în totalitate populaţiei şi din cauza că a exercitat presiuni asupra AIE, convingându-i să renunţe la referendum, dar şi datorită faptului, că aceşti lideri ai AIE au vorbit în numele societăţii care i-a mandatat prin votul oferit acestora.

Prin renunţarea la referendum, cei din AIE au făcut un pas important înainte. Acum urmează să vedem cum va şti să gestioneze această situaţie şi cum vor acţiona în continuare.

Trebuie să menţionăm faptul, că prin această hotărâre li s-a luat lui Roşca şi comuniştilor un os pe care ei îl tot împărţeau de câteva săptămâni. Ori, aceştia protestau în special împotriva acestui referendum, având aparent, motiv de nemulţumire şi proteste. Dacă AIE continua cu acest referendum riscau să se compromită şi mai mult, dând astfel apă la moară comuniştilor şi îngroşând rândul votanţilor lor.

Indiferent de faptul dacă va fi sau nu ales preşedintele (sunt de părere că sunt şanse mari să nu fie ales nici de data asta), ori AIE, ori o altă formulă de guvernare care va fi în toamnă (sunt şanse mari să se schimbe şi formula de guvernare în caz de nealegere a preşedintelui şi declanşarea a alegerilor anticipate), va trebui neapărat organizeze atunci un referendum pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui. De data asta le va permite şi legislaţia (vor expira cei doi ani prevăzuţi de art. 174 Cod electoral), dar şi oamenii vor fi mult mai receptivi şi vor ieşi la vot. În sprijinul acestei opinii vin mai multe sondaje prin care se vede clar că oamenii vor să-şi aleagă direct preşedintele. Concludent este şi rezultatul sondajului de pe acest blog, unde până în prezent au votat 100 de persoane, dintre care doar 11 împotriva alegerii directe a preşedintelui direct de către cetăţeni. O majoritatea zdrobitoare, în condiţiile în care virtualul este bântuit de susţinători ai PD şi PL care s-au exprimat clar pentru alegerea preşedintelui în parlament de către 51 de deputaţi.

În cele din urmă, nu ne rămâne decât să sperăm că Ghimpu nu va mai găsi prin mâneci vreun as expirat, Plahotniuc nu se va folosi de metodele sale specifice de presiune şi şantaj (şi aici mă opresc, căci şirul cu metode specifice lui poate continua), iar Filat nu va face zel de pragmatism şi nu vor mai inventa iar vreun tertip de genul celui cu arătarea buletinului de vot sau a unui referendum din start eşuat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu