Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 25 februarie 2011

O alianţă PLDM-PCRM? Haideţi să fim serioşi!

Urmăresc cu atenţie zvârcolelile ce au loc zilele astea pe arena politică autohtonă. Vreau să vă spun că unele lucruri mă amuză, altele mă îngrijorează. Dar, să le luăm pe rând pe fiecare.

Deşi, deja de mai multe zile se speculează în jurul aşa-zisei posibile alianţe PLDM-PCRM, totuşi, nu am vrut să dau atenţie acestor speculaţii până azi, odată cu ieşirea marelui nostru preşedinte (mare la statură, căci moral este micuţ de tot, aproape invizibil), în calitatea sa de….nu ştiu nici eu ce era Lupu atunci când a mai brodit o prostie cu alianţa verde-roşie, preşedinte de partid, de ţară sau de parlament. Cert este că Lupu aşa cum l-am văzut azi, nici în cel de-al 12-lea ceas nu vrea să dea dovadă că este bărbat (cel puţin asta se vrea a părea), să dea dovadă de puţină raţiune şi sinceritate.

Cum poţi ieşi să declari aşa ceva, când singur ai păţit-o pe propria piele cu Voronin, odată, atunci când i s-a făgăduit cea mai înaltă funcţie din stat (oare să-şi dorească Lupu aşa de tare această funcţie din cauza propriei înălţimi?) şi a primit o figură dintre degete, şi odată, prin decembrie 2010 când îşi bătea joc de nervii alegătorilor, cochetând cu PCRM-ul, în speranţa de a obţine mai multe funcţii? Da, cocheta şi nu negocia, căci Lupu o ştie mai bine decât toţi, cu Voronin nu poţi negocia niciodată de pe poziţia de egalitate. Voronin îşi va dori mereu să fie el şefu’, asta chiar dacă l-ar costa guvernarea pentru patru ani.

Revenind la închipuita alianţă verde-roşie a Lupului nostru, orice om cu puţină raţiune îşi poate da seama că Filat nu-şi va călca niciodată pe orgoliul său imens şi va accepta o alianţă cu Voronin, în care el să fie pe planul doi. Filat este pe o pantă ascendentă, iar o alianţă cu PCRM-ul, în care el să stea în umbra lui Voronin, nu-i va prii deloc.

Cu această ocazie ţin să-i dau parţial dreptate lui Mihai Ghimpu, care a spus azi că se încearcă tăria nervilor noştri. De fapt, nu prea l-am înţeles pe Ghimpu la nervii cui s-a referit, dar la felul cum a reacţionat azi cu ziariştii, putem fi sigur că în mare pericol sunt nervii şi integritatea psihică a lui. Îl înţeleg perfect, este în primejdia de a pierde total frâiele din Alianţă, căci, odată cu acest şantaj al lui Filat, atât PL-ul cât şi PD-ul vor trebui să mai cedeze câte ceva pentru a nu fi nevoiţi să iasă de la guvernare.

Revenind la Filat şi orgoliul său, nu trebuie să uităm şi cât de ambiţios este acesta atunci când îşi doreşte să obţină ceva (a se urmări evoluţia spectaculoasă a PLDM-ului pentru a ne da seama mai bine de ambiţia lui Filat). Ori, dacă ne amintim bine, cam pe la începutul lui decembrie, imediat după alegeri, Filat a spus că-şi doreşte funcţia de Preşedinte şi cea de Premier şi încă vreo 9 ministere, cum era şi firesc, dacă e să ne luăm după scorul obţinut de PLDM în alegeri. În urma cochetăriilor şi a şantajului lui Lupu şi Plahotniuc cu aşa zisa alianţă de centru-stânga, Filat a fost nevoit să cedeze atât funcţia de Preşedinte, cât şi din ministere.

Ştiindu-l pe Filat că nu-i place niciodată să piardă, trebuie să ne dăm seama că acum este tocmai momentul oportun să recapete măcar puţin din ceea ce a fost nevoit să cedeze în decembrie. Cum va face asta? E simplu. Prin mişcări de genul celor pe care le-a făcut azi PLDM-ul, asigurând PCRM-ul că-i vor susţine în anumite proiecte de lege, le cere în schimb acestora să voteze Preşedintele. Desigur, nu pe Lupu (ştiind poziţia comuniştilor faţă de acesta), ci un candidat apolitic, sau mai corect spus unul care ar fi neafiliat politic, dar tot al PLDM-ului ar fi. Candidaturi potrivite există şi s-au vehiculat cel puţin două nume.

Astfel, Filat va avea şi funcţia de Preşedinte de stat, care-i va asigura şi lui postul de şef al Guvernului cel puţin pentru următorii patru ani. E mai greu de spus în privinţa ministerelor şi a instituţiilor de forţă care şi le-a dorit, căci o încercare de a şi le adjudeca va însemna distrugerea AIE-2 şi asta nu şi-o doreşte nici el, dar nici alegătorii.

În concluzie trebuie să spunem că vom avea pe mai departe AIE, doar că nu în formula în care şi-o doreşte Lupu sau Plahotniuc (cred că vă amintiţi ce mai trâmbiţau ca apucaţii în alegeri că ei vor fi cei care vor decide în noua alianţă), ci o alianţă lucrativă, în care miniştrii se vor consulta cu Primi-ministrul şi nu vor îndeplini comenzi de partid aşa cum s-a întâmplat cel mai recent în cazul Moldtelecomului.

3 comentarii: