Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 februarie 2012

Avem nevoie de preşedinte sau de o umbră în cel mai important fotoliu din stat?

Azi s-a mai jucat o piesă din Teatrul Absurdului din politica moldovenească. Constrânşi de situaţie, presaţi de timp şi de aşteptările oamenilor care le-au oferit votul, cei din AIE au mai scos un as din mânecă, doar că de data asta, la prima vedere pare a nu fi de vină mâneca lui Ghimpu.

Veronica Bacalu şi Ion Ababii. Vă spun ceva aceste nume? Probabil unii dintre cititorii acestui blog sau interesat puţin despre aceste două nume şi cunosc deja câte ceva despre persoanele respective, deoarece a trecut ceva timp de când cei din AIE au rostit aceste nume…. surpriză, la cea mai înaltă funcţie de stat, cea de Preşedinte al Republicii Moldova.

După aflarea acestei hotărâri a celor din AIE, apare o întrebare. De fapt mai multe. Ori cei din AIE au vrut să fie extrem de originali şi au ieşit cu nişte nume pe care nimeni nu şi le-ar fi imaginat vreodată şi de care 99% din populaţie nici habar nu au cine sunt, ori aleşii noştri ne iau de proşti şi fac ce vor ei, înaintând candidaţi la funcţia de preşedinte total nepotriviţi. De asemenea s-a scris despre aceste candidaturi că ar fi de fapt nişte oameni uşor de manipulat, nişte simple marionete, care doar vor încălzi fotoliul preşedintelui. Indiferent de care din aceste ipoteze s-ar apropia mai mult de adevăr, un lucru este cert. Cei din AIE se tem de un preşedinte puternic care le-ar încurca în hoţiile şi fărădelegile pe care le fac acum.

Este simplu. Filat o vrea pe Veronica Bacalu pentru a avea măcar această funcţie importantă în stat, în comparaţie cu rivalul său Plahotniuc, care are sub conducerea sa aproape toate structurile de forţă, astfel încercând să-i mai tempereze din fărădelegile pe care le face raiderul numărul 1 la ora actuală. Filat îşi doreşte un preşedinte în persoana Veronicăi Bacalu nu în ultimul rând pentru a-şi asigura pe viitor funcţia pe care o ocupă acum.

Plahotniuc îşi doreşte ca preşedintele statului să fie tot al lui, la fel ca şi multe altele, pentru că deţinând această funcţie iar putea administra lovitura de graţie lui Filat. Nu e o noutate pentru nimeni că Plahotniuc îşi doreşte nespus de mult funcţia de premier. Un preşedinte ca Ion Ababii iar asigura lui Plahotniuc şi controlul total al forţelor armate, deoarece preşedintele statului este şi Comandantul Suprem al Forţelor Armate.

În dependenţă de cine va ieşi câştigător din această luptă şi care din cei doi va fi înaintat la funcţia supremă în stat, depinde şi viitorul acestui stat. Desigur, există şi posibilitatea ca să nu se ajungă la un numitor comun, iar această zarvă creată de aceşti doi anonimi să fie un tertip ieftin care le-ar mai oferi ceva timp, la fel cum a fost şi cu arătarea buletinului de vot şi anularea alegerilor de către CC, la fel cum a fost cu acel referendum ridicol sau cu teatrul pe care îl joacă acum Ghimpu, încercând să facă pe supăratul, astfel tergiversând cât mai mult posibil stabilirea datei alegerilor şefului statului.

La fel cum a fost şi cu acel referendum, când majoritatea absolută a cetăţenilor au fost împotrivă, la fel şi acum populaţia nu va dori să aibă preşedinte unul din cei doi necunoscuţi, care nu au nicio treabă cu această funcţie. Or fi ei buni pentru funcţiile pe care le deţin, dar nicidecum nu au ce căuta în fotoliul de preşedinte al statului. Avem nevoie de un preşedinte care ne-ar reprezenta pe toţi, care să deţine calităţi potrivite cu această funcţie importantă.

Aceste porniri ale lui Filat şi Plahotniuc, desigur pot fi stopate. Pentru aceasta este nevoie ca Ghimpu să demonstreze că nu a fost cumpărat total de Plahotniuc şi că nu-i ascultă întocmai ordinele, să iasă public şi să spună că el nu este de acord cu aceste două candidaturi şi nici nu le va vota. Motive ar fi multe pentru a face acest pas. În primul rând să arate că dispune de coloană vertebrală şi poate lua hotărâri nefiind influenţat de nimeni şi în al doilea rând, pentru că cei doi, Ababii şi Bacalu nu întrunesc absolut nicio cerinţă înaintat de el şi PL. Nu sunt cunoscuţi, aşa cum a cerut el, nu sunt reprezentativi, nu se cunoaşte orientarea lor în plan extern vest sau est. Chiar sunt voci care ar susţine că Ababii este un pro-Kremlin înverşunat, acesta fiind şi ministru în guvernul Tarlev. Desigur, ar putea şi Ghimpu să propună o candidatură.

Nu în ultimul rând, Oazu Nantoi ar trebui să mai dea odată dovadă de curaj şi hotărâre şi să-şi înainteze candidatura la funcţia de preşedinte. Asta îi va pune în încurcătură pe guvernanţii noştri, deoarece ar fi puşi să aleagă dintre nişte anonimi precum Ababii şi Bacalu pe deoparte şi Nantoi pe de altă parte. Iar dacă reuşeşte să găsească cele 15 voturi necesare susţinerii candidaturii sale, putem fi siguri că mulţi dintre deputaţi vor trece peste cuvântul şefilor de partid şi vor vota pentru Oazu Nantoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu