Partidul Liberal din RM având drept preşedinte pe Mihai Ghimpu, dar ca locomotivă ce ţine în viaţă acest partid pe Dorin Chirtoacă este un partid care a fost conceput exclusiv pentru a fi în opoziţie. Da, acest partid se simte cel mai bine în opoziţie din mai multe considerente.
PL-ul a fost conceput ca principal opozant al comuniştilor
PL-ul s-a născut, s-au ia urmat Partidului Reformelor ca un veritabil opozant al PCRM. Din 2005 când a apărut pe scena politicii din RM şi până în 2007, când au câştigat primăria capitalei a fost într-o ascensiune permanentă. Acest lucru se datora faptului că între 2005 şi 2007 rămăsese practic unicul partid care prezenta o opoziţie reală pentru comunişti.
Cât sunt tari comuniştii, avem şi noi şanse la o creştere în preferinţele electoratului
Existenţa, dar şi succesul PL-ului par foarte strâns legate de cele ale PCRM-ului. Cu alte cuvinte, în perioada 2007-2009, când încă PCRM-ul era la guvernare, iar PL-ul găsise o ţintă bună în care să lovească, a fost perioada de glorie a partidului lui Mihai Ghimpu. Astfel, cu un PCRM la guvernare şi monopolist pe scena politică din RM, PL-ul ajunsese partidul numărul 2 din RM. Cel puţin asta au demonstrat alagerile din 2009, când PL-ul luase aproximativ 15% şi se situase pe locul doi în preferinţele electoratului.
Au căzut comuniştii de la guvernare, a căzut dramatic şi PL-ul în preferinţele electoratului
Perioada 2009-2013, când PCRM-ul a fost înlocuit la guvernare de AIE, alianţă din care a făcut parte şi PL, a fost o perioadă dezastruoasă din punct de vedere politic pentru liberali. Rămaşi fără sprijinul lor electoral forte “bătaia” în PCRM, Mihai Ghimpu şi compania au rămas practic fără slogan electoral. Cu “Schimbrea până la capăt”, s-a dovedit că acel capăt nu se va vedea sau simţi prea curând. Apoi “Schimbarea în bine, numai cu PL NU a venit”, astfel că PL-ul s-a trezit la sfârşitul anului 2013 fără o mare parte din membri, care au migrat spre PLR şi cu o imensă şansă de a nu accede în viitorul legislativ, scorul lor electoral abia ajungând pe la vreo 5%. Totuşi, nu doar faptul că PL-ul a rămas fără orizont electoral, după căderea PCRM-ului de la guvernare i-a adus pe liberali în situaţia politică dezastruoasă în care se află acum. O mare vină pentru această situaţie o are Mihai Ghimpu, care a renunţat în mod public la unionism, singurul punct forte care le mai rămăsese în faţa electoratului, atunci când a spus că “Unirea cu România se află în sicriu”. O altă lovitură puternică de imagine PL-ul a suferit-o şi din cauza faptului că Mihai Ghimpu la un moment dat se contopise cu persoana oligarhului Vladimir Plahotniuc, fiind practic subjugat de acesta. Şi scandalurile de corupţie în care s-a băgat Mihai Ghimpu cu afacerile pe care le deţine şi despre care se spunea că le-ar fi obţinut pe căi ilicite, fiind ajutat de acelaşi Plahotniuc, aproape că au distrus PL-ul defiitiv.
“Locomotiva” partidului împotmolită în ilegalităţi
După ce a scăpat de comunişti şi a putut face orice şi-a dorit la cârma Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care e şi cel care a dus greul PL-ului, a fost de multe ori acuzat de corupţie, ilegalităţi în special prin intermediul consilierilor municipali din partea PL. Cele mai multe acuzaţii i s-au adus în legătură cu autorizaţiile de construcţie emise ilegal de consilierii liberali, având permisiunea tacită a lui Chirtoacă. O altă acuzaţie adusă acestuia ţine de alimentarea transportului public municipal, care s-ar face exclusiv la staţiile de petrol ale unchiului Mihai Ghimpu. Desigur că locuitorii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că Chişinăul degradează pe zi ce trece, devenind tot mai urât şi insalubru, iar multe dn promisiunile făcute de Chirtoacă nefiind nici până în prezent îndeplinite.
PL-ul se credea în opoziţie, chiar şi atunci când era la guvernare
Încă o dovadă că acest partid este predestinat pentru a fi în opoziţie este că, chiar în timpul când erau la guvernare o făceau pe opoziţia. Cu alte cuvinte, liberalii fiind la guvernare, uitau acet lucru şi de cele mai multe ori criticau guvernarea. Bineînţeles, nu se luau niciodată de un Cebanu de la Tineret care va intra în istoria RM drept cel mai incompetent ministru, sau de un Şalaru de la Drumuri, care, cu siguranţă va rămâne cu titulatura de cel mai mare hoţ liberal din câţi au cunoscut vreodată moldovenii.
PL-ul se simte bine acum când e din nou în opoziţie
De aproape un an de când au fost scoşi de la guvernare de către cel căruia Mihai Ghimpu îi lustruia mereu imaginea, PL-ul a început uşor să reintre în graţiile electoratului. Mihai Ghimpu pare să se fi eliberat puţin de cel care-l subjugase practic şi care poartă numele de Vladimir Plahotniuc începând chiar să scoată la iveală multe porcării făcute de acesta. Totodată, vedem un Mihai Ghimpu mai raţional, mai reţinut, care nu atacă jurnaliştii şi care îi critică deopotrivă şi pe Filat şi pe Plahotniuc, lucru pe care nu-l făcea până acum. Chiar şi declaraţiile pe care le face acum sunt mult mai coerente, cu mai multă logică şi nu mai sunt lipsite de credibilitate cum erau până mai ieri când era la guvernare.
Liberalii au făcut mult mai mult bine RM în ultimele luni de opoziţie, decât au făcut 4 ani la guvernare
Se observă cu ochuil liber faptul că aflându-se în opoziţie, nu au de câştigat doar ei din punct de vedere politic şi electoral (economic nu poate să le fie avantajos, deoarece au pierdut treuca). Această postură de partid în opoziţie în care se găsesc acum liberalii este foarte benefică şi pentru cetăţenii RM. Spun asta, deoarece de când aceştia sunt în opoziţie au reuşit să blocheze mai multe iniţiative legislative ale hoţilor din PD şi PLDM, prin care aceştia încercau să fure bugetul RM de sute de milioane de euro. Astfel, cu ajutorul Curţii Constituţionale liberalii au blocat mai multe hoţii puse la cale de actuala guvernare, cum ar fi Legea celor 2%, micşorarea taxei de import la maşinile de lux, dar şi altele pe care Mihai Ghimpu şi liberalii le-ar fi votat probabil fără ezitare dacă s-ar mai fi aflat la guvernare.
Pe departe însă, cea mai mare victorie repurtată de liberali, împreună cu liberali-reformatorii, dar şi cel mai mare beneficiu adus societţii RM a fost atunci când, cu ajutorul CC au repus în drepturi limba română la ea acasă. Astfel, prin sesizarea depusă de liberali şi liberali-reformatori, CC a confirmat încă odată pentru toţi că limba de stat în RM este limba română, cu menţiunea de a fi modificat în Parlament ruşinoul articol 13 din Constituţie.
Este important de amintit din nou, faptul că PL-ul a făcut dreptate limbii române din nou doar atunci când se afla în opoziţie şi nicidecum la guvernare.
Acestea fiind spuse (dar şi altele care probabil mi-au scăpat din vedere), ajungem la concluzia că PL-ul este un partid bun doar atunci când se află în opoziţie. Este o situaţie rar întâlnită în lumea politică, dar aşa sunt liberalii, mai deosebiţi din fire. Astfel, nu-mi rămâne să le urez liberalilor să stea cât mai mult în opoziţie (chiar dacă aşa nu prea au posibilitatea de a fura), deoarece acest lucru este foarte benefic populaţiei RM, dar şi PL-ului.
Iar spre binele Chişinăului şi a locuitorilor acestuia, îl sfătuiesc şi pe Dorin Chirtoacă să renunţe la mandatul de primar şi să se mulţumească cu unul de consiler local, de dorit să se afle în opoziţie. Poate aşa vom scăpa de construcţiile ilegale, de distrugerea parcurilor, de hoţiile pe care le fac consilierii liberali atunci când sunt la putere, de gheretele amplasate ilegal, de care Dorin Chirtoacă aşa şi nu ne va scapă atât timp cât va fi primar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu