Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 decembrie 2012

Efectul de turmă la români

Steaua Bucureşti este echipa de fotbal pe departe, cea mai iubită din România. Fiind cea mai iubită echipă din România, este cumva normal să aibă cel mai mare număr de suporteri. Şi are. Sondaje neoficiale spun că ar avea mai multe milioane de suporteri doar în România. Problema însă apare atunci când îi întrebi de ce iubesc Steaua, sau mai corect de ce ţin cu Steaua, căci nu prea ştiu ei ce înseamnă iubire de microbist. O bună parte din ei vor răspunde pentru că le place Steaua şi prietenilor mei, rudelor, tatăl meu era stelist etc.

Ei bine, poate în asemenea situaţii, nu prea ai avea ce să le reproşezi acestor persoane. Dacă ei iubesc Steaua sau altă echipă, alt sport etc. pentru că aşa le place şi prietenilor lor, este alegerea lor şi asta nu-i poate afecta nici pe ei, dar nici pe alţii. Nici nu-şi bat joc de viitorul lor, cum  însă se întâmplă în cazul în care mergi la vot şi votezi aşa cum votează, prietenul, vecinul, soacra, din simplu motiv că aşa votează şi ei.

Duminică au avut loc alegeri parlamentare în România. Astăzi s-au dat rezultatele oficiale ale votării, un rezultat care vine să demonstreze încă odată cele spuse de mine mai sus: românul votează după ureche, după cum aude el că va vota turma şi atunci de ce să nu se alăture şi el turmei. Cu regret, nici românii din străinătate nu prea s-au lăsat de acest obicei urât de turmă. Discutând cu câţiva din ei (români născuţi în graniţele actuale ale României), mare mi-a fost mirarea să aud că unii din ei nici nu ştiau că sunt alegeri în România. Atenţie, români tineri, până în 30 de ani. Alţii mi-au spus tranşant că vor vota cu Ponta. La întrebarea mea de ce fac această alegere, au răspuns că aşa au vorbit ei cu cei de acasă şi le-au spus că aşa votează toată România şi ei nu pot fi diferiţi de ceilalţi.

Mă aştepatm că USL-ul va aduna multe voturi, tocmai datorită acestui efect de turmă. Însă am sperat că de această maladie periculoasă nu suferă atât de mulţi români. Altfel nu pot să-mi explic cum poţi să-ţi oferi votul unui Ponta dirijat din umbră, de multe ori chiar şi făţiş de un cancer al României precum este Ion Ilescu? Să mai reamintesc şi de teza de doctor plagiată, de furtul intelectual pe care l-a făcut acest decreţel pe nume Victor Ponta? Cum dragi români puteţi vota cu un individ pe nume Crin Antonescu, Căcărău, sau cum i se mai spune lui prin presa din România? Ce om sănătos la cap şi bine intenţionat şi-ar da votul pentru un om ca Antonescu, care colcăie de vicii şi neajunsuri? Acest om nu ar fi bun nici de cioban, căci la boala somnului de care suferă acesta, la sigur i-ar păpa lupul oile, dar şi pe el odată cu ele, căci nu ar face nici lupul diferenţa dintre el şi celelalte patrupede. Dragi români, un astfel de om vi-l doriţi voi drept al doilea om în stat, care a atentat şi la postul de Preşedinte al României cu câteva luni în urmă?

Ca motiv principal al supărării acestei turme este faptul că Guvernul Boc le-a tăiat salariile cu vreo 25%. Însă, turma nu vrea să înţeleagă că, foarte simplu ar fi putut Guvernul Boc să nu ia aceste măsuri de austeritate pe care a fost nevoit să le ia, mai ales că erau în an electoral. Aşa şi turma nu ar fi fost supărată şi PDL-ul nu ar fi căzut în sondaje. Însă, ar fi căzut rău de tot România într-un hău poate şi mai adânc decât în cel în care se află acum Grecia sau alte state mai dezvoltate din UE.

Ştiţi de ce mi-e frică mie dragi români? Mi-e frică de faptul că aceşti usl-işti aflaţi de 7 luni la guvernare, în acest timp nu au luat absolut nici o măsură de redresare a economiei României, iar cel mai târziu în primăvară, după o iarnă care se anunţă dezastruoasă din toate punctele de vedere, Ponta al vostru o să fie nevoit să vă taie nu 25% din salariile şi aşa mici, ci peste 50% din banii munciţi de voi vă vor fi luaţi din salarii.

P.S. Multă lume vorbeşte despre sfârşitul lumii, care cică va veni peste câteva zile, însă multe lume nu vede că sfârşitul în România a început deja de ieri!

Un comentariu: