Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 martie 2012

Muşchii lui Timofti (II)

Ce are şi ce nu are voie să facă Preşedintele Nicolae Timofti

În cele ce urmează, aşa cum v-am promis în prima parte, vă voi vorbi despre cum ştie să-şi arate muşchii noul Preşedinte ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Ştiu că în una din emisiunile televizate la care a fost invitat a spus că este foarte obosit, iar asta ne-ar duce cu gândul la faptul că oboseala cronică de care spune că suferă, nu i-ar permite să-şi mai încordeze muşchii. Doar că situaţia nu stă chiar aşa. Desigur, se va da obosit atunci când cei din AIE în persoana lui Plahotniuc, Filat şu Ghimpu îşi vor face de cap şi vor prăda acest stat în continuare aşa cum le place lor. Da, atunci se va da obosit, va zice că e neputincios, că nu are pârghiile necesare pentru a-i astâmpăra, căci pentru asta a fost el ales Preşedinte, să tacă şi să nu intervină în niciun fel, să fie o marionetă în mâinile lor.

Însă i s-au lăsat şi unele poziţii de manevră. Una din acestea este sistemul judecătoresc, pe care tare îl mai iubeşte Nicolae Timofti şi din fruntea căruia încă nu a demisionat, deşi a devenit peste noapte şi Preşedinte de stat. Astfel, oricât de corupt ar fi acesta, oricât de mult ar prejudicia statul alde Colenco şi compania, el se va comporta “omeneşte” (cuvântul omeneşte în RM este înţeles mult diferit decât altundeva) şi nu-i va pedepsi. Mai mult, ajuns şef de stat, Timofti începe să-şi rate muşchii fleşcăiţi, dar umflaţi de steroizii sistemului judecătoresc moldovenesc şi se răţoieşte la televiziunea celui care l-a făcut preşedinte, că judecătorii nu trebuie şi nici nu vor fi lipsiţi de imunitate niciodată. În susţinerea neruşinării sale, stimabilul dă exemplu imunitatea deputaţilor şi a altor funcţionari de rang înalt. Numai că noul şef de stat al R. Moldova uită că se discută intens şi chiar s-a pregătit un proiect de lege privind lipsirea de imunitatea parlamentară şi pentru deputaţi.

Şi ca nesimţirea să fie şi mai mare, stimabilul domn care ocupă fotoliul de şef de stat, mai vine cu o bombă. Judecătorii cu salarii de până la 2000 de euro, căci aşa ar fi auzit el că se practică prin Europa. Ce nu ştie Nicolae Timofti sau nu vrea să spună, este că în Europa judecătorii nici pe departe nu sunt corupţi, la fel cum sunt judecătorii pe care el îi protejează cu o grijă de mămucă înrăită. Niciun stat din Europa Occidentală, unele mai mari de zeci de ori decât  R. Moldova nu are atâtea cazuri pierdute la CEDO câte are statul nostru. Ce nu vrea să spună actualul şef de stat (nou nouţ ales, dar deja cu muşchii la vedere), este că deşi în statele europene judecătorii au multe mii de euro salariu şi cetăţenii de rând au la fel de multe mii de euro salarii, sau poate  unii şi mai multe decât judecătorii.

Scriind fraza de mai sus, mi-a sărit în ochi momentul când Nicolae Timofti era prezentat triumfător de către cei trei, drept candidatul AIE la preşedinţie. Atunci a fost lăsat de către “trokă” să spună doar că el va fi preşedintele întregului popor. Acum vă întreb pe voi dragi cititori despre ce fel de preşedinte al poporului ne vorbeşte acest neică, când poporul moare de foame, oamenii nu au serviciu şi cei care mai au, nu au salarii mai mari de 100-150 de euro? Al cui preşedinte este Nicolae Timofti, al nostru care avem 150 de euro salarii şi nici nu pomeneşte de mărirea lor, sau al judecătorilor, care în prezent au peste 300 euro şi el vrea să le dea deja, tocmai 2000 de euro?

Motivaţia distinsului preşedinte al AIE şi al judecătorilor ar fi, că judecătorii sunt corupţi din cauza că au salarii mici. Iar soluţia fenomen găsită de el este ridicarea salariilor tocmai la 2000 de euro. Nu domnule Nicolae Timofti, nu aceasta este soluţia. Şi ştiţi de ce? Pentru că cei ca alde Colenco şi compania, care au fost învăţaţi pe timpurile sovietice să fure cu sacul, căruţa sau remorca (în dependenţă de statutul care-l aveau în acea vreme), iar în ultimii 20 de ani să li se “mulţumească” pentru deciziile părtinitoare cu sacoşele cu bani, aceste bube ale societăţii nu mai pot fi vindecate. Acestora dacă le dai şi salarii de 10.000 de euro, tot corupţi vor fi, deoarece aşa sunt învăţaţi şi sunt încurcaţi cu mafia de care nu pot scăpa aşa uşor fără să-i mai slujească sârguincios. Singura lor vindecare este destituirea din funcţie şi ani grei de puşcărie pentru cei care merită. Soluţia este însă, aducerea în locul acestor corupţi a tinerilor specialişti, care din cauza buboilor care ocupă acum funcţii de judecători nu se pot angaja ei înşişi. Iată acestor tineri li se pot da şi salarii de 2000 de euro, pentru că ei nu vor fi corupţi ca şi actualii. Ei, spre deosebire de actualii se vor mulţumi cu salariul de 2000 de euro, fără a mai lua decizii în dependenţă de cine plăteşte mai mult.

De ce totuşi Nicolae Timofti la doar câteva zile se manifestă în asemenea hal şi încearcă să blocheze reforma judecătorească, care prevede neapărat şi lipsirea de imunitate a judecătorilor? E simplu. Pentru că aşa i s-a spus să procedeze. Pentru ca Plahotniuc şi ceilalţi să se poate manifesta în continuare în voie, să fure şi să raiderizeze în continuare, fără ca partenerii lor de hoţii, judecătorii să fie atraşi la răspundere penală. Cel mult să primească o mustrare aspră de ochii lumii.

Timofti îşi foloseşte muşchii şi la promovarea rudelor în funcţii importante

Nici n-a reuşit bine să se acomodeze noul şef de stat cu noua funcţie deţinută, că deja în conducerea de vârf a raionului Floreşti au şi avut loc răsturnări neaşteptate (sau poate că de unii abia aşteptate) de situaţii. Comuniştii destituiţi din funcţii de conducere, ce-i drept, cei care se asociază cu PCRM de mult trebuiau să rămână fără funcţii de conducere, doar că aceste lucruri abia acum se întâmplă şi tocmai la Floreşti, unde, surpriză în calitate de consilier era şi cumnatul lui Nicolae Timofti. Spun era, căci mai nou a devenit vicepreşedinte de raion. Oare să aibă ocuparea funcţiei de vicepreşedinte de raion de către cumnat vreo legătură cu alegerea lui Nicolae Timofti ca şef de stat? Nu pot să vă răspund la această întrebare, însă ceea ce vă pot spune este că această situaţie nu poate fi doar o simplă coincidenţă. La fel cum nu este o simplă coincidenţă nici numirea în funcţia de preşedinte de raion a altui consilier de pe listele PD-ului. Vedeţi în toate astea legătura? Nici “eu nu o văd”, doar că, paradoxal, şeful PD-ului (nu preşedintele) este Plahotniuc, cel care l-a făcut şi pe Timofti oleacă de şef de stat.

Şi iar mă duce gândul la momentul în care Nicolae Timofti a zis că va fi preşedintele întregului popor, nu doar a unor grupuri. Ehh…preşedintele AIE, preşedinte al judecătorilor şi vedem că şi al rudelor.

Apropo de rude. Petru Licinschi are doi băieţi şi pe timpul când era acesta Preşedinte, Republica Moldova a fost totalmente distrusă, împărţită, privatizări ilicite, distrugeri de fabrici şi uzine. În acelaşi timp cu această debandadă din ţară, Sergiu, unul din fii săi şi despre care acum nu se aude nimic, juca milioanele pe la cazinourile din Moscova. Un altul Chiril, devenea un “prosper om de afaceri”, cum este de fapt şi acum, doar că spre deosebire de celălalt fiu al lui Petru Lucinschi, este şi recunoscut.

În cei opt ani de zile ai lui Vladimir Voronin, Republica Moldova a devenit cea mai sărac stat din Europa. În acelaşi timp, unicul său fiu Oleg devine miliardar în euro. Circula şi un banc în acele timpuri, că numai fiul Taisiei şi lui Vladimir Voronin lucrează în ţara asta.

Despre ambii şi Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin nu s-a auzit chiar din primele zile să-şi promoveze în asemenea hal rudele.

Lucinschi are doi băieţi, Voronin unul şi am ajuns cine am ajuns pe timpul lor. Oare ce ne aşteaptă de la Nicolae Timofti cu cei trei fii ai săi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu