Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

joi, 11 noiembrie 2010

Un nou sondaj – o posibilă alianţă de guvernare PLDM-PL?

Cum era şi de aşteptat, cu cât ne apropiem mai mult, tot mai multe sondaje apar, care mai de care mai optimiste, mai realiste sau fanteziste.

Dacă e să dăm crezare noului sondaj efectuat de Centrul ruso-transnistrean, atunci cifrele ar arăta cam aşa. PCRM – 36 %, PLDM – 32 %, PDM – 12 %, PL – 10 %. Transformat în mandate acest procentaj, ar arăta cam astfel: PCRM – 39 mandate, PLDM – 35 mandate, PDM – 14  mandate şi PL – 12 mandate. Conform estimărilor făcute de Centrul ruso-transnistrean, partidele din Alianţă ar mai putea creşte, iar comuniştii să mai piardă din electorat. AMN şi conform acestui sondaj nu vor conta în următoarea guvernare.

Astfel, PLDM şi PL ar acumula în jur de 47 de mandate, având nevoie de doar încă 5 mandate pentru a putea forma guvernarea, fără a mai fi şantajaţi de aşa-zişi aliaţi ca PDM, care în acest an de guvernare AIE a avut grijă ca nimic în ţara asta să nu meargă (a se vedea şi aici).

Desigur, mulţi o să spună că doar să se asigure guvernarea fără a se întruni numărul necesar pentru alegerea Preşedintelui ne va readuce din nou la situaţia actuală, cu noi alegeri anticipate. Adunând şi fotoliile PDM-ului vedem că avem exact numărul necesar pentru a alege Preşedintele.

Ar fi o soluţie şi o Alianţă în care să participe şi PD-ul. Spun să participe, dar să nu conteze prea mult, pentru a nu avea şansa să şantajeze din nou Alianţa, cum a făcuto şi până în prezent. Important este că, conform acestui sondaj, PCRM şi PD nu acumulează numărul necesar pentru alegerea Preşedintelui, asta fiind în avantajul PLDM şi PL care nu vor mai fi nevoite să joace aşa cum le vor cânta Lupu dirijat de Plahotniuc.

În consecinţă, PLDM şi PL acum trebuie să facă tot posibilul, pentru ca împreună să acumuleze cele 52 de mandate necesare pentru formarea guvernării. Aici ar trebui în special PL să-şi recâştige cele 15 % acumulate la 29 iulie 2009.

Pentru asta, PL-ul trebuie să-şi scoată susţinătorii în număr destul de mare din faţa calculatoarelor (şi procentajul acumulat de PL pe acest blog demonstrează activismul simpatizanţilor PL pe forumuri) şi să-i trimită să discute din casă în casă cu oamenii, să-i convingă de importanţa votului din 28 noiembrie.

PL-ul trebuie să conştientizeze faptul că oamenii din Chişinău în mare parte sunt informaţi şi au deja opţiuni clare de vot. Să nu taie frunze la câini simpatizanţii săi în fiece seară pe la scările blocurilor, fără mari rezultate, ci să meargă în sate, acolo unde lumea nu este informată, unde mulţi sunt nehotărâţi, unde încă se mai pot readuce oamenii pe drumul cel bun, convingându-i să voteze corect.

PL-ul trebuie să aibă grijă şi pe cine trimite să discute cu oamenii, căci cu părere de rău am avut ocazia să dau peste agitatori PL, care rugându-i să mă convingă să votez PL, ei s-au limitat în a spune că trebuie să spunem PA comuniştilor şi alte prostii care nici la un copil de cinci ani n-ar ţine.

PL-ul să nu se lase în teritoriu în sprijinul organizaţiilor teritoriale, care sunt foarte şi foarte slab pregătite. Majoritatea tinerilor care ar putea fi în stare să ducă o discuţie cât de cât civilizată cu alegătorii sunt la studii în Chişinău. Aceştia, preferă să stea în faţa calculatoarelor şi să voteze la sondajele de pe net, ori în cel mai bun caz să meargă ca agitatori aici în Chişinău.

PL-ul să aibă grijă de membrii lor, în special tinerii, cu funcţii mai mult sau mai puţin importante prin organizaţiile de sector, care răspândesc zvonuri cum că PL ar plăti mulţi bani celor care se vor implica în campanie, ca în cele din urmă aceşti bani ori să fie o invenţie, ori să se oprească în buzunarele celor mai sus menţionaţi.

PL-ul trebuie să-şi tempereze simpatizanţii, căci aceste atacuri pe forumuri fac doar rău, favorizând comuniştii.

PLDM-iştii au şi ei multe pus la punct în această campanie.

În primul rând să aibă grijă pe cine trimite pe la televiziuni şi care, ori sunt incapabili de a gândi atunci când aberează pe la microfoane, ori ceea ce fac şi spun o fac în plină conştiinţă de cauză, încercând să discrediteze partidul.

Să nu mai primească la grămadă în partid toate scursurile comuniste, care ori vin cu un scop material, pentru funcţii, ori şi mai rău, pentru a distruge partidul din interior. Aceste achiziţii la mâna a şaptea nu aduc în plus nici votul lor, dar şi îndepărtează mulţi oameni cumsecade din partid, cât şi creează dezamăgire în rândul votanţilor, ceea ce duce la scăderea procentajului partidului.

PLDM să ofere măcar bani de benzină simplilor membri de partid care vor să meargă prin satele Moldovei pentru a aduce voturi partidului. Un membru care este pus în bătaie de joc pe listă de la locul 80 în sus nu poate sponsoriza campania electorală la fel ca şi unul care e până pe poziţia 20.

Atât PLDM cât şi PL nu trebuie să sărbătorească înainte de timp, ţinând cont d aceste rezultate şi să se implice şi mai mult în campanie, pentru a convinge şi mai mulţi alegători să le ofere votul.

Atât PLDM, cât şi PL nu trebuie să uite de membrii activi imediat după alegeri, să nu uite de importanţa pe care o au aceştia în timpul campaniei şi de numărul mare de voturi pe care-l aduc partidului.

Mulţi o să fie nemulţumiţi că am scris aici despre aceste amănunte care se întâmplă în interiorul acestor partide, dar trebuie să ştie că doar atrăgând atenţie asupra acestor situaţii şi având grijă să nu se mai întâmple aceste lucruri, aceste partide vor progresa, vor creşte la alegeri şi vor evita părăsirea partidelor de către multe persoane capabile, nemulţumite de felul în care sunt tratate.

14 comentarii:

  1. Deci ce trebuie sa intelegem???

    EU DE MAINE CHIAR VOI MERGE PRIN ORASE SI SATE SA-I CONVING PE CEI CARE NU STIU CU CINE SA VOTEZE.

    Fiecare ora pierduta este un vot pentru pcm!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, până la alegeri mai e ceva timp, lucrurile se pot schimba mult. Si rezultatul sondajului poate fi departe de adevar. Trebuie multă muncă pentru a imbunatati rezultatele

    RăspundețiȘtergere
  3. In urma multor intalniri electorale,alegatorii se intreaba-de ce nu se unesc liberalii cu liberal-democratii,ca sa constituie un front unic?ce sa le raspundem?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt mai multe motive pt care nu se unesc, printre care orgoliul moldovenesc. Nici Ghimpu, nici Filat nu se prea au la inima. Accepta o alianta d guvernare, dar nu si faptul ca unul din ei sa-i fie sef altuia in acelasi partid.
    Un alte motiv ar fi ca PLDM-ul are doctrina populara, PL-ul liberala, dar nu e acesta un impediment.
    Totuşi, oamenilor trebuie de spus ca mergand separat in alegeri acumuleaza mai multe voturi, deoarece multi nu-l au la inima pe Ghimpu datorita românismului lui si asa ar migra spre PD sau alte partide unii alegatori. La fel multi unionisti nu sunt deacor cu faptul ca PLDM migreaza spre centru (parade la Moscova etc.). Totusi o face cu un scop, de a mai rupe voturi de la comunisti.
    Astfel, deocamdata cea mai buna varianta este ca aceste doua partide sa mearga separat in alegeri, sa adune cât mai multe voturi ca sa poata forma macar guvernarea impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pana la o guvernare PLDM/PL e inca departe! PD e inca indispensabil, si poate AMN

    RăspundețiȘtergere
  6. de acord cu articolul.As mai adaoga ca ar fi bine ca pldm si pl sa mai mearga pe la slujbe divine in sate ca taranimea si boimea sa-i mai vada , sa mai intrebe ceva, "sa-i vada real" si nu numai la televizor.ca comunhoznisii lu boronin ii picteaza ca antihristi pe pl si pldm.nu treb sa uitam ca boimea voteaza la hurta pt un 50 gr.de krepleak nahaleavu.cu aistea treb de intilnit si atunci si mosnegaritul si baboieritul isi vor perekliuci faza si , cel putin se vor mai gandi cu capu si nu cucuru.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru cei care cu greu leagă două propoziţii şi alea agramate şi pline de jigniri, le aduc la cunoştinţă că aberaţiile lor nu vor fi tolerate pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  8. ADEVĂRUL ÎŢI SPARGE OCHII ŞI TE SIMŢI CU MUSCA PE CĂCIULĂ?
    Nu ce visezi tu este adevăr...
    Adevărul este altul

    RăspundețiȘtergere
  9. Te-ai supărat că ţiam spus adevărul?
    Eu am spus că ieşi ”STEJAR” e simbolul iubitului tă partid, de ce să te superi?

    RăspundețiȘtergere
  10. Dacă ai avea caacitatea de a înţelege ce am scris ţi-ai da seama că nu e o situaţie 100% sigură din cele spuse e mine. Este un scenariu care reese din anumite sondaje, scenariu care are o oarecare probabilitate de a se realiza.
    Anonime, dacă ai tu adevăruri fictive în care trăieşti tu, fii bun şi expuneţi părerea într-un articol sau altundeva. Atunci oamenii vor avea de ales între adevărurile care-i par mai credibile. Până una alta nu rămâi decât un Anonim cu tot cu adevărul tau.
    Pentru celălalt Anonim, nu ai de unde să ştii care sunt preferinţele mele la zi. Dacă ar fi aşa iubit partidul cum zici tu, atunci u aş mai fi scris atâta critică la adresa lui.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cum ai facut sondajul pe blog ? finutzu_kflid de yahoo vreau sa vb sa imi spui si mie cum faci sondaje pe blog

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihai am incercat sa te contactez pe mess dar se pare ca adresa care ai scriso nu e corecta.
    Ceea ce tine de sondaje, e simplu intri in mentiunea designe a blogului, apoi klick pe adauga obiect gadget, iar al 12 de sus in jos vei vedea Sondaj, mai departe te descurci si singur. Sa ai grija sa nu faci freseli, caci odata creat sondajul nu ti se mai permite sa corectezi sau sa intervii cu careva modificari in sondaj

    RăspundețiȘtergere
  13. Valentyn,

    Desi nu sustin ideile promovate de tine, te citesc cu placere. Comentariul de fapt l-am scris pentru a-ti sugera sa schimbi putin pagina principala, prin a scurta cantitatea de text vizibila la fiecare articol - este iritant sa faci atita scroll ca sa gasesti vreun articol

    RăspundețiȘtergere
  14. Dlightfull voi ţine comt de sugestia ta. Nu pot fi deacor cu toţii cu ceea ce scriu eu, aşa nu ar mai fi democraţie, pluralism de opinii etc., totuşi şi atunci când nu esti intocmai deacor cu ceea ce se scrie poţi afla multe lucruri importante (caz genearlizant, nu e vorba de mine sau ce scriu eu)

    RăspundețiȘtergere