Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 martie 2013

Negocieri cu arestări

Negocierile pentru formarea AIE-3 par a fi pe sfârşite, totodată cineva dorind să grăbească lucrurile în aşa fel ca acestea să aibă un final fericit pentru un singur om din acest stat. Iar pentru a se temina odată cu aşa zisele negocieri şi pentru a-i mai tăia din entuziasmul lui Filat azi s-au mai operat nişte arestări în tabăra premierului în exerciţiu. După ce Fiscul lui Filat a fost făcut vraişte de către Chetraru şi Plahotniuc, tocmai pentru a-l intimida pe Filat, iată că a venit şi rândul Vămii. La fel ca şi în cazul arestărilor de la Fisc şi în acest caz nu putem susţine că cei bănuiţi nu s-ar face vinovaţi de nimic şi că ar fi doar răfuială politică. Marea problemă este că aceste arestări se fac tocmai acum, când se duc aceste aşa zise negocieri pentru a-i arăta lui Vlad Filat cine-i adevăratul şef în acest stat.

Dacă în alte dăţi, Filat mai avea curajul să riposteze şi să spună că aceste arestări se fac tocmai în astfel de momente cu scopul de a-l şantaja, de data aceasta Filat pare a fi îngenunchiat total, replica acestuia fiind că: „Asemenea acțiuni și colaborări vor mai fi, urmărind scopul de a combate corupția din Republica Moldova. Ele vor viza nu doar Serviciul Vamal”. Şi când vor avea loc aceste acţiuni, arestări? Deocamdată doar bandiţii tăi sunt speriaţi, ai lui Plahotniuc fură bine mersi în continuare, fără să fie deranjaţi de bandiţii lui Chetraru.

Ieri scriam că Filat mai are o şansă de a negocia cât de cât pe poziţii apropiate cu Plahotniuc şi datorită iniţiativei de demitere a lui Lupu. Astăzi vedem că Filat a renunţat la orice pârghie care l-ar ajuta să negocieze de la egal la egal cu Plahotniuc, proiectul înaintat de comunişti privind demiterea lui Lupu nefiind susţinut de membrii PLDM din Comisia Juridică a Parlamentului.

Concomitent cu aceste situaţii, Ghimpu şi continuă delirul său politic şi strigă în gura mare pe ori unde merge că dacă PLDM votează demiterea lui Lupu ne putem lua adio de la cursul european. Pentru juristul Mihai Ghimpu nu a constituit o problemă faptul că a fost demis Guvernul, adevăratul organ de stat care a făcut posibil ca Republica Moldova să facă aceşti paşi importanţi spre apropierea de UE, dar ne vorbeşte despre pericolul care ne paşte dacă este demis Lupu. Unde este raţionamentul în cele spuse de Mihai Ghimpu, e greu de înţeles. Cred că nici el nu ştie ca a vrut să spună, sau mai corect ce i s-a ordonat să spună.

Poate că este bine că se mai fac astfel de descinderi pe la instituţiile de stat corupte şi mai sunt speriaţi aceşti hoţi. Însă, este foarte grav că toate acestea nu au deloc drept scop stârpirea corupţiei, ci doar reglarea de conturi între Filat şi Plahotniuc. Toate acestea fac parte dintr-un scenariu foarte bine pus la punct de către Plahotniuc pentru a-l îngenunchia total pe Filat. O urmărire penală ce este pornită în anul 2007 şi închisă în 2011, iată că este reluată “surprinzător” în 2013. Dacă în cei 5-6 ani nu s-au luat nicio măsură, acum în 2 zile s-au făcut o grămadă de suspendări şi arestări în rândul bănuiţilor. Aceste mişcări în forţă exact în momentul când se împart sferele de influenţă în stat, pârghiile etc. între Filat, Plahotniuc şi Ghimpu nu ne fac decât să ne gândim la scopul urmărit de aceste intimidări. Astfel, momentul ales pentru aceste răfuieli vine încă odată să ne confirme cele spuse mai sus, că prin aceste arestări se urmăreşte intimidarea lui Filat, dândui-se de înţeles că nu mai e mult până bandiţii lui Chetraru îl vor înşfăca şi pe el, dacă nu stă cuminte în banca lui şi nu se conformează ordinelor venite de la Plahotniuc.

Până acum am avut Procuror General, Preşedinte de Parlament, Preşedinte de stat, Director al CNA, Preşedinte al CC, preşedinţi de judecătorii marionete ale lui Plahotniuc şi marea majoritate a instituţiilor de forţă în mâinile unui singur om. De data aceasta Plahotniuc râvneşte la unica instituţie de stat care nu i-a fost total supusă, instituţia Guvernului. Plahotniuc vrea să-şi asigure de această dată şi şefia Guvernului sub talpa sa, fie că va fi Filat în fruntea Guvernului, fie că va fi altcineva.

Este greu de anticipat ce se va întâmpla mai departe. Dar se pare că Plahotniuc îl are serios la mână pe Filat, care în schimbul reprimirii funcţiei de Premier este în stare să renunţe la orice şi să facă statul Republica Moldova captiv total al mafiotului Vladimir Plahotniuc, ceea ce ne va arunca cu vreo 30 de ani în urmă, iar anii ‘90 ne vor părea o joacă pe lângă cele ce urmează să se întâmple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu