Update: O mică specificare: În urma acestui articol s-a creat impresia printre cititori cum că l-aş acuza pe Premierul Filat de contrabandă. Ca rezultat, s-au întreprins diverse acţiuni şi s-au specificat diverse opinii atât pe acest blog, cât şi pe alte site-uri de ştiri care au publicat acest material. Mesajele postate la acest articol reprezintă părerea persoanelor care au binevoit să comenteze acest material. Le-am acceptat doar pentru a nu fi acuzat de imparţialitate şi moderare fără motiv a mesajelor. Prin acest articol am încercat doar să găsesc o explicaţie (mai mult sau mai puţin reuşită) a lipsei de reacţie a Prim-ministrului vizavi de corupţia care are loc în vămile Republicii Moldova.
Uniunea Europeană, Zona Shengen, Zona Euro înseamnă mari sacrificii. Chiar şi o simplă ridicare a vizelor în UE pentru cetăţenii unei ţări necesită măsuri drastice şi condiţii draconice pentru acea ţară care pretinde la regim liberalizat de vize.
Cam aceasta e situaţia, în linii generale pentru ca să te conformezi cerinţelor UE ca viitor stat european. Se discută că România şi Bulgaria sunt cele mai corupte state din Uniunea Europeană, cauză pentru care aceste ţări riscă să nu fie primite în Shengen.
Totuşi România vedem că încet, dar sigur începe să scape de principala ei problemă: corupţia. Băsescu nu s-a mulţumit doar cu vameşii corupţi de la punctele vamale din vest şi a trecut la treabă şi la “graniţa” cu Republica Moldova. Noaptea trecută au fost ridicaţi ca din oală alţi peste 60 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vama Albiţa, un punct vamal, care de fapt îmi este foarte cunoscut. Am trecut prin acest punct vamal de sute de ori şi cunosc situaţia pe propria piele, când mi se făceau apropouri materiale din partea vameşilor români. Totuşi pot să spun că am cunoscut şi oameni cinstiţi. La unul din vameşii care activau la începutul anilor 2000 în vama Albiţa am stat cu gazdă. Era un om simplu, corect şi cinstit, care prefera să ţină în gazdă pentru aşi putea plăti serviciile comunale, dar nici nu accepta mita sau alte forme de corupere. Sper că a rămas la fel de cinstit şi nu face parte şi el din cei peste 60 de colaboratori ridicaţi de lucrătorii de la DNA-ul românesc.
Dar nu acesta e subiectul principal pe care am vrut să-l dezbat în acest articol. Este vorba de cu totul altceva. Îmi fac griji pentru tânărul nostru Premier şi afacerile lui. Sper să nu o ia în nume de rău, dacă voi scrie aici unele lucruri ştiute deja de toţi, dar care au luat o întorsătură cam neaşteptată pentru Domnia Sa. De fapt, nici nu ar fi corect să se supere, odată ce Voronin l-a numit Regele contrabandiştilor şi în alte multe feluri deloc plăcute, ca până la urmă să se apuce de tot felul de consultări şi înţelegeri într-o eventuală alianţă PLDM-PCRM, cu pensionarul comunist, de parcă ar fi din tot timpul cei mai buni prieteni.
Dar să revenim la afacerile lui Filat. Ştim cu toţii cât de mult a ţinut Premierul la vamă şi nu a vrut să o dea nici în ruptul capului PD-ului. Ia reuşit acest lucru şi a obţinut o mare victorie cu asta. Doar că ştiţi cum se spune, cu o victorie nu câştigi întregul război. Ori, adevăratul război pentru Filat abia începe. Odată cu schimbarea vameşilor şi poliţiştilor corupţi, desigur va cădea brusc şi veniturile uriaşe din afacerile cu ţigări ale fostului tânăr student de la A.I.Cuza din Iaşi. La ce se întâmplă acum în România trebuie să fii tâmpit să mai intri în cârdăşie cu tot felul de contrabandişti de ţigări din Republica Moldova şi Ucraina, riscându-ţi propria libertate şi integritate.
O altă problemă a domnului Filat este că UE a cerut României să o scoată la capăt cu toate marile dosare de corupţie care au fost intentate unor oameni importanţi din România şi care, ca prin minune s-au evaporat, au fost clasate prematur, sau se plimbă din instanţă în instanţă, cu amânări ale sentinţelor interminabile, în timp ce cei vizaţi stau bine mersi la libertate şi-şi văd nestingheriţi de afacerile lor murdare. Din câte cunoaştem şi distinsul nostru Premier se bucură de cel puţin un dosar deschis în România pentru contrabandă cu ţigări (gurile rele spun că ar avea chiar mai multe), care este ca o bombă cu ceas pentru Filat, dar şi pentru Republica Moldova ca stat. De ce şi pentru Republica Moldova? E simplu. După prostia cu cei mai alcoolici din lume, după proxeneţii şi prostituatele moldovence de prin SUA, ne-ar mai trebui pe capul nostru şi un Prim-ministru care ar face naveta la Bucureşti şi înapoi pentru a se prezenta la procesele intentate în adresa lui pentru contrabandă cu ţigări.
După cum am menţionat şi mai sus, poamele Uniunii Europene costă scump, asta o simte România şi se pare că şi noi, ca stat începem să simţim asta. Să nu credeţi că întâmplător i s-a acordat atâta atenţie Republicii Moldova şi cu alcoolismul şi cu alte probleme. Şi acesta e doar începutul. Odată ce am pornit pe drumul anevoios spre UE trebuie să ne conformăm unor cerinţe. Ori, tot distinsul nostru Premier ne dă asigurări că în curând vom avea regim de vize liberalizat, doar că el se face că plouă şi că nu ştie că Republica Moldova este nu doar cea mai săracă ţară din Europa, dar cred că şi cea mai coruptă din lume.
Cu astfel de “reuşite”, domnule Filat o să batem la porţile Europei încă cel puţin 50 de ani. Luaţi aminte ce face România cu marii ei corupţi. Dacă acele ţigări trec de vama Albiţa, ele trec la sigur şi prin vama de la noi, Leuşeni, sau oricare alt punct vamal de la “graniţa” cu România. Sau contrabandiştii noştri or fi inventat camioane pline cu ţigări invizibile pentru vameşii moldoveni şi pentru cei români nu? Sau poate acele camioane zboară peste punctul vamal moldovenesc şi peste cel românesc nu pot zbura, astfel că sunt corupţi doar vameşii români? Ce spuneţi de asta domnule Filat? Hai că dumneavoastră cunoaşteţi cel mai bine cum stau lucrurile în acest domeniu. Luminaţi-ne şi pe noi, neştiutorii!
În schimb ce facem noi? Ne punem rudele şi prietenii de încredere şefi la vamă pentru a înflori contrabanda cu ţigări, carne, petrol şi multe altele din astea şi-i aducem pe cei mai mari mafioţi şi corupţi în legalitate punându-i în funcţii de Prim-vicepreşedinte al Parlamentului.
E sluta treaba, daca e adevarat ce se vorbeste prin piata despre prim-ministrul nostru
RăspundețiȘtergereCa sa scrii asa ceva, tre sa ai probe. Da mata Valentine le ai? Sau te bazezi de cele spuse de tuca voroni?
RăspundețiȘtergereAnonime, faptul că Filat are treabă cu contrabanda de ţigări o ştie toată lumea. Vrei probe? Mergi în România, acolo vei găsi la sigur.
RăspundețiȘtergereCeea ce am scris eu nu e nevoie de probe, uite dacă o să dai search google pe un anume LIBER-blog public românesc şi o să vezi tu acolo adevărate acuzaţii murdare care trebuiesc probate.
povestea cu vamesii din Romania are cu totul si cu totul alt scop, nicidecum inlaturarea coruptsiei, e o pveste pentru idioti asta. oricum vor fi pusi in loc alti corupti.
RăspundețiȘtergereAM scris si eu un articol pe tema aceasta
RăspundețiȘtergerehttp://sergiucazacu.com/paradoxul-vamal-din-republica-moldova-pe-fonul-arestarilor-vame%C8%99ilor-romani/
Răutăcios... )))
RăspundețiȘtergereDar pînă la urmă e doar o reflecţie pe marginea unor bîrfe.
Cred că trebuie privit ca o opinie a autorului, inspirată dintr-o atitudine preconcepută. (Eu spre deossebire de tine cunosc chiar ilegalităţi ale "tînărului Premier". Dar nu avem ce face. Ţinînd cont de faptul că Voronin n-are pîrghii de putere, Filat a rmas unicul care poate rupe cornele celui mai mare pericol pentru ţară, securitate şi democraţie - acel din ultima propoziţie a articolului)
Evenimentul zilei (Bucureşti), 30 Septembrie 1998
RăspundețiȘtergerePoliţia, Garda Financiară şi Direcţia Regională Vamală Iaşi au înregistrat o captură de excepţie: patru camioane cu 1,9 milioane de pachete cu ţigări "MT" la bord. Ţigările au fost introduse ilegal în România. Pachetele purtau timbre expirate de un an. După ce au fost reţinuţi pentru control de organele de anchetă, responsabilii transportului au încercat să justifice cantitatea de ţigări cu un set de acte şi autorizaţii false. Astfel a fost scos la lumină un adevărat lanţ al corupţiei la nivelul vămii, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Comerţului şi Industriei. Puse în faţa unei asemenea capturi, organele locale de cercetare au început să-şi arunce una alteia mingea fierbinte: întreaga afacere era girată de unul dintre cei mai prosperi patroni ieşeni: Vladimir Filat, în prezent secretar de stat în Ministerul Privatizării de la Chişinău, cunoscut pentru implicări multiple în afaceri la limita legii şi cercetat de comisiile de specialitate ale parlamentului de la Chişinău pentru vânzarea, la un preţ derizoriu, a şase avioane Tupolev în Federaţia Rusă. Filat este primul înalt funcţionar al actualului guvern discutat de parlamentul de la Chişinău, alături de miniştrii Guvernului Sangheli, acuzaţi de corupţie, care apar nominal în raportul de anul trecut al Curţii de Conturi a Republicii Moldova.
În afacerea "Podul de ţigări de peste Prut",
RăspundețiȘtergereDirecţia Generală a Vămilor a hotărât confiscarea ţigărilor de Contrabandă
După cum "Evenimentul zilei" a relatat la timpul potrivit, reprezentanţii Brigăzii de Supraveghere şi Control Vamal, Gărzii Financiare şi politiei au reuşit să captureze un transport de ţigări "MT", în valoare de circa o jumătate de miliard de lei, efectuat de către firma "Ronald Trading" SRL - Iaşi. Firma aparţine lui Vladimir Filat, secretar de stat responsabil cu privatizarea în Guvernul Republicii Moldova. În momentul analizării actelor s-a constatat că era vorba despre Contrabandă cu ţigări: pachetele purtau timbre din 1997, expirate. După ce presa a scris pe larg despre acest caz de Contrabandă, care depăşeşte ca valoare a accizelor captura de la "Ţigareta II", Direcţia Gene¬rală a Vămilor a luat în final decizia nr. 31.200/H, din 24-XI-1998, comunicată Direcţiei Regionale a Vămilor Iaşi, prin care se atesta ilegalitatea importului făcut de firma lui Filat. Deşi a beneficiat de relaţii sus-puse şi a intervenit pe toate căile spre a-si proteja afacerea, Vladimir Filat s-a trezit neputincios în faţa organelor de control române: a pierdut dintr-un foc mai bine de jumătate de miliard de lei din buzunarul propriu şi al celor ce l-au mandatat şi l-au creditat.
Şapte capete de acuzare pentru Vladimir Filat
Documentul Direcţiei Generale a Vămilor scoate în evidenţa şapte capete de acuzare la adresa firmei "Ronald". Concluzia: "Sesizarea organelor de urmărire penala care instrumentează operaţiunea de import asupra Infracţiunilor posibile prevăzute şi sancţionate conform art. 292 Cod Penal, precum şi art. 177 din Legea 141/1997 privind Codul Vamal al României". Organele de cercetare penala urmează să distingă responsabilii individuali pentru diferitele fapte penale consemnate, urmând ca aceştia să fie traşi la răspundere în justiţie, împreună cu reprezentanţii instituţiilor române implicaţi în favorizarea contrabandei. Deşi a fost solicitat, în virtutea acordurilor de colaborare dintre România şi Republica Moldova privind combaterea criminalităţii transfron-taliere, Ministerul de Interne de la Chişinău nu a furnizat încă Inspectoratului Judeţean de Politie, - Iaşi date privind activităţile comerciale ale lui Vladimir Filat şi ale firmei sale în legătură cu acest transport.
După încheierea Afacerii "Ţigareta II",
RăspundețiȘtergere"Podul de ţigări de peste Prut" a ajuns în instanţă
"Evenimentul zilei" a relatat la momentul potrivit despre o afacere mai bănoasă decât "Ţigareta II", afacere coordonată de la Chişinău de Vladimir Filat, fost secretar de stat responsabil cu privatizarea şi conservarea patrimoniului de stat. Acesta a montat o adevărată reţea infracţională şi de influenţă la diverse niveluri decizionale ale statului român – Direcţia Generală a Vămilor, Ministerul Finanţelor – pentru a aduce ţigări MT de contrabandă. Organele Poliţiei judeţului Iaşi, împreună cu ale altei instituţii de control, au organizat, la 12 septembrie 1998, un flagrant prin care au fost capturate patru TIR-uri cu 1.852.400 pachete ţigări MT de contrabandă, în valoare de 7.409.600.000 lei. Captura a fost posibila şi datorită intervenţiei în acest caz a SRI, care a moni-torizat, potrivit mandatului nr. 00492/1998 al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie, convorbirile telefonice ale lui Filat şi a stabilit conexiunile cu autorităţi şi oameni de afaceri din ţară, precum şi organizarea transportului ilegal, pus la punct cu toate detaliile de fostul oficial basarabean.
Un tun de 7,5 miliarde de lei
Afacerea traficului de ţigări a fost montata, potrivit rechizitoriului, de Vladimir Filat, cetăţean al Republicii Moldova, asociat la SC Romold Trading SRL Iaşi, de Ionel Stan, directorul general al firmei, şi de Cristian Burlacu, angajat ca declarant vamal la Romold Trading, care l-a cooptat în suita de falsuri şi ilegalităţi pe tatăl sau, Gheorghe Burlacu, adjunct la Vama Iaşi. De asemenea, activitatea a fost favorizată de Gheorghe Ududoiu, director în Ministerul Comerţului, cel care a semnat ilegal aprobări pentru timbre de marcaje, deşi astfel a încălcat atât atribuţiile pe care le avea, cât şi legea. Romold Trading SRL Iaşi a dobândit contractul internaţional de distribuţie exclusiva nr. 56/8.10.1997, prin care a devenit distribuitor unic pentru România al produselor Combinatului de Tutun din Chişinău. De aici a pornit "tunul" de 7,5 miliarde lei în ţigări
Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova este cercetat penal
RăspundețiȘtergerePotrivit conducerii Parchetului ieşean, Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova este cercetat penal
Gheorghe Suhan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean Iaşi, a declarat vineri, în legătură cu cazul de contrabanda şi trafic cu ţigări, în care este implicat Vladimir Filat - secretarul general al Guvernului Republicii Moldova: "Se efectuează în continuare activităţi specifice fazei de urmărire penală. Cauza Filat este disjunsă de cauza mare pentru a nu influenţa asupra vitezei de desfăşurare a celuilalt proces, care-i implica pe primii inculpaţi amestecaţi direct în traficul cu ţigări. Nu s-a încheiat cercetarea penala. Nu au existat elemente care să împiedice sau să stopeze urmărirea penală în cazul Filat, cercetarea urmându-şi cursul firesc".Reamintim ca Vladimir Filat, fost student ieşean, a fost implicat prin firma sa, Romold Trading, într-o afacere de trafic cu ţigări având timbre nevalabile, care a fost evidenţiată printr-un flagrant organizat în septembrie anul trecut. Devenit membru al guvernului de la Chişinău, Vladimir Filat a făcut presiuni pentru clasarea dosarului, însă procurorii ieşeni sânt decişi să-şi facă datoria până la capăt.
Evenimentul zilei (Bucureşti), 13 Septembrie 1999
Fostul şef al Departamentului pentru Combaterea crimei Organizate din Basarabia
RăspundețiȘtergeredenunţă corupţia la vârf
Generalul Nicolae Alexei, fostul şef al Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate şi a Corupţiei (DCCOC) din Basarabia, a acuzat înalţi demnitari de stat de colaborare cu lumea interlopă. În cadrul unei şedinţe, cu uşile închise, a Parlamentului, consacrată audierii raportului generalului Alexei cu privire la crima organizată, acesta i-a acuzat pe ministrul de Interne, Victor Catan, viceprim-ministrul Nicolae Andronic, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, şi pe alţi demnitari, de colaborare cu lumea interlopă. Alexei mai afirmă că ministrul de stat Vladimir Filat are "dosar penal intentat în România" dar refuză să se prezinte la anchetă.
Conform declaraţiilor generalului, citat de surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, un membru al bandei mafiote "Solntevo", din Moscova, reţinut la Chişinău, a cerut să i se facă legătură telefonică cu ministrul de Interne Victor Catan. Se pare că ulterior, deţinutul ar fi afirmat că a făcut cunoştinţă cu ministrul Catan prin intermediul unui general din Ministerul de Interne. Alexei a afirmat că întreaga conducere a Ministerului de Finanţe, "în afară de un viceministru", este coruptă, avertizând că dispune de documente compromiţătoare referitoare la viceprim-ministrul Nicolae Andronic dar nu doreşte să prezinte mai multe probe, pentru a nu influenţa derularea anchetei.
Unul dintre demnitarii incriminaţi de Alexei, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a infirmat toate acuzaţiile formulate la adresa sa şi le-a calificat drept nefondate. Înlăturarea generalului Nicolae Alexei din funcţia de şef al Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate şi a Corupţiei (DCCOC) a provocat, la Chişinău, un scandal politic ce anunţă să se amplifice. Astfel, divergenţele anterioare dintre formaţiunile parlamentare, îndeosebi cele cu privire la corupţie, au ieşit din nou la suprafaţă. Însuşi preşedintele Petru Lucinschi a intervenit în acest scandal, apreciind că generalul Alexei a fost destituit din cauza că a "atins interesele" unor înalţi demnitari de stat, interese legate de activităţi economice ilegale. Ministrul de Interne, Victor Catan, a semnat, la începutul lunii septembrie, un ordin prin care l-a înlăturat din funcţia de şef al DCCOC pe Nicolae Alexei, pe motiv de incompetenţă. Potrivit regulamentului, decizia trebuie confirmată de Colegiul Ministerului de Interne. Cazul a fost discutat în şedinţele de Guvern şi în final a făcut obiectul unei dezbateri parlamentare cu uşile închise.
(I.C.)
Ziarul ZIUA (Bucureşti),Nr. 1608 de duminica, 10 octombrie 1999
Din Răspunsul Procuraturii Generale
RăspundețiȘtergerela Declaraţia Fracţiunii parlamentare a PPCD
04.04.2008.
Nr. 1-88 pr/08-1783
Procuratura Anticorupţie a examinat declaraţia fracţiunii parlamentare a Partidului Popular Creştin Democrat şi materialele parvenite de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie a României, pe faptul introducerii ilegale pe teritoriul României a 1.852.400 de pachete cu ţigări „MT” de către cetăţeanul Vladimir Filat.
În rezultatul examinării declaraţiei şi materialelor menţionate, la 2 aprilie 2008 Procuratura Anticorupţie a pornit cauza penală nr. 2008978044, conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 75 alin. (5) şi 164/7 alin. (1) Cod penal.