Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 decembrie 2015

După jurnaliști, Renato își amenință și partenerii



Am urmărit și amuzat și întristat războiul din ultimele zile, dintre „partenerii” Renato Usatîi și Igor Dodon. Că nu putea fi vorba între cei doi de niciun fel de „parteneriat” e clar demult, doar că, impuși de șefii lor de la Moscova, Renato și Dodon au simulat timp de câteva luni un fel de dragoste „electorală”.

Însă odată cu trecerea timpului, relațiile dintre cei doi vasali ai Kremlinului s-au răcit considerabil. Iar problema se pare că nu mai e la Kremlin, ci pe la Chișinău.

Revenit în țară după o lună de odihnă la Moscova, Renato a început din nou, cu sârg, să-l slujească pe șeful său de la Chișinău, Plahotniuc. Am vorbit și în alte articole cum s-a dus Renato să-l picheteze și amenințe pe Timofti pe la Condrița și Președinție, chiar în timpul în care Plahotniuc îi forța mâna președintelui să semneze decretul de desemnare la funcția de premier.

Apoi s-a mai apucat oleacă să se războiască cu Filat, dând vina pe el, că, vezi Doamne, Timofti la indicațiile lui l-ar propune pe Sturza la funcția de premier. Doar că, cu un cadavru ca Filat nu mai ai cum să te bați, așa că Renato trebuia să-și găsească un nou adversar cu care „să se bată”.

Și cum de Plahotniuc îi este interzis să se atingă, iar celelalte slugi ale acestuia – Voronin, Ghimpu și Leancă – nu prea are rost, Renato a decis să sară la beregata chiar celui cu care se bătea cu pumnii în piept c-o să guverneze țara.

Usatîi i-a transmis lui Dodon, în cel mai banditesc mod posibil, că riscă să găsească „carbid” în ceaiul pe care-l bea prin corturile din fața Parlamentului.

Aceste amenințări directe ale lui Usatîi sunt doar apogeul câtorva luni de umilințe la care l-a supus pe cel care, din teamă prea mare de șefii de la Kremlin, îl cataloghează de fiecare dată când dă vreun interviu pe la Moscova drept „naș partneor”.

Și până la urmă mă deranjează mai puțin războiul dintre Usatîi și Dodon. Adevărata problemă e în cu totul altă parte, și anume în tipajul celui ce este primar de Bălți. Pentru că Usatîi nu este la prima sa astfel de ieșire. Eu mi-l amintesc cum în primii săi pași făcuți în politica de la Chișinău a amenințat-o pe redactorul-șef de la Ziarul de Gardă, Alina Radu, cu răfuiala fizică. Aceeași soartă a avut ulterior și actorul Anatol Durbală, telefonat la miez de noapte de Usatîi și amenințat.

Iar ambii au pățit acest lucru pentru că l-au criticat. Pentru că au scris sau vorbit despre relațiile acestuia cu lumea criminală din spațiul CSI. Despre relațiile cu criminalul Proca, cu hoțul în lege Bulgaru sau reglările de conturi pe care le-a avut cu Gorbunțov.

De altfel, că face parte din gruparea criminală a lui Bulgaru, un bandit plecat de ani buni pe la Moscova și care în ultima perioadă se perindă tot mai des pe la Chișinău, Usatîi n-a ascuns-o niciodată, iar având astfel de suport în spate și școala banditească din trecut, își continuă maniera de a face „politică”.

În urmă cu câteva luni a amenințat un prestator de servicii de la Bălți că-i sparge capul, iar acum trece chiar și la „partenerii” săi, amenințându-l pe Dodon cu lichidarea fizică.

Un comportament care-i dovedește rădăcinile acestui individ și care demonstrează cât de periculos poate fi dacă ar prinde la mai multe puteri în Moldova. Pentru că nu e nimic mai mult decât o emanație a grupărilor criminale a anilor 90, iar pe deasupra și controlat de către Plahotniuc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu