Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 octombrie 2010

Să ne bucurăm sau nu?

Deşi, de mai bine de o săptămână îndemn oamenii să meargă să depună declaraţiile de şedere pentru a putea vota la locul aflării în ziua de 28 noiembrie, abia azi am găsit puţin timp liber pentru a depune şi eu această declaraţie. 

Ceea ce m-a mirat, odată ajuns acolo, a fost activismul oamenilor. În comparaţie cu situaţia de la referendum, când timp de mai bine de jumate de oră nu am văzut nicio persoană care să depună declaraţia, iar pentru referendum, la pretura sectorului Botanica s-au depus 60 de declaraţii, azi am fost surprins să văd doar astăzi peste 50 de persoane care să depună declaraţia. Ţin să cred că şi eu, prin intermediul acestui blog şi nu numai, am avut un mic aport la acest activism al cetăţenilor.

Problema este pentru cine vor vota aceşti oameni şi nu numai. Deja aici trebuie să intervină politicienii noştri, şi prin ceea ce au făcut ei pentru cetăţeni şi ce urmează ei să facă în continuare şi mai ales cum vor reuşi să-i convingă pe aceşti oameni. Desigur, voi încerca să mă implic şi eu cât mai mult în convingerea şi aducerea electoratului la urna de vot.

Fac încă un apel la cetăţeni să meargă mâine, ultima zi când mai este posibil, şi să depună declaraţia de şedere pentru a-şi putea exercita datoria de cetăţean la 28 noiembrie 2010.

duminică, 24 octombrie 2010

“Ocean Paradise” şi realitatea dură în care ne aflăm

După atâta răutate, ură şi atacuri existente între politicienii noştri, fenomen care se propagă rapid şi printre oamenii de rând, în special printre susţinătorii acestora, este nevoie de a evada puţin din această atmosferă  neplăcută. Cel mai mult ne poate ajuta în această situaţie un film bun. Şi nu oricare film, ci un film excepţional, precum este Ocean Paradise, care îi are ca protagonişti principali pe Jet Li şi Kwai Lun-Mei (o puteţi recunoaşte din “All About Women”).

În Ocean Paradise, Jet Li s-a angajat într-un proiect atipic, o dramă în care actorul se îndepărtează  de filmele cu arte marţiale care l-a făcut celebru. Acest film va marca revenirea lui Li în lumea filmului chinez, fiind primul film în limba chineză după succesul înregistrat de “Warlords”. Cu siguranţă că şi Ocean Paradise va fi un adevărat succes, ţinând cont de tema originală a filmului şi calitatea acestuia.

Ocean Paradise este un film în care veţi avea ce vedea, chiar dacă este un pic monoton (în comparaţie cu alte filme de acţiune ale lui Jet Li). Este un film care ne prezintă realitatea. Un film despre nişte eroi simpli, care trăiesc zi de zi printre părinţii noştri. Un film recomandat tuturor părinţilor şi viitorilor părinţi. Privind acest film vom învăţa să fim mai buni, mai răbdători, mai atenţi cu cei din jurul nostru, cu cei mai trişti ca noi, cu cei ce suferă de diferite dezabilităţi.

Nu voi înşirui în cele ce urmează evenimentele care au loc în film, lăsându-vă pe voi să-l priviţi cu mai mare interes, căci din proprie experienţă pot să spun că un film despre care ai aflat prea multe amănunte nu mai este atât de interesant şi captivant atunci când îl priveşti.

Desigur, vreau să recomand acest film şi politicienilor noştri din două motive:

1. Pentru ai face mai buni, şi

2. La un moment dat, vedeam în copilul autist, pe nume Dafu, fiul lui Wang Xingcheng (Jet Li), o bună parte a electoratului, care după aproape un deceniu de îmbolnăvire continuă a devenit grav bolnav, asemeni unui autist incapabil în aşi exercita majoritatea activităţilor. Ceea ce cer eu de la actualii politicieni este să lase fotoliile calde în care se află acum şi studiourile tv şi să meargă la alegători, care în mare parte nu sunt capabili de a face alegerea corectă la 28 noiembrie. Şi asemeni protagonistului principal din Ocean Paradise, să lucreze cu ei, să încerce să-i vindece de autismul comunist de care suferă.

Cancerul de care suferea Wang Xingcheng îl asociez cu comuniştii, care sunt cancerul societăţii, cu care trebuie să lupte şi politicienii noştri şi să câştige lupta cu el, ca să nu se trezească societatea într-un final, vindecată, dar cu cancerul comunist din nou la guvernare.

joi, 21 octombrie 2010

Încep să apară şi rezultatele primirii cu “hurta” în rândurile PLDM

Azi a avut loc o situaţie cel puţin penibilă şi jenantă în ce-l priveşte pe Prim-ministrul şi în acelaşi timp şi liderul PLDM Vlad Filat. Din cele întâmplate azi, am putea înţelege că domnul Filat, jurist de profesie, cu studiile efectuate la una din cele mai prestigioase universităţi din România nu prea a avut timp în anii de studenţie să ia cunoştinţă cu unele prevederi elementare de jurisprudenţă. Posibil să fie adevărată şi ipoteza cu privire la lipsa timpului domnului Filat, ţinând cont de zvonurile ce ţin de perioada de studenţie la Iaşi a sus-numitului.

O altă ieşire din situaţia a domnului Filat ar fi că în România a studiat după legislaţia românească (pe care o aducea drept exemplu cu mare ardoare domnul Preşedinte interimar într-o emisiune tv, situaţia la fel de penibilă), dar a avut totuşi timp destul pentru a face cunoştinţă şi cu legislaţia autohtonă pentru a nu ajunge în astfel de situaţii jenante.

Dubios este şi faptul că Curţii Constituţionale i-au trebuit tocmai două săptămâni să-şi dea seama că Prim-ministrul nu poate sesiza Curtea Constituţională. Aici am putea lesne înţelege că este o răzbunare subtilă a lui Mihai Ghimpu, fapt deloc îmbucurător, deoarece asta dă dovadă de laşitate din partea membrilor AIE, care continuă să se atace reciproc, folosindu-se de diverse lovituri sub centură.

Un analist politic a recunoscut într-o emisiune tv că Vlad Filat, pe timpul când era deputat plătea din banii proprii unele persoane pentru a-l ajuta şi consilia, pentru a nu-şi irosi fără folos mandatul de deputat pe care i l-au oferit cetăţenii. Acţiune salutabilă şi binevenită. Atunci de ce nu-şi aduce în jurul său şi acum oameni capabili care l-ar putea consilia în cele ce trebuie să facă, pentru a nu se trezi în situaţii penibile ca şi cea de azi de la Curtea Constituţională?

Răspunsul la aceste întrebări, cât şi cauza acestei situaţii în care s-a trezit azi preşedintele PLDM stă în prostia pe care a făcut-o acesta atunci când fără pic de raţiune a primit în ultimul an toate scursurile comuniste în partid. Cu astfel de oameni s-a înconjurat domnul Prim-ministru, care, unii din prostie, alţii intenţionat, îl vor trage dor în jos, în timp ce oamenii cumsecade, capabili, bine-intenţionaţi, dar care nu au fost de acord cu ce se întâmplă acum în partid au fost marginalizaţi. Şi acesta e doar începutul declinului. Ce e mai rău pentru PLDM abia urmează!

miercuri, 20 octombrie 2010

Nu uitaţi să depuneţi cererea de şedere la pretură pentru a putea vota la alegerile parlamentare!

Cu aceeaşi adresare am venit şi înaintea referendumului. Deja ştim situaţia în care ne-am trezit din nou după eşuarea referendumului. De aceea am hotărât să revin cu aceeaşi adresare către cetăţeni, în speranţa că de această dată vor fi mai receptivi şi prezenţa la urne va fi pe măsura aşteptărilor.

Persoanele cu drept de vot au la dispoziţie încă 8 zile (deja au rămas doar 3)(până la 28 octombrie inclusiv) pentru a depune declaraţia de şedere la preturile de sector în a căror rază se vor afla în ziua alegerilor parlamentare. Zilele de lucru, orele de lucru sunt cele obişnuite, cu specificarea că nu sunt ore ale mesei.

Ştiind situaţia de la noi şi haosul ce se creează în preajma alegerilor, sunteţi sfătuiţi să mergeţi din timp la secţia de votare în raza căreia aveţi domiciliu şi unde votaţi de obicei, pentru a verifica listele electorale ca să evitaţi unele surprize neplăcute atunci când veţi merge să votaţi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care vor depune declaraţia de şedere.

Persoanele care au depus declaraţii de şedere pentru a putea vota la referendum, trebuie să o depună din nou, deoarece declaraţia de şedere este valabilă doar pentru un singur scrutin electoral.

Mai jos aveţi adresele preturilor şi telefoanele de contact:

1. Pretura sectorului Buiucani Adresa: MD 2004, mun. Chişinău, str. Mihai Viteazul, nr.2, tel 29-50-71.

2. Pretura sectorului Centru, str. Bulgară nr. 43, Tel. anticamera 27-15-13, fax 27-20-59.

3. Pretura sectorului Ciocana bd. Mircea cel Bătrân, 4/3 Telefon anticamera 33-34-34.

4. Pretura sectorului Botanica Adresa MD 2043, Chişinău, str. Teilor, 10 Tel 76-75-75

5. Pretura sectorului Râşcani Adresa poştală: Chişinău, str. Kiev, 3; tel: 44 10 98

marți, 19 octombrie 2010

Unde este raţiunea în ceea ce spune Lazăr?

În ultimul timp nu prea am scris nimic şi din lipsa timpului, dar şi din alte cauze, care mi-au displăcut. Printre acestea ar fi şi neînţelegerile din alianţă, eşuarea referendumului, dar şi prostia unor politicieni. Pur şi simplu am vrut să privesc toate ce se întâmplă cu mai multă indiferenţă. Doar că şi indiferenţa poate avea o limită. Când mă refer la limită, vorbesc de prostia debitată de Lazăr în calitatea sa de ministru al economiei, în ceea ce ţine de cele 30% pe care ar trebui să le achite cetăţenii care se refuză de a mai fi furaţi de Termocom.

Deşi, "distinsul" ministru a dat drumul acestei prostii cu ceva timp în urmă, nu am vrut să mă pronunţ asupra celor spuse, până nu voi auzi şi părerea altor persoane, care ar fi mai potriviţi să se dea cu părerea în această privinţă. Vorba premierului Filat "Îmi este subaltern şi-l tratez în asemenea mod". Deci, Lazăr este un subaltern şi aşteptam să se dea cu părerea persoane care ar putea hotărî această problemă.

Filat a fost promt în această privinţă şi a spus că nu va trece nicidecum o astfel de aberaţie în guvern.
Am aşteptat o reacţie promtă şi din partea primarului, care încă se lasă de aşteptat. Ori să nu mai fie Dorin Chirtoacă, actualul, acel Dorin Chirtoacă, care pe vremea guvernării comuniste se bătea cu pumnul în piept încercând să protejeze consumatorii de furtul celor de la Termocom? Ori să fie de vină faptul că la conducerea Termocom nu se mai află Antocel, ci omul său? Ori prieteniile PL-ului cu PD-ul să-l fi împiedicat pe primar să mai ia apărarea simplilor consumatori?

În ceea ce-l priveşte pe Lazăr, am înţeles că acesta s-a transformat peste noapte în apărătorul celor săraci, şi că cei care au trecut la încălzire autonomă ar fi mari bogătani şi trebuie taxaţi de stat. Domnule Lazăr, nu mai fiţi penibil. Oamenii bogaţi nu locuiesc la bloc şi nu au ei parte de încălzire centralizată. Asta cred că o ştiţi din proprie experienţă, dar o faceţi pe naivul (ca să nu folosesc alte apelative), demonstrând cât de îngust puteţi să gândiţi în unele situaţii. Şi încă ceva, domnule ministru, oamenii care aleg o sursă alternativă pentru energia termică o fac tocmai pentru a economisi ceva bani şi pentru a nu fi nevoiţi să dea şi ultima bucăţică de la gura copiilor pe serviciile de proastă calitate ale Termocomului!

Tot privitor la aberaţiile lui Lazăr, ţin să-i amintesc că fiecare persoană are dreptul să-şi aleagă pentru ce serviciu să plătească şi nu este obligat să achite servicii de proastă calitate.
Lazăr şi ceilalţi cărora acesta încearcă să le mărească fraudulos averile din buzunarul bieţilor oameni ţin să le amintesc că dacă o mai ţin cu astfel de aberaţii, oamenii n-o să achite nici acele 5%, care la fel sunt ilegal stabilite. Din contră, Termocom va plăti cetăţenilor pentru disconfortul pe care-l provoacă ţevile lor care trec ilegal prin apartamentele oamenilor, care atenţie, constituie PROPRIETATE PRIVATĂ!