Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 iunie 2016

Leancă, utilizat din nou de Plahotniuc





Fostul premier Iurie Leancă, intrat într-un serios con de umbră în ultima perioadă, care l-a adus din cel mai bine poziționat politician în sondaje pe la coada topurilor, a început să fie surprinzător de vocal în ultimele zile.

Mega-trustul lui Plahotniuc l-a luat din nou în seamă și-și începea buletinele de știri cu fostul premier, interpretând în stilul deja caracteristic declarațiile acestuia și menționând că, vezi Doamne!, Platforma Demnitate și Adevăr l-ar denigra.

Poate-ar fi fost mai de Doamne-ajută reportajele propagandistice ale lui Plahotniuc dacă Leancă chiar spunea asta, dar cum omul ăsta n-a spus nimic niciodată, iarăși a ieșit ceva supt din deget.

Întrebarea care apare e de ce Leancă a reapărut atât de activ în prim-plan acum, după declarațiile lui Mihail Gofman, fost angajat CNA care a făcut parte și din acea comisie secretă privind elucidarea situației din sistemul bancar.

Pentru că nici pe departe nu a fost Leancă ținta directă a declarațiilor lui Gofman. El a fost așa, la și „printre alții”, așa cum îi șade bine unui „fost simplu premier”.

Gofman a vorbit despre lucruri extrem de grave. Despre oameni care au făcut parte din comisie și au murit subit. Despre Plahotniuc și creierul din spatele său, care a coordonat furtul miliardului. Despre faptul că s-au făcut presiuni enorme asupra oamenilor care cunosc ce s-a întâmplat în sistemul bancar, aceștia fiind nevoiți să părăsească țara sau să ia apă în gură. A mai spus și că Filat, deși are o parte din vină, nu este decât utilizat pe post de țap ispășitor. Iar la un moment dat a menționat ceva și de Leancă, spunând că el e următorul ce ar putea ajunge la pușcărie.

Și uite că din toți cei vizați, iese a doua zi, cel mai țanțoș și mai înfoiat unul Leancă. Care începe să abereze în jurul a tot felul de teorii ale conspirației, îndreptate împotriva sa. Lucrurile sunt însă mult mai simple, mai simple chiar decât Leancă premierul.

Leancă, cel mai probabil utilizat de Plahotniuc, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori până acum, este folosit în aceste zile pe post de „nebun” sacrificat în jocul de șah. Pentru a mai atenua din gravitatea celor spuse de Gofman, Leancă și-a băgat pieptul la înaintare, invocând o fantasmagorică campanie împotriva sa în contextul alegerilor prezidențiale. Subiectul a fost imediat preluat și „înflorit” de mega-trustul lui Plahotniuc, încercându-se devierea de la subiectul principal.

Iurie Leancă ar mai avea acum o șansă de a ieși relativ cu fața curată din toată această schemă care a lăsat Moldova fără zeci de miliarde, aruncând-o într-o criză fără precedent. Șansa lui ar fi să iasă și să spună la indicațiile cui a acționat așa cum a acționat atâta timp cât s-a aflat la cârma Guvernului. Din păcate, servilismul față de Plahotniuc și relațiile excelente pe care le-a avut anterior cu Shor nu-i permit să facă asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu