Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 11 februarie 2012

Ce nu s-a văzut cu ochiul liber în emisiunea de aseară de la Moldova 1

Aseară la emisiunea lui Mircea Surdu s-a produs ceva mai puţin întâlnit în ultimul timp. Cei trei lideri, Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu, după mai mult timp au acceptat să iasă toţi trei, împreună într-o emisiune publică, chiar la televiziunea publică, Moldova 1.

Au optat pentru Moldova 1 din mai multe motive

Unul ar fi pentru că e o televiziune cu acoperire naţională şi au şansa să-i vadă toată ţara, aşa cum s-a exprimat şi Lupu foarte optimist că se uită la el câteva milioane de oameni. Eu totuşi aş fi puţin mai sceptic în privinţa numărului de privitori ai emisiunii lui Mircea Surdu, ţinând cont că Moldova 1 este în cădere liberă la capitolul audienţă. Unde mai pui că în Republica Moldova de toţi, copii, bătrâni şi tinerii care au rămas şi nu şi-au luat lumea în cap, nu ştiu dacă trec de 2 milioane jumate. Să mai pomenesc şi ce ar prefera aceştia să vadă la televizor într-o vineri seară? Nu cred că mai e nevoie. Dar nu acesta este cel mai important.

Un alt motiv bine ştiut de toţi, este că liderii AIE cel mai bine se simt la televiziunea din dealul Schinoasei, unde no li se vor adresa întrebări “stânjenitoare”, astfel putându-se manifesta în voie, se pot învârti în jurul cozii, întorcând o problemă de zeci de ori, aruncând cu cuvinte la nimereală, fără ca măcar să se cunoască adevăratul lor sens, ca până la urmă să nu mai înţeleagă omul simplu ce a vrut să spună ditamai demnitarul de stat de doi metri. Tot aici putem privi problema în profunzime, analizând-o pe undeva, sau pe altundeva, bineînţeles fără să uităm să fim şi pragmatici. Nu în ultimul rând, putem lua o faţă gravă, de om serios, cu aere de adevărat politician, ca în cel mult 5 minute să facem glume de prost gust, savurând ropotul ca de cai flămânzi ai aplaudacilor aduşi în studioul lui Mircea Surdu. Şi cel mai important, să dăm vina de toate relele pe comunişti, să mai mimăm un pic lupta cu aceştia, căci asta aşteaptă electoratul gravului nostru politician. Nu se pune problema că comuniştii nu s-ar face vinovaţi de majoritatea celor ce se întâmplă pe la noi, doar că deja ne-am săturat să ni se spună asta, fără a se lua şi careva măsuri ca aceste lucruri să fie stopate.

Nu în ultimul rând, politicienii noştri au venit aseară la televiziunea publică pentru că aşa dă bine la public, pentru că aşa se practică în statele democratice, ca guvernanţii să vină la televiziunea publică şi să anunţe poporul despre cele mai importante lucruri care se petrec şi care urmează să se petreacă. Însă, asta oare au făcut şi guvernanţii noştri aseară? Au transmis ei ceva important aseară oamenilor, ceva nou? Aparent, parcă nu, dar dacă e să facem o analiză la rece, cu o atenţie sporită a mesajelor transmise de cei trei aseară, o să avem unele surprize.

Filat împăciuitorul

Dacă aţi analizat cu atenţie cele spuse de Filat aseară, mimica feţei, repetările la nesfârşit de genul “aşa cum a spus domnul Ghimpu….eu vin să-i dau dreptate….să adaug că…”, putem observa că acesta încerca prin mai multe moduri să-i intre în voie lui Ghimpu, să-l readucă în “albia” AIE, să-l împace cumva. Filat nu a ascuns nici faptul că a pus un cuvânt bun pe lângă Dodon, ca acesta să nu-l mai supere pe Ghimpu, numindu-l extremist şi să-şi ţină în frâu ieşirile necontrolate.

Ghimpu şi “puritatea” sa

De la bun început Ghimpu luase un aer grav, vădit supărat pe ceilalţi doi lideri AIE, că, chipurile ar fi trecut peste capul lui nişte înţelegeri, fără a fi consultat şi el. Însă, după cum ne-a obişnuit salvatorul Mircea Surdu, nici de data asta nu l-a lăsat la greu pe Ghimpu, aproape rugându-l să spargă tăcerea şi să spună şi el ceva, căci vezi Doamne până atunci vorbise numai Lupu şi Filat. Ce a urmat, am putut vedea cu toţii. Binecunoscuta faţă de îngeraş neprihănit al lui Ghimpu a luat locul politicianului grav de până atunci, încercând cum îi este în obicei să dea vina pe oricine, numai să pară el cel mai corect om din univers. Faptul că, comuniştii sunt unicii vinovaţi de toate, deja o ştim prea bine de la Ghimpu, dar, aseară am putut auzi, ce-i drept foarte voalat, că şi colegii lui de alianţă sunt vinovaţi, numai el desigur nu. Şi desigur, multe aplauze şi oftări de înaltă apreciere.

Lupu a spus mai multe decât au reuşit să spună ceilalţi doi împreună

Deşi ne-am obişnuit din partea lui Marian Lupu cu veşnicul amalgam de cuvinte trântite aiurea, doar ca să fie spuse şi să ameţească şi mai mult omul simplu pentru a nu mai înţelege ce vrea să spună, aseară am reuşit să observăm că Lupu a transmis ceva foarte important şi probabil nesesizat de mulţi dintre noi. Acesta a ţinut să specifice că legea le permite multe comuniştilor în ceea ce fac ei acum, prin acest proteste gălăgioase şi de cele mai multe ori la limita legii, ţinând cont de comportamentul acestora agresiv şi felul cum dau buzna peste tot. Totuşi, deşi acum suntem liberi să facem multe, în comparaţie cu perioada lui Voronin, Lupu nu a ţinut secret că pe undeva s-a sărit calul şi că primele sancţiuni pentru cei care au încălcat legea sunt în stadiu de pregătire-finalizare. Însă cel mai important mesaj al lui Lupu fost cel transmis lui Roşca, atunci când a readus în discuţie aşa-zisa răpire a lui Cubreacov. Ori, prin acest fapt, Lupu i-a transmis lui Roşca să stea în banca lui şi să termine cu zbieratul în plin ger prin PMAN, căi riscă să fie scos de la naftalină cazul Cubreacov.

Pe undeva este şi de înţeles reacţia acestora, odată ce ei au făcut pasul înapoi şi au renunţat la referendum. Acum e rândul lui Roşca şi comuniştilor să se facă nevăzuţi pentru o perioadă, cel puţin până prin martie. Scopul? Pentru a nu crea şi mai multă isterie în societate, căci este nevoie de linişte pentru a se putea ajunge la un compromis în ceea ce priveşte alegerea şefului statului.

Un comentariu:

  1. Nu-i va asculta nimeni. Nu le va face pe plac. Nu vedeti cum comunistii azi erau si mai euforici ca niciodata, strigau si mai tare, vedeau si mai aproape victoria lor asupra AIE. Ei vad aproape debarcarea AIE de la guvernare si cam asa si va fi. Si asta doar datorita incapacitatii AIE de a gestiona rational lucrurile si a fricii fata de comunisti. Trebuiau toti bagati la zdup acei care urla azi in PMAN inca de prin 2009. Le este frica de comunisti. Singurul care poate sa-i tine piept lui Voronin este Plahtonciu, dar el nu vrea. El il va nimici pe Filat, iar pe Ghimpu il va baga adinc in buzunarul sau de la spate sa nu-l mai vada si auda nimeni. Si, se va reintoarce la vechiul sau amic Voronin si vor fura statul impreuna in vecii vecilor, AMIN!

    RăspundețiȘtergere