Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 18 decembrie 2015

Va putea Timofti să-i aplice lovitura de grație lui Plahtoniuc?




Președintele Timofti prinde tot mai mult la curaj. În sfârșit, după trei ani și jumătate de tăcere totală și acceptare fără crâcnire a tot dezmățului filato-plahotniucist, îl vedem să ia poziție.

Într-un comunicat de presă al președinției, remis ieri, în urma unei discuții cu ambasadorii, am văzut că Timofti chiar a vorbit despre „oligarhie”, care prin șantaj pune presiune pe el pentru a obține controlul total al țării.

Totuși, Timofti a vorbit deschis despre acest șantaj la adresa sa abia după ce președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a spus marți, la un post de televiziune, că Plahotniuc are deja pregătit un dosar în care este implicat unul dintre fii săi.

Ulterior, informația a fost confirmată de Streleț, Sturza și de președinte, în urma întâlnirii cu ambasadorii.

Primind ceva susținere, Timofti iată că, în sfârșit, a dat dovadă de ceva curaj.

Totuși, adevăratele probleme abia acum încep. Pentru că indiferent că va insista Plahotniuc până la capăt, asta incluzând demisia președintelui și preluarea atribuțiilor sale de către Candu, ori va propune o marionetă precum Leancă, diferență practic nu va exista.

Am văzut că trepădușii lui Plahotniuc din politică, de peste tot, de la stânga la dreapta, că încep tot mai vehement să bată într-un Timofti în care abia-abia de se înfiripă ceva curaj.

Spre exemplu Usatîi, cel care făcea frigărui la Condrița în timp ce Plahotniuc îl strângea cu ușa pe Timofti să-l desemneze premier, persifla aseară la televizor acțiunile acestuia, punându-le pe seama „dorului față de Filat”.

Deși moderatoarea încerca aproape cu disperare să mai scoată ceva din el despre Plahotniuc, aventurierul „nostru” se întorcea de fiecare dată la același Filat, care zace la pușcărie și chiar nu mai are nicio treabă cu ce se întâmplă.

Cu siguranță în următoarele zile vor fi reactivați Voronin și Ghimpu, care au avut răgaz câteva zile, iar tirul va continua.

Totuși, din toată chestia asta avem și câteva lucruri încurajatoare. Partenerii externi, iar aici mă refer la postarea europarlamentarului Andi Cristea, care a dat de pământ cu PD-ul, dar și ambasadorii care s-au văzut cu Timofti, dau semne tot mai clare de trezire.

De asemenea, și populația activă, puținii jurnaliști independenți, activiști, au dat dovadă de o mobilizare exemplară împotriva oligarhului.

În tot acest scenariu macabru, există și o luminiță la capătul tunelului care începe să se zărească. Este însă nevoie de alegeri anticipate și o alternativă pro-europeană veritabilă, organizată și puternică, care începe să se prefigureze în Platforma Demnitate și Adevăr.

Lovitura de grație lui Plahotniuc, acum, i-o poate însă aplica doar Timofti. Care, ar fi cazul să iasă public, să dea cărțile pe față și să dezvăluie întregii țări teroarea plahotniucistă.

Iar apoi să creeze premizele organizării unor anticipate pe cât posibil libere şi corecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu