Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 ianuarie 2013

De ce trebuie demis Plahotniuc

În ultimul articol am scris despre schema lui Plahotniuc care constă în promiterea opoziţiei a trei instituţii importante din stat: Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală şi Procuratura Generală. Pentru cei care nu au înţeles încă ce urmăreşte acest om, o să încerc să mai explic încă odată de ce a recurs Plahotniuc la acest pas. De fapt, Plahotniuc nu a renunţat niciodată la funcţia de procuror general. Nici chiar la Valeriu Zubco nu a renunţat încă, astfel că mâine am putea avea surprize de genul refuzului lui Marian Lupu de a accepta demisia procurorului general.

Astfel, în cazul unui refuz al lui Lupu se va trece la vot pentru a-l demite pe Zubco,iar aici e neapărată nevoie de voturile comuniştilor.Dar aici a intervenit Plahotniuc şi le-a cam tăiat din elanul pe care-l luase comuniştii în susţinerea demiterii lui Zubco, sau chiar şi al lui Plahtoniuc. Acuma comuniştii, după propunrea lui Plahotniuc au de ales între a vota necondiţionat demiterea lui Zubco şi a lui Plahotniuc sau în a încerca de a se alege cu două din cele trei instituţii promise de Plahotniuc. Spun două din trei, deoarece Plahotniuc nu va renunţa niciodată la Procuratura Generală. Să piardă această instituţie de forţă, înseamnă să înfunde puşcăria, sau în cel mai bun caz să fugă undeva să stea ascuns prin offshore-urile lui. Plahotniuc, în cel mai rău caz ar renunţa la CC şi CEC în favoarea comuniştilor şi şi-ar păstra PG şi fotoliul de la tribuna parlamentului.

După cum ne putem da lesne seama, acest Ulinici de Grozeşti şi-a asigurat sau cel puţin încearcă să-şi asigure fotoliul pe care-l deţine acum, dar şi procurorul general care l-ar proteja în continuare pentru infracţiunile care le-a săvârşit, dar şi pentru cele care urmează să le mai săvârşească în cazul în care Filat nu va da mâine dovadă de suficient curaj pentru a-l demite.

Analizând cu atenţie situaţia în care ne aflăm acum, singura salvare a acestui stat este stârpirea de la rădăcini a răului, întruchipat în acest caz de Vladimir Plahotniuc. Iar odată demis din fucţia de prim-vice, să i se retragă imunitatea parlamentară şi cu un nou procuror general, altul decât vreo sculă de-al lui Plahotniuc, cum a fost Zubco până acum, să poată fi atras la răspundere.

În cazul în care, mâine în şedinţa parlamentului scenariul se va derula altfel decât cum e normal să se întâmple şi Plahotniuc nu va fi demis, atunci acest infractor se va răzbuna crunt pe toţi cei care au îndrăznit să-i tulbure liniştea şi confortul în care se afla el până pe 6 ianuarie 2013.

Plahotniuc trebuie demis nu numai din această cauză, ci şi din multe altele. Cu un Plahontiuc în primiii cinci oameni din stat cum se află el acum oficial, dar real e cel care hotărăşte tot în acest stat, ne putem lua adio de la investitori străini, de la o funcţionare normală a instituţiilor de stat, în special a celor de forţă şi nu în ultimul rând de la o apropiere de UE.

Degeaba încearcă Lazăr şi cu întreg Ministerul Economiei să aducă investitori în acest stat când un hoţ precum Plahotniuc abia aşteaptă să mai pună mâna pe afacerile prospere indiferent că acestea sunt deţinute de stat, de oameni de afaceri de la noi sau de străini. După atacurile raider de la bănci şi alte instituţii de stat sau proprietăţi private, un număr foarte mare de investitori au plecat din Republica Moldova şi mulţi alţii care aveau de gând să investească aici au renunţat, fiindu-le frică de situaţia instabilă de la noi şi de hoţiile pe care le fac demniarii de stat în frunte cu Plahotniuc.

De asemenea, degeaba încearcă MAI-ul lui Dorin Recean să facă lumină în cazul morţii lui Sorin Paciu, când Plahotniuc a interzis categoric implicarea Ministerului de Interne în acest caz. La fel se întâmplă şi în multe alte cazuri şi situaţii când diverse instituţii de stat nu sunt lăsate să-şi facă treaba aşa cum prevede legea pentru a nu-i deranja pe indivizii precum Ulinici sau alţii.

Degeaba încearcă Oleg Efrim să facă puţină regulă printre judecătorii corupţi, când Plahotniuc din fucnţia sa de prim–vice are în mâini jumate din sistemul judecătoresc şi-i protejează pe judecătorii corupţi care dau sentinţe aşa cum le ordonă el.

Zadarnic Iurie Leancă în cele vreo 3-4 limbi străine pe care le cunoaşte, încearcă să facă imagine frumoasă Republcii Moldova în faţa UE, când la tribuna parlamentară stă un infractor dat în urmărire generală prin toată Europa. Vă mai amintiţi cu cât entuziasm priveau instituţiile internaţionale spre Republica Moldova după ce am reuşit să scăpăm de un senil precum Voronin şi cu câtă reticenţă ne privesc acum, mai ales după dezmăţul din Pădurea Domnească? De ce credeţi că Iurie Leancă promitea cu atâta patos regim liberalizat de vize până la sfârşitul anului 2012? Promitea aceste lucruri, deoarece şi lui îi promitea Filat că va scăpa încă de acum mai bine de un an de Zubco, iar odată cu acesta va fi atras la răspundere şi Plahotniuc, aşa cum o cere UE dar şi alte state în care acesta este urmărit penal. Atunci Filat a făcut pe el de frică şi a renunţat la scăparea Republicii Moldova de Zunco şi Plahotniuc, iar în rezultat am avut situaţia de la sfârşitul lui decembrie 2012.

Acuma Plahotniuc este rănit, dar nu învins. Dacă mâine nu vor da dovadă de curajul necesar pentru a i se aplica lovitura decisivă şi nu va fi demis, atunci acesta se va întoarce şi mai puternic şi mai decis de a distruge acest stat şi pe toţi cei care au îndrăznit să-i rănească orgoliul. Imaginaţi-vă dacă Plahotniuc a fost nevoit în 2009 să dea 2 milioane de euro pentru instalarea lui Zubco ce dezmăţ şi ce hoţii au urmat după asta pentru aşi recupera investiţia făcută în Zubco, acuma, când îi va fi mult mai greu să-şi pună o altă marionetă cel puţin la fel de loială ca Zubco şi va fi nevoit să dea mult mai multe milioane, oare la ce să ne aşteptăm? De data asta de unde-şi va mai scoate investiţia făcută, cu ce riscuri pentru Republica Moldova şi câte victime va mai face pentru asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu