Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 iunie 2012

Guvernanţii noştri sunt foarte atenţi la ce se întâmplă acum în România, iar ca rezultat vor exista consecinţe grave pentru noi

Să fii membru UE înseamnă să ai o multitudine de avantaje şi beneficii. Însă, să fii membru UE mai înseamnă să ai şi o grămadă de obligaţii, programe de îndeplinit, lupta cu corupţia, cu criminalitatea şi lista acestor angajamente poate continua încă mult, dacă e să te numeşti Grecia, Bulgaria, Ungaria sau România. Ceea ce se întâmplă acum în România, vine tocmai din cauza angajamentului statului român de a lupta cu corupţia de rang înalt şi trebuie să recunoaştem că se văd rezultate importante. Să condamni la închisoare cu executare pe un fost premier şi actual politician foarte important, chiar aş spune situat în primii 10 ca importanţă şi influenţă în România, credeți-mă că nu este deloc uşor. Totuşi, vedem că în România se poate. Şi ştiţi de ce? Pentru că România, ca şi celelalte foste state din blocul socialist şi fosta URSS este decimată de corupţie, iar pentru a îndeplini cerinţele impuse de UE pentru a intra în Schengen sunt necesare aceste acţiuni menite să taie flagelul corupţional chiar de la vărf. Imaginaţi-vă ce efect au aceste acţiuni asupra corupţilor mărunţi, când un om influent ca Adrian Năstase este condamnat la închisoare cu executare. Nu mai pomenesc de efectul internaţional pe care l-a avut această condamnare şi tentativa de sinucidere venită în urma acestei condamnări în presa internaţională, care salută acest pas important făcut de România în lupta cu corupţia.

Cu părere de rău, nu acelaşi lucru putem spune şi despre situaţia Republicii Moldova, unde, în loc să lupte cu corupţia şi criminalii din acest stat, premierul Filat cere ajutor într-un interviu la Radio Europa Liberă de la justiţia altor state pentru a face ordine în propria curte. Ori, criminalii precum Plahotniuc în loc să-şi dea demisia din orice funcţie pentru a putea fi anchetat fără a influenţa mersul anchetei şi mai ales pentru a nu se mai ascunde în spatele imunităţii de deputat şi pentru a se putea expunea justiţia altor state în care are dosare penale deschise cu duiumul, acesta stă bine mersi şi nu se deranjează de acuzele care i se aduc. Faceţi un mic efort şi încercaţi să puneţi în balanţă efectul pe plan internaţional al acestei cereri al lui Filat şi comportamentul lui Plahtoniuc deşi s-a demonstrat evident vinovăţia sa şi efectul condamnării lui Năstase în România şi gestul acestuia, probabil de ruşinea de a fi condamnat pentru actele de corupţie pe care le-a făcut.

Dar nu acest fapt este cel mai grav, căci de râs ne-am mai făcut pe plan internaţional de zeci şi sute de ori, nu este gafa lui Filat prima de acest gen. Problema constă în aceea că politicienii noştri privesc cu atenţie ce se întâmplă în România, dar şi în alte state membre ale UE, unde normalitatea este la ea acasă, sau uşor-uşor se înscăunează, cum e cazul României. Astfel, Republica Moldova şi cetăţenii ei sunt într-un real pericol de a nu ajunge niciodată acolo unde ne declară guvernanții noştri, adică membri cu drepturi depline ai comunității europene. Şi ştiţi de ce? Pentru că Filat, Ghimpu, dar mai ales Plahotniuc, Voronin şi alţi infractori ca ei, nu vor risca niciodată să ajungă în situaţia fostului premier al României. Ori, devenind membri ai UE, automat va trebui să zboare capete. Năstase nu a avut de unde şti, că dacă va ajunge România membru UE, el va ajunge în aşa situaţie. În schimb, Ghimpu care, în cei trei ani de când este la guvernare a ajuns milionar urmăreşte atent cele ce se întâmplă acum peste Prut şi atât cât va fi el la guvernare împreună cu Filat şi Plahotniuc, nu vor permite nici cu preţul pierderii electoratului ca Moldova să se apropie prea mult de UE. Vor mima doar o colaborare şi apropiere falsă de Uniunea Europeană, fără ca să se facă vreun progres spre integrarea în UE. Drept exemplu este şi mimarea rezolvării conflictului transnistrean de către Filat şi prietenia lui cu Şevciuk. Ori, atât el cât şi ceilalți de la guvernare cunosc foarte bine că Republica Moldova nu se va integra niciodată, sau cel puţin nu în următorii 20 de ani, împreună cu un teritoriu total necontrolat precum este stânga Nistrului. Deci, o lungim cu aşa-zisa rezolvare a conflictului transnistrean pentru a avea certitudinea că în curând nu pupăm Uniunea Europeană.

În cel mai bun caz vom avea în 2-3 ani un regim liberalizat de vize, pe care ni-l tot promite Filat cu Leancă, regim care nu va mai servi nimănui, deoarece cea mai mare parte a oamenilor dintre Prut şi Nistru fie au paşaport român, fie aşteaptă să-l primească, iar cei care nu îl au, sunt deja legal în Europa şi nu le serveşte deloc acest regim liberalizat de vize, care-i va obliga să vină la fiecare trei luni acasă.

11 comentarii:

  1. Se vede ca n-ai habar.
    Care rezultate importante?
    Năstase e un mic păcălici pe lângă cei ce ar trebui sa stea după gratii, praf în ochii mulțimii, drept dovada, asa percep cei care n-au habar: să recunoaștem că se văd rezultate importante :) sunteți în plop.
    Toate structurile locale sunt compromise de asemenea indivizi, Absolut toate! și nu sunt doar câțiva indivizi aciuați pe ici pe colo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Năstase este fost prim-ministru, este unul din cei mai importanţi politicieni din România, ca influenţă. Să condamni astfel de persoane la închisoare cu executare înseamnă ceva. Dă şi alte exemple în Europa unde justiţia a dat dovadă de atâta curaj. O fi fiind şi infractori, corupţi şi hoţi mai mari decât Năstase, mai periculoşi, nu neg acest fapt, dar Năstase este un politician iportant şi o persoană recunoscută. Asta şi face bum-ul, notorietatea sa.

      Ștergere
  2. O rafauiala politica. De se mergea pe calea anti-coruptia, trebuia toti ex-ministrii, primari, consilieri, jumatate de deputati sa stre la racoare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate că unii o percep ca pe o răfuială politică, deşi Năstase nu mai prezintă un pericol pentru cei din PDL, dacă la asta te-ai referit. Eu din contra, aş spune că această condamnare este un bun început şi pot veni şi alte condamnări importante a corupţilor mari. Să nu uităm că au fost condamnaţi şi primari, şi consilieri, chiar de la PDL. Eu totuşi consider acest fapt un bun început.

      Ștergere
  3. Condamnarea lui Nastase face mult in ochii opiniei publice din Romania si strainatate. DNA-ul, ANI si justitia au fost mult fortificate in ultimii ani iar rezulatele se vad. Aceste institutii au dat lovituri grele coruptiei din Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, din păcate prostimea nu apreciază ce se face şi-şi doreşte din nou revenirea în mocirla psd-istă. Să vezi corupţie, fericire şi libertate pentru toţi infractorii începând cu această toamnă, când, din păcate psd-ul va zdrobi tot.

      Ștergere
  4. Valentin, sper sa ai dreptate cind faci aceste afirmatii. As dori intr-o zi sa fie facut public vreo stire din care sa aflam ca cel putin careva persoana publica va fi acuzata pentru o infractiune sau alta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Valentin, nu sunt si nu imi prieste Plahotniuc. Dar, as dori, totusi, sa imi raspunzi la o intrebare, caci cui i-am adresat-o, tuturor celor, care sunt proFilat si antiPlahotniuc, nu mi-au raspuns pana astazi, poate tu ma dumiresti, ai?
    Curtea de justitie de la Londra ce a stabilit?
    1. Ca Plahotniuc este proprietarul acelor bunuri? sau
    2. Ca el a intrat ilegal in proprietatea acestora?
    De cand oare detinerea in proprietate este o crima? Ce inseamna atac raider, si ce dovezi "incontestabile" aveti voi, harmalaia asta de tipatori, ca au fost comise crime?
    Si, daca eu am informatii, ca dl Filat are doua dosare penale suspendate la Bucuresti privind careva afaceri, ce o sa imi raspunzi? Ca justitia de la Londra e mai dihai decat cea de la Bucuresti? Si atunci, care este diferenta intre Filat si Plahotniuc???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Nu sunt pro-Filat. Dacă ai fi citit atent ai fi observat. Să fii contra lui Plahotniuc nu înseamnă că eşti pro-Filat. Cel puţin în cazul meu. Am cunoştinţă că ar avea careva dosare Filat la Bucureşti. Alţii zic că sunt închise, alţii că doar suspendate. Adevărul însă nu cunosc care este.
      2. Dacă erai atent la ce se vorbeşte despre Plahotniuc, nici nu mai spuneai ceea ce ai spus despre justiţia britanică şi Plahotniuc. Sau cel puţin poate nu ai înţeles. Desigur că nu e o crimă să fii proprietar, dacă aceste proprietăţi le-ai obţinut legal. Însă, problema nu este că Plahotniuc e proprietarul acelor offshor-uri. Problema este că tocmai aceste offshoruri ale lui Plahtoniuc au furat acţiunile de la Banva de Economii, ASITO, Moldova Agroindbanc şi lista poate continua inca mult. Până acum, Plahotniuc şi supuşii săi Zubco şi Chetraru spuneau că Plahotniuc nu are nimic cu acele offshor-uri. Acum s-a demonstrat că el este proprietarul 100% al lor, offshor-uri, prin care Plahotniuc a furat statul şi alţi oameni de afaceri. Acum ai înţeles cum stă treaba? Sper că ţi-am răspuns destul de clar.

      Ștergere
  6. La care justitie trebuia sa apeleze Filat atunci cand cea moldoveneasca se face ca ploua?

    RăspundețiȘtergere