Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 martie 2013

Păpuşile vin şi pleacă, păpuşarul rămâne

Republica Moldova s-a transformat în ultimii ani într-o imensă scenă de teatru, în care există un singur regizor, un singur scenarist, un singur păpuşar, mai multe păpuşi manevrabile şi câteva milioane de privitori impasibili. Din când în când aceste câteva milioane de spectatori se trezesc brusc din buimăceala şi amorţirea în care se află şi-şi dau seama că s-au plictisit de unele şi aceleaşi păpuşi manevrabile. Şi cer schimbarea lor cu altele mai puţin uzate, mai puţin murdare, pătate. Culmea este că aceşti spectatori nu pot înţelege că de fapt li s-a făcut greaţă de acest spectacol al absurdului la general, li se face greaţă de regie, de scenariu, de felul cum sunt manevrate păpuşile pe scenă şi nicidecum doar de păpuşile prea uzate deja. În loc să ceară schimbarea întregului corp, în frunte cu acel unic regizor, scenarist şi păpuşar, ei se mulţumesc din păcate doar cu o rotaţie temporară în rândul păpuşilor.

Aşa s-a întâmplat şi cu ceva timp în urmă, când o păpuşă extrem de uzată şi murdărită de păpuşar a fost aruncată la lemn de foc, dacă nu chiar la gunoi. Este vorba de demiterea lui Valeriu Zubco, pas care era inevitabil la acea perioadă, ţinând cont de nemulţumirile societăţii civile faţă de acest personaj, dar în special datorită cazului Pădurea Domnească soldat cu omorul unui om şi pe care Zubco l-a tăinuit cu străşnicie.

Ceea ce nu ne-am dat noi seama la acea vreme, este faptul că, chiar şi această demitere, care la prima vedere părea neverosimilă pentru Plahotniuc, care plătise pentru Zubco 2 milioane de euro, a fost tot un scenariu bine pregătit de acest regizor al răului, al diavoului. Încă de pe când se vorbea despre lepădarea de păpuşa Zubco, am tras mai multe semnale de alarmă şi am prezentat opiniei publice scenariul bine pregătit de Plahotniuc prin care se încerca eliminarea unor pioni, păpuşi pentru a-şi salva el fundul şi pentru a nu fi demis sau chiar lăsat fără imunitate parlamentară.

La un moment dat se părea că toată lumea înţelesese pericolul care ne paşte dacă acestei caracatiţe ale lui Plahotniuc i se taie doar câteva tentacule bolnave şi neputincioase deja, riscul fiind să-i crească altele mult mai puternice şi mai periculoase. Asta înţelesese şi Premierul Vlad Filat, atunci când a declarat deschiz război lui Vladimir Plahotniuc, sau cel puţin a mimat acest lucru.

Ceea ce nu cunoşteam cu toţii este faptul că păpuşarul avea din timp totul pregătit, un scenariu diabolic, care urma să doboare pe oricine încerca să-l atingă. Filat cunoştea despre omorul din Pădurea Domnească chiar la câteva ore după ce a avut loc acesta. Filat însă a preferat să tacă, să nu facă publică această situaţie în speranţa că-l va putea şantaja pe Plahotniuc, folosindu-se de moartea unui om. Acest plan i-a fost zădărnicit însă odată cu ieşirea publică a lui Sergiu Mocanu din 6 ianuarie 2013, când a şi anunţat despre omorul lui Sorin Paciu. Mai departe Filat a rămas descoperit total, neştiind ce să facă mai departe. Totuşi, la insistenţele societăţii civile şi a oficialilor UE şi SUA şi-a luat inima în dinţi şi a mers alături de comunişti pentru a-l demite pe păpuşar din funcţia de Prim-vice.

În tot acest timp, Plahotniuc s-a mişcat încet, dar sigur, urmând pas cu pas planul pe care şi l-a făcut. Mai întâi a scos în atenţia opiniei publice problema PG, Curţii de Conturi şi CEC, pe care el, marele reformator declarativ, era gata să le ofere opoziţiei. Plahotniuc a făcut această declaraţie, deoarece erau deja puse la punct înţelegerile cu Voronin privind numirea lui Vitalie Pârlog în funcţia de Procuror General, dar şi pentru a-l speria pe Filat cu faptul că ar putea rămâne fără CC şi CEC. Deşi la prima vedere, Pârlog ar părea că este numit de comunişti, seoarece a fost ministru în perioada guvernării comuniste, în realitatea acesta este o unealtă a lui Plahotniuc, la fel cum este şi Reidman, Gurău şi alţii care încă mai stau în jurul lui Voronin şi-i pregătesc groapa acestuia. Pentru a nu părea laş în faţa propriilor alegători, dar şi a oficialilor străini care i-au acordat toată susţinerea în înlăturarea mafiotului Plahotniuc de la guvernare, Filat a făcut pasul următor şi l-a demis pe Plahotniuc, asta chiar dacă, chiar în aceaşi zi a primit o puternică lovitură prin reţinerea lui Vicol.

Văzând că Filat nu cedează, Plahotniuc şi-a scos la înaintare piesele grele: valetul Mihail Fiodorovici Ghimpu şi păpuşile Oleg Reidman şi Victor Gurău. Primul a tatonat terenul, a pregătit opinia publică pentru demiterea Guvernului Filat, în timp ce Reidman şi Gurău, la comanda lui Plahotniuc l-au convins pe Voronin să voteze pentru demiterea lui Filat. Ce a urmat, ştim deja cu toţii. Îngenuncherea totală a lui Filat şi din nou, negocieri şi negocieri pentru o nouă alianţă, de data asta nici măcar cu principii şi valori. Dubios este şi faptul că Mihail Fiodorovici a renunţat la Pântea, pe care vroia foarte mult să-l facă Procuror General şi despre care se cunoaşte din surse sigure a că pornit o luptă aprigă pe interior cu oamenii lui Plahotniuc.

La aceste noi negocieri Filat a renunţat la tot în favoarea lui Plahotniuc, în speranţa că va rămâne cu şefia guvernului şi cu Procuratura Generală, pentru a avea şi el măcar o bâtă în lupta pe care o duce pentru supremaţie cu Plahotniuc. Doar că păpuşarul nu este dispus să renunţe la nimic. Astfel că a continuat cu arestările în tabăra lui Filat, de data aceasta trecând la instituţia forte a lui Filat -  Vama.

În tot acest timp, paralel cu aşa zisele negocieri se derula şi concursul de selectare a candidaţilor pentru funcţia de Procuror General. Mai corect spus, o mimare a unui concurs, deoarece din start se ştia că Vitalie Pârlog va fi cel desemnat. Unica problemă era că Filat încă mai dădea semne de viaţă, mai zvâcnea şi încerca să-i zădărnicească planul lui Plahotniuc de a-şi numi o nouă slugă la PG, de data aceasta în persoana lui Vitalie Pârlog. Un prim avertisment de la Plahorniuc, Filat l-a primit atunci când au fost ridicaţi câţiva vameşi şi băgaţi, cel puţin preventiv după gratii. Cum Filat era gata să jertfeacă acei câţiva vameşi neînsemnaţi, Plahotniuc a trecut la peştii mai mari, scoţând de la naftalină un accident rutier al lui Baliţchi, care a avut loc acum mai bine de un an jumate. Până acum pe nimeni nu a interesat că banditul Baliţchi fiind băut la volan a rănit grav un biet om, acest caz grav fiind adus la cunoştinţa noastră tocmai acum când e nevoie stringentă de a-l şantaja pe Filat. Şi i-a ieşit planul, Filat nemaifiind dispus să sacrifice rechini precum Baliţchi, riscând să fie chiar el sacrificat de aceştia, dacă nu intervenea imediat şi-i accepta condiţiile lui Plahotniuc.

În consecinţă, Pârlog a foste readmis în concurs pentru funcţia de Procuror General de către acea comisie imediat după ce a apărut în mass-media informaţia cu privire la accidentul lui Baliţchi. Şi ca acest scenariu diabolic să aibă un sfârşit fericit pentru Plahotniuc, în ziua în care s-a anunţat că Vitalie Pârlog a fost desemnat pentru funcţia de Procuror General, a fost eliberat şi Vicol din arest preventiv.

Republica Moldova şi cetăţenii acestui stat au devenit şi mai mult captivi acestui criminal de la Grozeşti şi riscă să devenim total captivi, dacă vom privi în continuare impasibili schimbul de păpuşi manevrabile ce se face de ochii lumii şi nu cerem şi facem tot posibilul pentru înlăturarea răului cel mare, a regizorului şi păpuşarului care face ce vrea din noi şi din acest stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu