Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 10 martie 2013

Reidman, omul lui Plahotniuc din coasta lui Voronin

Acum o lună și jumătate, Vladimir Plahotniuc se afla pe marginea prăpastiei. Multă lume remarca halul dezastruos în care arăta cel mai mare criminal din câți au existat în istoria Moldovei, de la obținerea independenței. Acea stare era cauzată de faptul că Plahotniuc era foarte aproape de a pierde Puterea pe care o avea, și rămăsese doar o chestiune de zile până la a ajunge la pușcărie.

Filat era gata să înceapă lupta cu Plahotniuc

Fostul Premier, Vlad Filat, sătul de tot șantajul la care fusese supus de către Plahotniuc, dar și primind semnale tot mai multe din partea partenerilor externi că actele de corupție (venite în mare parte din partea lui Plahotniuc) nu mai pot fi tolerate, decisese în sfârșit să pună piciorul în prag. Mușamalizarea crimei din Pădurea Domnească, făcută direct sub comanda lui Plahotniuc, a fost practic picătura care umpluse paharul. Deja nu se mai putea merge înainte în acest fel,chiar şi oficialii europeni, dar şi americani au spus că de soluţionarea cazului “"Pădurea Domnească” depinde parcursul Republicii Moldova spre UE, iar ieșirea din acordul AIE, de la 13 februarie, ar fi trebuit să fie primul pas spre trimiterea ”Păpușarului” la pușcărie. În acest sens, Filat se asigurase și de susținerea unei părți din PCRM (formată din garda tânără, Tcaciuk, Petrenco, Petkov, Munteanu, Mușuc etc.), care erau gata să voteze împreună cu PLDM numirea unui Procuror onest, care să pună pe rol toate cazurile existente deja împotriva lui Plahotniuc. Doar dovezile de la Curtea de Justiție de la Londra puteau servi drept probe pentru instrumentarea unui caz ce l-ar fi trimis pentru ani grei după gratii pe Plahotniuc. Iar lucrurile mergeau destul de bine, mai ales că Filat primise girul ambasadei SUA și a reprezentanților UE în Moldova.

Garda tânără din PCRM, formată din aproximativ 20 de deputați, urmau să-l convingă și pe Voronin  să creeze o alianță ad-hoc cu PLDM, pentru a numi un nou Procuror General și pentru a demite conducerea CNA. Practic CNA este cea mai importantă armă pe care o deține acum Plahotniuc, Zumbreanu și Chetraru, în mafia condusă de Plahotniuc servind aidoma unor locotenenți. Acești doi pași dacă erau făcuți, astăzi guvernul nu mai cădea, iar Plahotniuc deja avea un dosar deschis împotriva sa. Și un dosar solid, nu unul de genul celora pe care Plahotniuc i le pregătește lui Filat.

Reidman, omul lui Plahotniuc din coasta lui Voronin

Plahotniuc și-a jucat însă toate cărțile cu maximum de eficiență, iar unul dintre așii săi în această luptă este Oleg Reidman. Reidman se află în slujba lui Plahotniuc încă din 2004-2005, de pe atunci acesta primește un salariu lunar în jurul a 10 mii de euro. Până în 2009, perioada în care comuniștii se aflau la guvernare, Reidman îndeplinea rolul de „lobbist” al lui Plahotniuc la Voronin. Când Plahotniuc vroia să treacă vreun proiect legislativ, să „trăsnească” vreun agent economic incomod sau să se dea bine pe lângă Voronin, primul la care apela era Reidman. Iar Reidman, în calitatea sa de consilier al lui Voronin, lucra conștiincios pentru „Păpușar”.

Unul dintre primele proiecte implementate de Reidman și Plahotniuc a fost așa-numita „schemă de optimizare” la import. Scheme ce favorizau rețeaua „Green Hills”. Tot în perioada acestor scheme, Reidman s-a împrietenit și cu Marian Lupu. Colaborarea lor a cunoscut apogeul în momentul în care se punea problema ca combinatul metalurgic de la Râbnița să primească licență de export în SUA. Atunci Voronin a luat foc și era gata să-l distrugă pe Lupu, dar Reidman a intervenit, reușind să transfere toată vină pe fostul Vicepremier Ion Cucu. Tot Reidman a fost intermediarul între Plahotniuc și Lupu în 2009, convingându-l pe Lupu să părăsească PCRM în favoarea PD.

Docilitatea totală a lui Reidman față de Plahotniuc s-a produs prin 2007, atunci când Plahotniuc, prin intermediul lui Papuc, l-a determinat pe Voronin să comande o amendă de 22 de milioane de lei la „Green Hills”. Reidman nu putea să suporte o asemenea amendă, iar Plahotniuc i-a venit în ajutor, acesta reușind să-l convingă pe Voronin să fie mai „permisiv”. Prin această lovitură Plahotniuc l-a întors pe Reidman împotriva lui Papuc, el din spate manevrând tot acest război și „ajutându-i” când pe unul, când pe altul, pentru a și-i apropia. Aceasta este și schema de bază, cu care Plahotniuc a operat tot timpul, creând zâzanie între oamenii apropiați lui Voronin, tot el mai apoi oferindu-le ajutorul pentru a-i putea controla.

De Papuc, Plahotniuc s-a folosit la 7 aprilie 2009, atunci când a organizat devastările Parlamentului și Președinției. Practic Plahotniuc l-a trimis pe Papuc în fața protestatarilor în jurul orei 11:00, la 7 aprilie, pentru a aprinde și mai mult spiritele între protestatari. Tot Plahotniuc a fost cel ce a coordonat cu Papuc și Zubic toate atrocitățile asupra tinerilor din comisariate, după 7 aprilie. Plahotniuc a făcut asta pentru a întoarce populația împotriva lui Voronin, chiar și alegătorii PCRM, inițiind astfel distrugerea sa.

Un alt individ pe care Voronin și-l credea apropiat și de care s-a folosit Plahotniuc, este Valentin Mejinschi, fostul șef CCCEC și Ministru de Interne. Mejinschi și Plahotniuc s-au cunoscut la sfârșitul anilor 90, când primul l-a arestat pe ”Păpușar” pe un dosar de trafic de persoane. Plahotniuc a reușit să-l mituiască pe acesta, mai apoi folosindu-se de fostul șef CCCEC pentru a lovi agenții economici incomozi. Acum Mejinschi este șeful companiei de securitate ARGUS, primind un salariu consistent de la Plahotniuc.

O altă persoană, instalată de către Reidman la indicația lui Plahotniuc, este Emma Tabârță, vice-guvernator al Băncii Naționale, responsabilă pentru „supravegherea băncilor”. Este și persoana care a autorizat schimbarea proprietății asupra acțiunile băncilor, furate în cadrul atacurilor raider din 2010 și 2011 asupra Victoriabank și Banca de Economii. Când se vorbește despre „complicitatea organelor statului” în atacurile raider, atunci în cazul Băncii Naționale asta se referă întâi și întâi de toate la persoana Emmei Tabârță. Prin ironia evenimentelor, anume Reidman, care ar trebui să răspundă pentru „schemele” din sistemul bancar de rând cu raiderii, este ales de către fracțiunea comunistă „Președinte al Comisiei parlamentare” de investigarea a situației în Banca de Economii – comisia, care urma (teoretic!) să investigheze crimele din Banca de Economii acum este prezidată de cel, care va face totul pentru a le mușamaliza la indicația șefului său Plahotniuc, găsit de către Înalta Curte de la Londra și de la Edinburgh beneficiar final unic al atacurilor raider asupra sistemului bancar.

Reidman și Gurău l-au salvat pe Plahotniuc

Am făcut toată această abatere de la subiect pentru a demonstra care a fost de fapt cauza ce l-a determinat pe Voronin să nesocotească sfaturile gărzii tinere din PCRM, de a-l distruge pe Plahotniuc. Plahotniuc s-a folosit de Reidman pentru a băga zâzanie între PCRM și PLDM, făcând tot posibilul să împiedice un acord între Filat și Voronin.

În acest sens, Reidman și Plahotniuc au pus la cale ieșirea în presă a lui Victor Gurău, de la care a început toată isteria cu Banca de Economii. Reidman l-a trimis pe Gurău pentru a ieși în conferința de presă cu BEM și să dea vina pe Filat pentru toate fraudele de acolo. În schimbul acelei ieșiri, Gurău s-a ales cu un automobil Skoda nou-nouț.

Această ieșire a avut drept scop, în primul rând, crearea neînțelegerilor între Voronin și Filat. Filat a văzut ieșirea lui Gurău ca pe un atac al PCRM împotriva sa, devenind foarte suspicios și reticent. Paradoxal este că de vină pentru toate acuzațiile pe care i le-a adus Gurău lui Filat este tocmai Plahotniuc, el fiind cel ce a instrumentat atacul raider din vara lui 2011 și tot el a făcut tot posibilul pentru a ”pune mâna” pe această bancă.

Am scris aceste rânduri pentru a arăta lumii întregi cât de murdar operează Plahotniuc și cum a fost posibil să scape de pușcărie și în urma evenimentelor din ultimele luni. Ceea ce este și mai trist e că Plahotniuc a scăpat de pușcărie prin largul concurs al lui Voronin, folosindu-se de liderul PCRM pentru a deturna înțelegerea între Filat și garda tânără a PCRM de a numi un nou Procuror General și de a scăpa de mafioții Chetraru și Zumbreanu de la CNA.

Probabil bătrânețile i-au luat mințile lui Voronin, de vreme ce acesta a căzut în capcana întinsă de Plahotniuc. Acel Plahotniuc care în 2009, prin evenimentele din aprilie l-a îndepărtat pe Voronin de la Putere. Același Plahotniuc care în 2010 îl aducea pe Oleg Voronin la CCCEC și-l șantaja și amenința pentru a-l face să tacă. Plahotniuc, cel care i-a scos din PCRM pe Dodon, Grecianîi, Mișin, Ceban, Sîrbu și alții.

Reidman i-a inoculat lui Voronin ideea că va putea scăpa și de Plahotniuc și de Filat, mai întâi însă să-l distrugă pe liderul PLDM și să-l menajeze pe Plahotniuc. Doar că Plahotniuc după ce se va folosi de Voronin pentru a-l distruge pe Filat, va merge mai departe și va distruge și familia Voronin. De această dată definitiv.

2 comentarii:

  1. Nu-mi vad comentariul scris anterior.... sau publici doar comentariile care te avantajeaza??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La acest articol comentariul care l-ai scris mai sus este unicul care sa scris. Public tot ceea ce ţine de bunul simţ, dar dacă faci exces de nesimţire şi cuvinte indecente comentariul îţi poate fi exclus de la sine, fără să-l citesc/văd eu.

      Ștergere