Abia ajuns la domiciliu, ca şi în fiece zi, deschid calculatorul pentru a mă informa ce se mai întâmplă pe acasă, ce mai este nou. Prima ştire care mi-a sărit în ochi, a fost cea cu cererile de demisie ale lui Şleahtiţchi şi Roibu. Mi s-a părut puţin straniu, că aşa din pod doi miniştri să-şi dea pur şi simplu demisia, fără a fi implicaţi în mari scandaluri, fără a li se cere demisia public cum a fost în cazul lui Focşa în nenumărate rânduri, al lui Şalaru, Lazăr sau Leancă. Pur şi simplu nu este în firea moldoveanului să se lase atât de uşor de fotoliul pe care-l deţine. Aşa că am mai “răsfoit” internetul şi, cum mă şi aşteptam, ministrul Educaţiei nici habar nu are de aşa-zisa demisie pe care Filat spune că ar fi depus-o acesta.
Dacă e să fiu sincer, îl ştiam pe Filat drept un om slab de caracter, chiar fricos, un om care nu-şi ţine niciodată promisiunile făcute atât alegătorilor, cât şi celor din jurul său. Însă, nu am crezut că poate fi şi mincinos. Odată ce Şleahtiţchi spune că el nu şi-a depus nicio demisie, înseamnă că unul din cei doi minte şi nu cred că Şleahtiţchi ar spune că nu şi-a depus demisia, odată ce pe masa lui Filat ar exista vreo cerere de demisie din partea acestuia.
Mai mult chiar, Filat le-ar fi găsit deja şi înlocuitori celor doi. Aruncând o privire asupra activităţii lui Dorin Receanu, posibil viitor ministru de interne şi Maia Sandu la educaţie, am rămas perplex. Un absolvent al ASE şi lector, mai mare peste “menţii” moldoveni. Cum ar putea să facă ordine într-un minister precum MAI o persoană precum este Dorin Receanu? Ori, “menţii” noştri trebuie conduşi de o mână de fier, un om incoruptibil şi care ar avea curajul să demită toţi boşorogii corupţi din poliţie, care poartă pe umeri multe steluţe care mai de care mai sclipitoare şi care-i fac aproape invincibili în faţa celor precum Receanu.
E de neînţeles cât ne va mai duce de nas Filat tot mimând reforme în cadrul MAI, schimbând doar miniştrii acestui minister şi lăsându-i în funcţie pe toţi corupţii care activează unii încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Am crezut că odată întors din Georgia, Filat va prinde puţin la curaj şi va purcede la demiterea a cel puţin 80 % din poliţiştii corupţi, după modelul georgian. Desigur, Roibu de mult timp trebuia demis şi odată cu el cea mai mare parte a poliţiştilor corupţi.
Nu însă acelaşi lucru îl putem spune despre ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi, despre care cea mai mare parte a societăţii are o părere relativ bună, salutând modul în care a organizat anul acesta BAC-ul şi încercările lui de a stopa corupţia şi mita din timpul acestui examen extrem de important. Motivele pentru care se încearcă demiterea lui Şleahtiţchi sunt diverse şi nu au nicio treabă cu felul cum şi-a făcut el treaba la Educaţie. Dar să le luăm pe rând.
1. Filat ne tot promite remanieri şi ca să mai pară câtuşi de puţin credibil în faţa oamenilor, iată că se apucă de demiteri, doar acolo unde are voie. Da, aşa este, căci pe lângă Roibu trebuiau neapărat demişi Anatol Şalaru de la Transporturi, Focşa, celălalt Şalaru de la Ecologie (nici nu-i ştiu prenumele la cât de eficient este la ministerul care-l conduce), Lazăr şi Marinuţă în special pentru contrabanda cu armament. Marinuţă, probabil simţindu-şi fotoliul în pericol, a hotărât să le ofere o zi de distracţie unor bloggeri din bugetul de stat, pentru a avea susţinere din partea acestora într-o eventuală încercare de demitere a sa. Şi Ciobanul de la Tineret doar face umbră şi dacă în primul mandat a mai avut nişte ieşiri stângace, în cel de-al doilea mandat a devenit un anonim, iar despre proiecte menite să îmbunătăţească situaţia tinerilor şi a sportului din Republica Moldova nici nu se poate pomeni. Aceşti miniştri meritau de demis, poate şi alţii, nici într-un caz Mihail Şleahtiţchi.
2. Şleahtiţchi a deranjat pe foarte mulţi prin încercarea sa de a stopa corupţia de la BAC. Cu toţii am rămas uimiţi de curajul de care a dat dovadă Şleahtiţchi apelând la cei de la Anticorupţie pentru a zădărnici cumpărarea BAC-ului. În această operaţiune au căzut multe capete, printre care profesori cu “crâşă”, care au promis şi se pare că s-au ţinut de cuvânt că vor scăpa de un ministru precum Şleahtiţchi care le strică lor business-ul de la BAC. În urma acestei destinderi, au avut de păgubit şi mulţi funcţionari înalţi din cadrul ministerului Educaţiei, la care trebuiau să ajungă sumele enorme adunate din vinderea BAC-ului. Ori, la noi dacă-ţi “bagi nasul unde nu-ţi fierbe oala”, aşa cum a făcut-o Şleahtiţchi, rişti să o păţeşti rău.
Au fost multe voci care l-au acuzat pe ministrul Educaţiei pentru numărul mare de incompetenţi care nu au fost în stare să promoveze BAC-ul anul acesta, măcar cu o notă de 5, astfel picându-l Aceste acuze cad din start, deoarece Şleahtiţchi este în funcţie de doi ani de zile, iar aceşti incompetenţi au avut timp să fie elevi buni timp de 12 ani, plus cei 7 ani de acasă, de care se pare că duc lipsă cu desăvârşire. Cu ce este de vină Şleahtiţchi că avem elevi mediocri şi poate şi profesori lipsiţi de profesionalism? Cu ce este de vină Şleahtiţchi că moldovenii au în sânge boala furatului, a copiatului, a mitei şi în loc să înveţe pentru BAC ei s-au bazat pe multele sute de euro pe care le vor plăti părinţii lor ca ei să-l promoveze? Cu ce este de vină ministrul Educaţiei că profesorii noştri în loc să le ofere educaţie timp de 12 ani acelor elevi mediocri, ei se mulţumesc cu acei 500 de euro pe care-i primesc la BAC şi pe care-i împart cu cei de mai sus ca ei, directorul liceului, membri ai comisiei, şefi de comisii, funcţionari ai ministerului Educaţiei?
3. Istoria Românilor printre cauzele principale ale demiterii lui Şleahtiţchi. Cu toţii am rămas plăcut surprinşi de curajul de care a dat dovadă Mihail Şleahtiţchi când a hotărât ca disciplina Istoria să fie înlocuită cu Istoria Românilor. Când am spus plăcut surprinşi, m-am referit la oamenii de bună credinţă, care au o ţâră de logică şi-şi dau seama că suntem români şi Istoria nu ne poate fi alta decât Cea a Românilor. Nu la fel s-a întâmplat cu o altă categorie a societăţii, întunecată şi prea debilizată mai întâi de propaganda, minciunile şi falsurile sovietice, acum de cele ale voroninilor, şelinilor, stepaniucilor, crâlovilor, dodonilor, etc. Foarte dubioasă mi-a părut şi reacţia lui Filat, care a spus că Şleahiţchi a luat hotărârea de a numi disciplina Istoria Românilor fără a se consulta cu partidul şi că vor exista consecinţe pentru aceasta. Şi iată că sunt. Vă imaginaţi, partidul lui Filat trebuie să hotărască ce istorie trebuie să învăţăm noi la şcoală! Cu ce drept v-aţi asumat această responsabilitate domnule Filat? Cine vă credeţi să ne spuneţi nouă ce istorie este bine să învăţăm?
O altă situaţie ruşinoasă legată de această supărare faţă de Istoria Românilor este Igor Dodon. Da, însuşi acest buboi este o situaţie ruşinoasă, o gravă maladie a Republicii Moldova. Acesta, după ce a luat milioane de euro de la Filat şi Plahotniuc pentru a-l vota pe Timofti, a mai pus şi unele condiţii în schimbul votului său. Una din aceste condiţii este demiterea lui Şleahiţchi pentru “neruşinarea” acestuia de a hotărî ca elevii să studieze adevărata noastră istorie pe băncile şcolii. Nu cred că cititorii acestui blog au uitat cum, acum câteva săptămâni Dodon se tot lăuda că a mai racolat 1-2 deputaţi care sunt gata să voteze pentru demiterea lui Şleahtiţchi, ca după să poată ei redenumi disciplina Istoria Românilor în istoria burkina-fasonienilor, sau cum dracu le-o mai fi plăcând lor să-i spună. Cum Filat iubeşte la nebunie să-şi asume el toate “reuşitele şi roadele”, probabil a stabilit cu Dodon să o lase mai moale cu demiterea lui Şleahtiţchi, căci va avea el, Filat, grijă ca imediat ce deputaţii intră în vacanţă să-l demită pe cel ce a avut marea nesimţire de a hotărî ca elevii să înveţe Istoria Românilor, fără să-l consulte pe el.
În final, vreau să reamintesc că motivele demiterii ministrului Educaţiei nu sunt nicidecum pe criterii profesionale, ci datorită faptului că a deranjat pe unii sus-puşi prin încercarea sa de a stopa corupţia de la BAC, a supărat pe cei care văd negru în faţa ochilor când aud cuvântul ROMÂN, şi nu în ultimul rând, datorită faptului că Filat a vrut să-şi arate muşchii în faţa propriilor miniştri, căci de cei ai lui Plahotniuc sau Ghimpu, care merită demişi, nu are curajul să se ia!
PS. Se pare că bolşevicii Dodon şi compania deja jubilează şi hotărăsc care este şi prima acţiune a viitorului ministru al Educaţiei: SCOATEREA ISTORIEI ROMÂNILOR din curriculumul şcolar. Bravo Filat pentru performanţa de a sta drept la ordinele venite de la Moscova prin intermediul lui Dodon!
Bine ai spus...
RăspundețiȘtergereSalutind modul in care a fost organizat BAC-ul) glumesti?)
RăspundețiȘtergereDe ce aş glumi? Ce argumente ai că nu l-a organizat bine? Faptul că au picat atâţi de mulţi la BAC? E vinovat cu ceva Şleahtiţchi că avem copii mediocri, ce nu sânt în stare să susţină un examen, dacă li s-au stricat socotelile cu cumpăratul BAC-ului? În România doar 40% susţin BAC-ul din prima sesiune li acolo nici vorbă de a se cumpăra examenele ca la noi. Cu toate că pică atâţi la BAC, România este numărul 1 în Europa şi numărul 10 mondial la Olimpiada de mate. Îţi spune asta ceva?
ȘtergereDupa cum stiu, Mihai Sleahtitchii are o faima de a fi cel mai experimentat si sofisticat mituitor de la Universitatea de Stat din Balti, de acolo a plecat si s-a aranjat la Chisinau. Si e foarte ridicol, ca o persoana cu asa o faima ca Sleahtitchii incepe o campanie impotriva mituirii :-))) cum se zice, prediga apa, dar bea vin...
RăspundețiȘtergereNu te pot contrazice în privinţa faimei lui. Posibil să ai dreptate, nu-l cunosc, nu ştiu ce a făcut la Bălţi. Însă faptul că a încercat să mai oprească din batjocura de la BAC, înseamnă mult. Iar faptul că a avut curajul să introducă Istoria Românilor fără acordul lui Filat, înseamnă enorm, motiv principal pentru care a şi fost demis.
ȘtergereOriginea mitului cu coruperea lui Sleahtitchi la Balti se trage din 2004 - 2005, cind a fost o incercare de ai organiza un flagrant cu luare de mita care nu le-a reusit dulailor comunistilor. Nu le-a reusit fiindca nu s-a intimplat nici o corupere. Insa ceea ce le-a reusit a fost defaimarea lui Sleahtitchi in fata opiniei publice, dat fiind ca era un inflacarat anticomunist si un real adversar a rectorului de atunci de la Universitatea din Balti.
ȘtergerePS. Pentru cei care au vreo indoiala in acest sens, gasiti macar vreun student care i-a dat mita lui Sleahtitchi.
Minciuni comuniste! I-au inscenat un flagrant aruncandu-i pe masa o bancnota. Insa inscenarea a fost atat de proasta incat nici macar justitia lui muruianu nu a fost in stare sa-l condamne in baza la astfel de "probe" si l-a achitat.
ȘtergerePacat ca nu a fost apreciat Dl Sleahtitchi, a fost unicul ministru care a incercat sa lupte cu coruptia in invatamant. Demisia organizata de Filat presupune din start pozitia partinitoare a coruperii. Nu ma mira actiunea lui Filat, doar ca imi pare rau de un ministru competent.
RăspundețiȘtergereCredeti ca Sandu....care a terminat Economia va reusi sa stopeze coruptia din invatamint (asta nu se va intimpla niciodata) cel putin in rep. Moldova.Eu sustin modul in care Sleahtitchi a incercat cit de cit sa opreasca aceasta moara a mituirii si coruptiei din invatamint (cei drept cu minime succese,dar totusi un onceput este.Eu,ca om de cultura,expert in arte si stiinte ale educati eu as spune cu toata stima catre dl. Filat ca a cam gresit la faza asta.Si bravo blogerului care a scos la iveala acele cauze care sunt 100% juste,deoarece avem o situatie cu totul ingropata in noroi in celelalte ministere,mai ales in cel al culturii si al tineretului (anume cele ce ar trebui sa incurajeze populatia tinata spre prosperare,dezvoltare dar nu spre mediocrie.Miltumesc mult asta a fost parerea mea,a naistului Bors Sergiu,student al Academiei de Muzica,Teatru si Arte Plastice.
RăspundețiȘtergeresubscriu in totalitate celor scrise! apropo dl Ministru mi-a fost profesor la USM, Facultatea de Drept. Si desi am avut cu el un obiect pentru credite a fost foarte sever si nici vorba de mituire! va spun cu toata certitudinea. in ceia ce priveste demiterea lui, personal, pentru mine, filat apare ca un minciunos, care in loc sa-si laude ministru pentru lupta cu coruptai ii da cu bita in cap tocmai pentru aceasta lupta (cred ca va aduceti aminte cind filat a declarat ca bacul a fost organizat prost). bizara situatie - roibu nu se lupta de fel cu coruptia si a fost demis, sleahtitchi a facut-o si oricum a fost demis. CURAT MURDAR! eu ma intreb cum adica organizat prost? filat explica?! acum inteleg! a fost organizat prost pentru ca au avut de suferit multi protejati dar mai ales "afacerile" acestora! referitor la noii ministri apoi eu mare speranta nu-mi pun. oare asa de tentant este postul de ministru al educatiei? mai tentant decit consilier al directorului executiv al bancii mondiale? dl recean e un bun mediator...dar nimic mai mult! un cv mediocru...licenţiat în Managementul Afacerilor de UTM (sa vedem cum o sa-l ajute in mai), vicepresedinte intr-o companie micuta de telecomunicatii, care intre timp a disparut, ca de obicei...lucru in diferite asociatii sau ong. A da! ca sa nu uit! cititi raportul curtii de conturi pentru perioada de activitate 95-2001 a ARIA...exact cind era pe acolo si recean si ve-ti intelege ce s-a facut pe acolo dar si ce agentie (de spalare de bani) a mai fost si aia! http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=306017 personal nu vreau asa un ministru! ma asteptam la ceva mai mult!
RăspundețiȘtergerePoate a si fost buna incercarea lui Şleahtiţchi in privinta BAC-ului, dar mai bine pe parcursul anului avea grija de pregatirile de BAC si cum predau profesorii in scoli (unii), dar nu sa streseze copii, am fost si noi elevi, si amintitiva cat stres asti avut,dar anul acesta kiar ii kontrolau ka pe niste criminali....
RăspundețiȘtergereCa un absolvent al scolii din perioada sovietica am salutat lupta dusa contra coruptiei de catre ministrul Sleahtitchi!Pe timpurile sovietice nici pomina de mita i scoala nu era.Si ajungeau sa termine scoala doar cei care treceau filtrul promovarii in clasa a 9-a.Ar fi bine ca sa mai fie introduse si amenzi drastice pentru elevii care vor fi prinsi copiind la BAC, iar profesorii implicati in faptele de coruptie si angajatii Ministerului ar trebui "sa stea la racoare".
RăspundețiȘtergereMor de rîs cîcd citesc că "Sleahtitchi a fost unicul ministru care a incercat sa lupte cu coruptia in invatamant ". Se vede că stau departe de ceea ce s-a întîmplat la BAC cei care fac aceste afirmaţii. Ce, în acest an, datorită măsurilor lui Şleahtiţchi, s-a copiat mai puţin la BAC? Ba nu! Mai mult şi prin metode mai sofisticate. S-au strîns mai puţini bani? Nu! S-a dat mai puţină mită? Nu! Oare trimişii ministrului în teritoriu au refuzat banii cînd li s-a propus? Pe naiba! Dar la evaluatrea lucrărilor? Aşa bătaie de joc ca anul acesta nu a mai fost . Lucrări de "9" notate cu "6" şi invers. Atunci pentru ce e lauda? Că au fost umiliţi nişte copii care nu au învăţat cînd trebuia, căci în ţara asta nu trebuie nimănui ca copiii să înveţe!
RăspundețiȘtergereŞi a doua parte a laudei la adresa lui Şleahtiţchi. Istoria romînilor şi pînă anul acesta se studia în proporţie de 45% ist. românilor, 5% istoria locală şi 50 % Universală. Şi nu e meritul lui Şleahtiţchi de a o întroduce. Doar că nu se numea şi manualul tot aşa. Sînt de acord că principalul nu e denumirea , ci conţinutul. Aşa că , dragi blogheri! Documentaţi-vă bine, bine, apoi screiţi analize!
E opinia ta în privinţa BAC-ului, nu cred că voi reuşi să-ţi schimb părerea, deşi numărul de comentarii de aici, dar şi opinia multor persoane publice vin să te contrazică.
ȘtergereCât ţine de Istoria Românilor, Şleahtiţchi a introdus-o, ceea ce nu a avut curajul să facă Bujor. Şi nu o mai daţi cu oiştea în gard tot vorbind că nu e important cum se numeşte. E foarte important cum se numeşte, nu numai conţinutul. Doar laşii pot spune că nu are importanţă cum se numeşte. Atunci hai să numim şi limba română (tot conţine cuvântul ROMÂN/Ă ce supără pe mulţi), să o numim chinezească, burkina.fasoniană sau cum vă mai place vouă!
sleahtitchii a fost demis pentru procurarea autobuselor scolare de o calitate proasta la bani grei. Dupa o perioada se poate spune ca Dorin Recean face treaba la MAI, deaceia pot spune ca Valentin s-a gresit cind l-a defaimat pe Recean si Filat.
RăspundețiȘtergere