Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 3 mai 2013

La noi prin democraţie se înţelege a trage fiecare la turta lui

Odată ce mi-am expus părerea vizavi de votul mixt, dar şi referitor la inamovibilitatea lui Chetraru de la CNA, când am prezentat cu probe cum poate fi demis legal, toate acestea, dar şi alte modificări ale legislaţiei fiind votate de PLDM în urma condiţionărilor şi şantajului lui Plahotniuc, am crezut oportun, dar şi corect să-mi exprim părerea şi vizavi de cele întâmplate astăzi în legislativul RM.

Unele proiecte de lege votate sau abrogate sunt binevenite, chiar dacă au fost votate împreună cu PCRM

Legea privind votul mixt, dar şi eliberarea lui Corneliu Gurin de la şefia PG, funcţie pe care o deţinea ilegal, ţinând cont de faptul cum a fost votat, trebuiau neapărat readuse în discuţie şi fie modificate, fie abrogate. Dacă în privinţa lui Corneliu Gurin nu erau alte posibilităţi decât eliberarea sa din funcţie, în schimb, Legii cu privire la votul mixt i se puteau aduce unele modificări prin care li s-ar fi oferit drepturi egale la vot tuturor cetăţenilor RM, indiferent în ce colţ al lumii s-ar fi aflat. Totuşi, s-a optat pentru abrogarea modificărilor aduse Codului electoral şi revenirea la votul pe liste naţionale. Trebuie să recunoaştem că este mai bine şi corect faţă de cetăţeni acest tip de vot, decât cel propus de Plahotniuc.

Până aici parcă nu prea am avea ce le reproşa noii majorităţi parlamentare, constituită măcar şi pentru a îndrepta erorile făcute în urma şantajului lui Plahotniuc. Însă, mai departe a început debandada în Parlament. Fiecare din aceştia şi PCRM şi PLDM şi-au impus propriile proiecte de lege, unele din ele încălcând grav normele statului de drept şi Constituţia RM.

Politicienii noştri înţeleg democraţia, dar şi libertatea instituţiilor de stat faţă de politic prin tragerea fiecare la turta sa

PLDM-iştii au vrut astăzi să ne demonstreze că independenţa şi buna funcţionare a CNA-ului lui Chetraru şi Plahotniuc înseamnă trecerea acestuia din subordinea lui Plahotniuc în subordinea Guvernului, sau a PLDM-ului, odată ce acesta momentan deţine şefia executivului. Apropo, pariaţi că imediat ce vor pierde şefia Guvernului vor zice că legea nu e bună şi că au votat-o de data aceasta deja în urma condiţionărilor lui Voronin? În realitate însă, aşa cum am spus-o pe acest blog şi cu câteva zile în urmă, o bună funcţionare a CNA-ului ar fi acordată prin demiterea imediată a lui Chetraru şi scoaterea Centrului din mâinile lui Plahotniuc. Nu trecerea de la un partid la altul face ca CNA-ul să funcţioneze câtuşi de puţin bine, ci demiterea lui Chetraru, scoaterea acestuia de sub influenţa politicului şi numirea unui Director care nu ar fi controlat politic. Chiar şi inamovibilitatea şefului CNA ar fi fost binevenită, odată ce la şefia acestuia ar fi fost numit un om incoruptibil, inamovibilitate care i-ar fi oferit mai multă independenţă faţă de partidele politice. Filat însă ce a ales? Şi trecerea CNA-ului sub jurisdicţia Guvernului nu înseamnă deloc că Chetraru va înceta să îndeplinească comenzile politice ale lui Plahotniuc. Soluţia corectă în acest caz este demiterea lui Chetraru şi motive sunt suficiente în această privinţă şi numirea altui Director nesupus vreunui partid politic, fără a se opera modificări la Legea privind CNA. Desigur şi desfiinţarea acestui Centru ar fi o soluţie foarte bună, însă deocamdată se pare că niciunul dintre partidele politice nu-şi doresc acest lucru.

Mărirea pragului electoral – încălcarea principiului pluralismului politic şi pluripartidismului

Culmea ironiei este că astăzi, comuniştii erau la un pas să reuşească ceva cu ajutorul PLDM-ului, ce nici în anii de glorie şi guvernare a lor nu reuşiseră. Mărirea pragului electoral pentru partidele politice tocmai la 7% de la 4% cât este acum. Dacă în timpul unei guvernări comuniste autoritare partidele trebuiau să adune 6% pentru a accede în parlament, de această dată, în plină guvernare democratică era să ne trezim cu un prag electoral tocmai de 7%. Această modificare a Codului electoral nu face decât să îngrădească accesul multor actori politici în parlament. Ori, într-o democraţie sănătoasă avem nevoie neapărat nu doar de 2 partide în parlament, cum se încearcă acum, ci măcar de 4-5. Ori, prin această modificare a pragului electoral se urmăreşte lăsarea în afara legislativului a PD-ului şi a PL-ului. Totuşi, trebuie să recunoaştem că avem nevoie în parlament şi de aceste două partide, odată ce acestea vor fi în stare şi vor scăpa de Plahotniuc, respectiv de Ghimpu, care doar le strică imaginea şi le micşorează drastic scorul electoral. Acest prag electoral de 6% nu va permite accederea în parlament nici unor formaţiuni politice precum Mişcarea Populară Antimafie, care în ultimul timp s-a manifestat foarte activ, demascând hoţiile făcute de actualii guvernanţi şi care se bucură de încredere din partea electoratului. Aceste 6% vor îngrădi accesul în parlament şi a altor partide pro-europene şi pro-româneşti, care ar veni să mai demonopolizeze curentul naţional, pe care Ghimpu a pus stăpânire şi consideră că doar el este în drept să vorbească despre aceste lucruri. De fapt, de când e la guvernare a şi uitat de Unire, de Româmia, aducându-şi aminte de aceste idealuri doar în campaniile electorale. Soluţia corectă, pentru a-i mulţumi şi pe comunişti, ar fi fost ca pragul electoral să fie mărit cel mult până la 5%, aşa cum se practică în multe state europene.

Încercarea de a controla Curtea Constituţională – o mare greşeală

Pe departe cel mai greşit pas pe care l-au făcut PLDM şi PCRM astăzi, este încercarea de a supune CC Parlamentului. E de înţeles faptul că CC şi-a depăşit atribuţiile şi a adoptat pe 22.04.2013 o hotărâre politică, eronată, neconstituţională şi neconformă cu propriul statut de funcţionare, dar asta nu înseamnă deja că Înalta Curte trebuie supusă politic prin scoaterea inamovibilităţii judecătorilor CC, făcându-i pe aceştia şantajabili la gândul că oricând vor fi demişi dacă nu urmează întocmai ordinele celor care i-au nimit în funcţii. Cine ne poate asigura că, odată ajunşi inamovibili, judecătorii CC nu-şi vor bate joc de lege într-un hal şi mai urât decât au făcut-o la 22.04.2013? În acelaşi timp vedem şi reacţia oficialilor europeni la această ingerinţă a parlamentului în interiorul CC, iar Preşedintele Comisiei de la Venezia s-a şi expus cu privire la această violare a Constituţiei RM. Aceste reglări de conturi, care se fac pe scena politică a RM, inclusiv prin încălcarea gravă a legislaţiei şi prevederilor europene, ne pune în pericol şi mai mult parcursul nostru european. Soluţia în problema judecătorilor CC, care adoptă hotărâri politice, ar fi fost scoaterea lor de sub influenţa lui Plahotniuc, pentru ca aceştia să nu poată fi şantajaţi pentru a adopta hotărâri după placul lui.

Însă nu doar cei din parlament au gafat azi. Pe reţelele de socializare, dar şi în mai multe surse mass-media, cât şi unii lideri politici ai partidelor  extra-parlamentare, îl dădeau drept învins pe Plahotniuc, unii văzându-l deja cu bagajele pregătite pentru a fugi din RM. Vreau să le mai tai din elanul pe care l-au luat, dar şi din naivitatea de care dau dovadă şi să le amintesc că Plahotniuc mereu are un plan de rezervă, care ar putea da totul peste cap şi care ar asigura revenirea sa pe cai mari. Numai în această primăvară am avut mai multe astfel de exemple. Şi încă ceva, nu uitaţi de Curtea Constituţională pe care încă o are la degetul mic şi care oricând ar putea declara activitatea Parlamentului drept ilegală, iar tot ce s-a întâmplat aceste zile de când a fost demis Marian Lupu, să fie în zadar. Ştiţi voi, şi Mişa Ghimpu are mereu un as în mânecă, sau el este un as la îndemâna cuiva!

Un comentariu:

  1. ,,Statul,, Republica Moldova este ,,guvernat,, de catre DOUA grupari criminale,capii carora sunt DOI Vladimiri,Filat si Voronin. ,,Politicile,, duse de catre aceste grupari mafiote aflate la ,,guvernare,, dintotdeauna au fost capatuiala personala, antiroamnismul agresiv,cit si apararea si promovarea intereselor Rusiei in teritoriu.Nimic mai mult!!

    RăspundețiȘtergere