În ultimele zile spiritele s-au încins la maxim pe scena politică din Republica Moldova, în special între liderii AIE, Filat şi Plahotniuc. Dacă e să-i dăm crezare lui Marian Lupu, se pare că Plahotniuc în disperarea sa din aceste zile, văzând că pământul îi fuge de sub picioare şi că scapă lucrurile tot mai mult de sub control, chiar ar fi fost la un pas să sară la bătaie la Filat. Lupu chiar a spus că Filat era la un pas să ia la moacă de la Plahotniuc. Un pic cam deplasată această afirmaţie din partea primului om din stat, dar şi cam neverosimilă, deoarece, doar cine nu-l cunoaşte pe Plahotniuc, ar putea crede că acesta ar da dovadă de suficientă bărbăţie pentru a se lupta cu un alt bărbat. Plahotniuc mai degrabă şi-ar pune garda de corp, sau bandiţii lui să bată pe cineva şi niciodată nu ar îndrăzni să se răstească la un alt bărbat dacă nu ar fi flancat din toate părţile de gărzile lui de corp. Dar nu asta e important şi nici nu vreau să insist asupra acestui fapt. Important este că lui Plahotniuc îi fuge pământul de sub picioare şi în disperare de cauză recurge la astfel de gesturi necontrolate. Dar să vedem şi câteva circumstanţe care au adus la aceste crize ale celui care până acum dădea dovadă de mult calm şi stăpânire de sine.
Plahotniuc este încolţit de presă şi de unii analişti politici, bloggeri şi de societatea civilă
După cum am mai scris şi în alte rânduri, Plahotniuc suferă de un traumatism psihologic din cauza marginalizării sale în copilărie, dar şi de la începutul carierei sale de bandit, proxenet, traficant şi alte “profesii” pe care le-a mai practicat el până să ajungă ditamai politicianul de astăzi. Ajuns atât de sus, Plahotniuc nu mai vrea şi nici nu mai poate să accepte să fie acuzat, să se vorbească de rău despre el nici de presă, dar în speciald de aşa zişii colegi de alianţă. Mulţi din cei care îl cunosc susţin că Plahotniuc îşi doreşte să ajungă cât mai influent în stat pentru a se putea răzbuna pe toţi cei care l-au umilit atunci când ycesta era un simplu proxenet sau bandiţel. De aici şi până la încăierarea de azi cu Filat, dacă e să-i dăm crezare lui Lupu, a fost doar un pas. Faptul că Filat până acum nu a îndrăznit să-l supere pe Plahotniuc prea tare, dar şi atunci când a făcut-o şi-a retras imediat afirmaţiile, acuma când acesta îl sfidează pe faţă şi-i cere public demisia, mai şi ameninţând că nu se va lăsa până nu-l va demite, se pare că l-a făcut pe Plahotniuc să-şi piardă calmul său cu care ne-a obişnuit de când e mare politician. Felul cum a reacţionat Ulinici, recurgând la răfuiala fizică ne dă speranţa că, odată cu demiterea lui Zubco, acesta pierde din influenţa sa şi nu mai are pârghiile necesare pentr a-l şantaja pe Filat şi pentru a-l convinge să renunţe la a-i mai cere demisia.
Lupu - paravan împotriva demiterii lui Plahotniuc
Este cel puţin jenant, cum un preşedinte de parlament îşi apără subalternul (subaltern doar oficial, în realitate situaţia este exact inversă), pe Plahotniuc de la demitere. Lupu invocă la nesfârşit Regulamentul parlamentului, care îi oferă şansa de a nu permite deputaţilor să-l demită pe Plahotniuc, un Regulament alcătuit şi adoptat cred de nişte analfabeţi, care oferă mai multe drepturi vice-preşedinţilor parlamentului, decât însuşi preşedintelui, Lupu neluând în considerare că apără un infractor dovedit. Spun un infractor dovedit, deoarece toate dovezile ce ţin de hoţiile care s-au făcut în ultimii 6-7 ani în RM duc spre Plahotniuc. Numai faptul că până în 2009 a fost protejat de Voronin, iar după de slugile sale din sistemul judecătoresc şi procuratură a făcut posibil ca până acum Plahotniuc să nu stea la închisoare. Dar, chiar făcând abstracţie de toate aceste infracţiuni, Plahotniuc trebuie demis şi judecat pentru faptul că se face părtaş la crima din Pădurea Domnească. Doar la ordinul său, Zubco şi ceilalţi au fost nevoiţi să ascundă această crimă de opinia publică. Iată că Zubco a fost demis, din păcate nu şi Plahotniuc. Lupu prin comportamentul său se denigrează pe el însuşi, dar şi imaginea PD-ului, ceea ce-i va costa enorma la următoarele alegeri.
Ghimpu recită poezii şi visează cu ochii deschişi la milioanele lui Plahotniuc
Comportamentul inadecvat al lui Mihai Ghimpu din ultimele săptămâni ne face să credem că acest om fie are probleme de ordin psihologic, iar discuţiile sale cu Decebal de prin peşterile din munţii României i-au agravat aceste probleme şi mai rău, fie a fost cumpărat complet de Plahotniuc. Un om ce stă bine din puct de vedere psihologic, psihiatric niciodată nu ar spune, după vacanţa sa prelungită, în timp ce în la Chişinău fierbea opinia publică, că moartea unui om, în acest caz al lui Sorin Paciu tare l-a mai deranjat şi nu s-a putut odihni în pace. Vă imaginaţi, un politician să iasă şi să spună în faţa jurnaliştilor că moartea unui om are importanţă pentru el doar pentru faptul că i-a stricat lui vacanţa.
Pe de altă parte, Ghimpu, dar şi PL fac front comun cu Lupu în apărarea şefului lor comun, Plahotniuc. În acelaşi timp, Ghimpu cere demisia tuturor celor care au participat la acea vânătoare. Vă imaginaţi, juristul Ghimpu cere pedepsirea unor martori la săvârşirea unei crime, dar îl apără cu mare zel pe cel ce a tăinuit această crimă oribilă. Domnul Ghimpu, domnul jurist Ghimpu, poate ne explicaţi şi nouă unde este raţiunea dumneavoastră de simplu om în acest caz, nemaivorbind de mare jurist cum vă autointitulaţi.
Motivele pentru care Ghimpu îl apără pe Plahotniuc sunt diverse, nu voi stărui aici asupra lor, căci marea majoritate a oamenilor cunosc cârdăşiile pe care le fac aceştia împreună. Totuşi, în această situaţie Ghimpu speră la un ciolan mare şi anume funcţia de Procuror General. Procurorul interimar, Andrei Pîntea, care până acum a deţinut funcţia de prim-adjunct al Procurorului General, a revenit prin algoritm PL-ului. Astfel, Ghimpu speră acum la un cât mai lung interimat al lui Pîntea, ca în final acesta să fie ales Procuror General. În cazul unui astfel de scenariu, Ghimpu fie se va alege cu Procuratura Generală, pe care şi-a dorit-o foarte mult, fie speră la repetarea scenariului din 2009 când Plahotniuc i-a dat lui Urechean 2 milioane de euro pentru Zubco, doar că de data aceasta, cunoscută fiind situaţia, Ghimpu speră la mult mai multe milioane în schimbul funcţiei de Procuror General.
Acest comportament mârşav al lui Ghimpu din ultimii 2 ani, dar în special din ultimele săptămâni nu este demn deloc de cei care l-au ales. Ori, votanţii PL-ului sunt în mare măsură oameni intelectuali, profesori, oameni cu aspiraţii pro-europene şi pro-româneşti. Ghimpu prin acest comportament îi discreditează total pe aceşti votanţi sinceri, devotaţi unei cauze nobile, le scuipă în suflet, chiar mai rău decât a făcut-o altă dată Iurie Roşca.
Filat trebuie susţinut, dar şi impus de către opinia publică să meargă până la capăt, să nu dea din nou dovadă de laşitate şi frică
Cel puţin până în acest moment, pe lângă societate şi o mare parte a presei, pentru demisia lui Plahotniuc sau expus şi Filat prin intermediul PLDM-ului, dar şi comuniştii. Nici PLDM, dar nici comuniştii nu întrunesc separat voturile pnecesare pentru a-l demite pe Plahotniuc, ceea ce necesită un vot comun al acestora. Un vot comun pentru demiterea lui Plahotniuc nu înseamnă nici pe departe o alianţă PLDM-PCRM, cu atât mai puţin o guvernare a acestor două partide. Un vot pentru demiterea lui Plahotniuc înseamnă salvarea Republicii Moldova şi continuarea acesteia pe un drum pro-european. Un vot comun pentru demiterea lui Plahotniuc înseamnă însăşi salvarea AIE. De aceea, fie Lupu va trebui să iasă de sub talpa lui Plahotniuc şi să supună votului demiterea acestuia, fie trebuie modificat Regulamentul parlamentului, astfel încât Plahotniuc în calitatea sa de prim-vice să nu mai dispună de mai multe drepturi decât însuşi Preşedintele parlamentului şi să poată fi demis de deputaţi, fără să mai poată Lupu să-i fie pe post de paravan.
După refuzul PLDM-ului de a participa la şedinţa de astăzi, multe voci, printre care şi cei mai înverşunaţi contestatari ai lui Plahotniuc l-au învinuit pe Filat că a dat înapoi şi a renunţat la demiterea lui Plahotniuc. Totuşi trebuie să recunoaştem că mişcare PLDM-ului de astăzi este una foarte bine gândită. Dacă ar fi participat la această şedinţă, oricum nu ar fi fost posibilă demiterea lui Plahotniuc, Lupu ar fi citit şi recitit la nesfârşit Regulamentul său preferat. Aşa s-a evitat un scenariu urât, când Lupu ar fi respins iniţiativa de demitere a prim-vicelui, iar o nou proiect de lege în acest domeniu ar fi fost mult mai greu de înregistrat în parlament.
Analizând cu atenţie evenimentele întâmplate zilele acestea pe scena politică, evenimente ce au culminat cu încercarea de răfuială fizică a lui Plahotniuc asupra lui Filat, nu trebuie decât să ne bucure acest fapt şi să înţelegem că Plahotniuc a epuizat toate metodele de şantaj şi intimidare la adresa lui Filat. În sfârşit cred că putem spune că suntem pe drumul cel bun şi că metode de salvare pentru Plahotniuc nu prea mai sunt!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu