Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

marți, 28 mai 2013

Alexandru Tănase complice la un nou atac raider

Ziele trecute, deputatul Ion Butmalai, secretar al Comisiei Securitate din Parlament, a făcut o dezvăluire cu privire la complicitatea lui Alexandru Tănase şi Mihai Poalelungi în atacul raider asupra Băncii de Economii. Informațiile au parvenit pe adresa Comisiei și au fost oferite de persoane din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Imediat au încercat să iasă basma curată, Poalelungi chiar minţind cum că nu ar fi fost în RM în data de 7 aprilie 2012, atunci când s-a pus la cale schema de legalizare a unor acțiuni de tip raider asupra Băncii de Economii. Dovezile însă îl contrazic pe Mihai Poalelungi şi demonstrează că acesta a fost în RM în zilele în care s-a pus la cale atacul raider asupra BEM.

Implicarea acestora în delapidarea statului, dar şi a investitorilor străini însă nu se opreşte aici. După cum bine cunoaştem cu toţii, hoţii numiţi şi raideri se simt cel mai bine atunci când în RM este haos şi instabilitate politică. Cele mai răsunătoare atacuri raider au fost făcute tocmai în aceste perioade, care se dovedesc a fi mană cerească pentru ei.

Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, de fapt, mai corect spus Hotărârea lui Alexandru Tănase din acea zi, dictată de Vladimir Plahotniuc, a avut menirea tocmai de a prelungi această perioadă de instabilitate politică, pentru a oferi timp lui Plahotniuc să ducă la capăt distrugerea Moldova Agroindbank. După cum bine cunoaştem, această bancă a mai fost supusă atacului raider acum doi ani şi doar intervenţia promptă a Guvernului a stopat distrugerea MAIB şi trecerea ei în proprietatea lui Plahotniuc, Platon şi ceilalţi din grupul lor mafiot. Cu regret, Filat a avut atunci curajul să restituie acţiunile investitorilor străini, doar datorită faptului că au fost furaţi acţionarii străini. Nu la fel a procedat şi în cazul Victoriabank, ASITO, Moldinconbank etc.

Deoarece exista riscul de a le eşua atacul raider asupra MAIB, Plahotniuc a recurs din nou la ajutorul lui Alexandru Tănase, care printr-o hotărâre a CC a restrâns împuternicirile Guvernului şi Premierului interimar, astfel ca acesta să nu poată interveni pentru a stopa jefuirea MAIB, aşa cum a intervenit în 2011. Prin această Hotărâre, Tănase a devenit încă odată complice la atacul raider asupra MAIB, pe care l-a înlesnit prin lipsirea de posibilităţi şi împuterniciri Guvernul pentru a nu avea posibilitatea stopării acestui atac raider.

Acest nou atac asupra MAIB a început prin luna februarie a acestui an, cunoscându-se deja mersul evenimentelor politice din RM. Deşi s-a calculat fiecare pas pentru jefuirea MAIB, se pare că insistenţa europenilor de a fi votat cât mai rapid un nou Guvern le-a cam dat peste cap planurile raiderilor, ceea ce a şi adus la mişcarea disperată din 22 aprilie 2013, când Vlad Filat a fost pur şi simplu lipsit de dreptul fundamental de a alege şi de a fi ales. Însă nu aceasta e problema asupra căreia trebuie să ne axăm acum, ci ingeniozitatea cu care s-a făcut această mişcare. Plahotniuc a mizat pe faptul că toţi vor fi oripilaţi de neconstituţionalitatea şi ilegalitatea Hotărârii CC din 22.04.2013, iar atenţia tuturor va fi axată asupra celui lipsit de dreptul fundamental de a alege şi de a fi ales. Trebuie să recunoaştem că planul i-a reuşit de minune. În timp ce toţi îl plângeau sau se bucurau pentru necazurile lui Filat, Plahotniuc îşi căuta în umbră şi nestingherit de nimeni de atacul asupra MAIB.

Există toate şansele ca de această dată Plahotniuc să pună mâna definitiv pe MAIB. De asemenea existau şanse ca acest atac raider să aibă loc fără ca nimeni să cunoască despre el, dacă Filat nu ar fi pus condiţie votarea Guvernului cel târziu până la întâi iunie, sau în caz contrar se va merge la alegeri anticipate. Această situaţie neprevăzută de raideri le-a provocat panică şi au încercat grăbirea lucrurilor, ceea ce i-a făcut să comită unele greşeli. Aceste greşeli i-au demascat pe raideri, ceea ce i-a pus în gardă pe acţionarii MAIB, care au făcut publică de urgenţă această informaţie în plină noapte dintre 27 spre 28 mai.

Plahotniuc la ora actuală are la mână întreg sistemul judecătoresc, Procuratura, CNA şi alte instituţii de importanţă strategică şi de forţă din RM, iar prin acapararea MAIB va pune stăpânire şi pe întreg sistemul financiar-bancar al statului. Filat la ora actuală este o legumă politică, practic nu mai contează pe scena politică. Însă, mai are şansa şi posibilitatea de a opri acapararea totală a statului de către Plahotniuc, iar odată atins acest scop, acestuia nu-i va rămâne decât să-l execute în stil mafiot şi pe Filat pentru a-l elimina total.

Chiar în momentul în care scriu acest articol, din surse cunosc că la sediul PLDM se duc negocieri strânse, de data aceasta între membrii PLDM. În urma acestor negocieri, concluzia sau rezultatul trebuie să fie doar unul: alegerile anticipate, deoarece în această situaţie nu se poate de format un alt Guvern din care să facă parte aceeaşi hoţi, care nu au nicio tangenţă cu scopul declarat, cel de integrare europeană, dar urmăresc doar jefuirea statului şi acapararea criminală a afacerilor prospere, cum se întâmplă acum şi în cazul MAIB

Votarea lui Iurie Leancă în fruntea Guvernului poate însemna pentru Filat şi PLDM un nou caz Tănase, Godea, Nagacevschi, care au fost cu toţii cumpăraţi de Plahotniuc, iar acum lucrează de zor la distrugerea PLDM şi a lui Filat. Chiar dacă Iurie Leancă pare loial acum lui Filat, nu trebuie să uităm că la fel au fost şi Godea cu Tănase, iar “puterea de convingere” a lui Plahotniuc nu a dat niciodată greş în astfel de situaţii.

P.S. O condiţie pentru votarea Guvernului Leancă de către PD ar fi neimplicarea insitutuţiilor statului în frunte cu Guvernul în stoparea atacului raider de la MAIB.

sâmbătă, 18 mai 2013

Până unde va merge Tănase şi Curtea lui

Astăzi cineva şi-a mai arătat odată muşchii prin intermediul lui Alexandru Tănase şi CC. Într-un stat normal, odată ce eşti atât de corupt, iar Ministerul Transportului nu a fost furat şi falimentat atât de mult nici pe timpul comuniştilor, cum se întâmplă sub conducerea ta, omeneşte ar fi să-ţi depui singur demisia şi să-ţi vezi de căutatul vacilor sub coadă, meserie la care se spune că te pricepi cât de cât. Iată că la noi e cu totul altfel şi atunci când eşti demis pe bună dreptate, apelezi la tot felul de tertipuri pentru a te reîntoarce la treucă.

Decizia lui Tănase de astăzi vine încă odată să ne amintească că trăim în Republica Moldova, iar aici contează doar ce comandă stăpânul şi banul! Nu o să intru acum în detalii juridice, deşi CC încalcă flagrant Constituţia prin împuternicirile pe care şi le-a arogat, situându-se astfel, chiar deasupra Constituţiei. Pentru Tănase nu mai contează nici faptul că prin aceste decizii pe care le ia acum se încalcă însăşi practica judiciară a Înaltei Curţi din perioada celor 22 de ani de independenţă. Faceţi un mic efort şi veţi găsi o sumedenie de astfel de încălcări, când CC s-a expus acum 12-13 ani pe astfel de situaţii, există hotărâri în vigoare ale CC pe marginea împuternicirilor Guvernului interimar, iar Tănase le ignoră cu neruşinare, fără ca măcar să facă micul efort de a le abroga, înainte de a adopta altele total contrarii celora deja existente în practica judiciară a Curţii.

De ce face aceste lucruri Alexandru Tănase şi unde vrea să ajungă prin aceste violări ale Constituţiei, veţi vedea foarte curând. Foarte curând Alexandru Tănase va deveni preşedintele unui partid, după ce va părăsi CC, partid finanţat de Plahotniuc. Acum Tănase îşi asigură banii pentru finanţarea noului partid pe care-l va conduce şi care va aparţine de facto lui Vladimir Plahotniuc. Tănase prin aceste încălcări ale legislaţiei vrea să forţeze mâna celor din PLDM şi PCRM pentru a-l demite. Şi la acest lucru se va ajunge, căci în acest rimt nu mai poate funcţiona statul. Orice se încearcă să se facă spre binele cetăţenilor acestui stat, este anulat de Tănase şi CC. Statul RM practic este paralizat acum datorită crizei politice existente, dar şi a faptului că Plahotniuc prin lacheii săi de la CC şi CNA nu permite ca să se depăşească această criză.

Următorul pas pe care-l vor face cei din parlament va fi reîntoarcerea legii cu privire la CC pentru a fi promulgată de către Preşedinte. Şi o vor întoarce în acelaşi format în care este şi acum, cu posibilitatea demiterii judecătorilor CC. Asta s-a urmărit prin aceste decizii luate de Tănase şi CC, forţarea deputaţilor de a merge la limita legii şi asta vom avea. Iar Nicolae Timofti este obligat a doua oară să promulge legea aşa cum o va primi de la parlament.

Tănase trebuie să părăsească funcţia de la CC, dar nu vrea să o facă de bunăvoie. Vrea haos, vrea dezordine şi forţarea mâinii celor din parlament, ca aceştia să meargă la limita legii pentru a demite actualul format al CC. Şi-i va reuşi acest lucru, iar după asta în calitate de lider politic îşi va pune tunurile pe rivalii politici, sperând că asta-i va aduce dividente politice în alegerile anticipate care vor avea loc cel târziu în luna noiembrie-decembrie a acestui an.

vineri, 10 mai 2013

Să vină referendumul

Începând de ieri caut Republica Moldova pe hartă şi nu o găsesc. Palma de pământ dintre Nistru şi Prut pur şi simplu a dispărut, a căzut de pe hartă, de pe harta Europei, de pe harta strategică a UE, dacă a fost vreodată acolo. Pe locul unde se doreşte a fi Republica Moldova se aude încă bubuiturile batjocoritare ale manifestaţiei bolşevice din inima unei capitale care se vrea europeană, care se găseşte în anul 2013, sau poate prin 1960-1970. Încă sunt vii chiotele, dansurile, aplauzele, veselia adunăturii din PMAN, care au transformat o zi de doliu în una de dezmăţ. Se aud gemetele de suferinţă ale celor căzuţi în al doilea război mondial din ambelel armate, gemete de durere şi suferinţă, pe pieptul cărora dansau şi se veseleau cei care se numesc creştini ortodocşi. Plâng şi-şi plâng soarta amară pe care au avut-o milioanele de oameni omorâţi, înfometaţi, deportaţi în Siberii de gheaţă de către cei care ieri, 9 mai sărbătoreau şi se veseleau pe seama nenorocirii lor. Plânge şi piatra comemorativă instalată acolo tocmai pentru a aminti tuturor de chinurile prin care au trecut buneii şi părinţii noştri din cauza celor care sărbătoreau ieri victoria. Victoria Răului, Victotia Morţii!

Am evitat să scriu aceste rânduri ieri la fierbinţeală. Nu am dorit nici azi să scriu ceva despre cele întâmplate ieri. Dar nu a fost posibil. Bătaia de joc la adresa băştinaşilor este prea mare. Bătaie de joc care vine atât din partea bolşevicilor, dar şi a celor în care am avut încredere şi am sperat până în ultima clipă că ne vor scăpa de umilinţa la care am fost supuşi ieri.

După ce Dorin Chirtoacă a permis acestor bolşevici să ne spurce un simbol naţional precum e PMAN, acesta nici măcar nu a avut bunul simţ să-şi ceară scuze pentru această umilinţă. În stilu-i caracteristic a început să dea vina pe toţi şi pe toate, numai să iasă el din nou basma curată. Mai întâi a minţit că nu a ştiut ce semnează şi că nu a ştiut ce va avea loc în PMAN de 9 mai. Apoi când i s-a dovedit că de acum câteva săptămâni de când s-a aflat ce ne-au pregătiti bolşevicii, Dorin Chirtoacă ar fi putut retrage autorizaţia oricând şi pe bună dreptate putea să facă acest lucru, Chirtoacă a încercat să de vina pe lege. Mama ei de lege, care se aplică doar când e vorba de drepturile minorităţilor, iar când băştinaşii au dorit să organizeze un marş unionist, Chirtoacă s-a rupt în zece şi a interzis acestora să meargă în PMAN. Domnule jurist, Dorin Chirtoacă,despre care legi vorbeşti? Sau dumneata, la fel ca şi alt mare jurist, moşul Mihai Ghimpu aplicaţi legea selectiv? Adică bolşevicii care reprezintă aici doar o minoritate de 9% se pot bucura de lege şi pot organiza batjocuri la adresa băştinaşilor chiar în PMAN, iar băştinaşii nu au voie nici măcar să treacă prin PMAN când organizează manifestaţii naţionale şi pro-UE?

Apoi primăraşul nostru a încercat să arunce piatra în grădina guvernării, cum că ei s-ar face vinovaţi de ce se întâmplă în curtea lui Dorin Chirtoacă. Jenant, domnule Chirtoacă. Jenant şi umilitor. S-a mai răţoit primarul şi pe la nişte posturi tv, cum că le va arăta el de alt an bolşevicilor cine e şefu’ aici şi că nu le va mai permite niciodată să facă astfel de concerte. Păi cum Dorine, la anul şi la mulţi ani deja nu va mai funcţiona legea de care te-ai agăţat cu disperare anul acesta? La anul vei încălca legea pe care anul acesta nu ai încălcat-o şi le-ai permis să ne batjocorească? Şi oare ce valoare mai tu Dorine şi ce valoare mai au vorbele şi ameninţările tale goale, după ce ne-au umilit bolşevicii aşa cum şi-au dorit ei anul acesta? Cu ce vei şterge tu din umilinţa naţională de ieri dacă vei prinde la curaj şi nu vei mai permite aşa ceva?

Realitatea însă este alta. Dorin Chirtoacă nu a fost oprit de lege să anuleze autorizaţia pentru concertul ruşilor. El a fost legat de mâini şi de picioare de bonusului imens pe care l-a luat de la organizatorii acestui concert, pentru a le permite desfăşurarea acestuia. Multă lume cunoaşte despre faptul că Dorin Chirtoacă a primit bani pentru autorizaţie, iar acest lucru va fi demonstrat cu dovezi de Dodon, în timpul referendumului de demitere a lui Chirtoacă pe care-l va demara foarte curând. Dorin Chirtoacă în prostia lui nu a înţeles că acest dezmăţ al bolşevicilor, pentru care el a luat bani a fost o capcană întinsă lui de Igor Dodon şi Ilan Shor, un truc de care se vor folosi ca să arate unioniştilor cine e cu adevărat Dorin Chirtoacă şi să-l demită prin referendum. Ca o dovadă în plus la cele menţionate mai sus este şi siguranţa cu care ieri un individ, care din câte cunosc este mâna dreaptă în partidul lui Dodon, la unul din posturile de televiziune private a spus că Dorin Chirtoacă până în 2014 nu va mai fi primar.

Şi de ce ar mai fi primar? Întrebare, pe care probabil marea majoritatea care l-au votat şi susţinut şi-o adresează acum. Poate să mai fie primar pentru că nu a reuşit încă să distrugă toate monumentele istorice din Chişinău, în locurile cărora oferă autorizaţii de construcţie mafioţilor? Sau poate pentru faptul că încă nu a reuşit să distrugă total parcurile oraşului, a mai rămas un pic de verde în oraş şi trebuie construit şi acolo ceva? Sau pentru că mai sunt câteva drumuri încă bune, construite acum zece ani şi mai bine de comunişti şi încă mai rezistă, spre deosebire de drumurile reparate de Chirtoacă, care se distrug în 2-3 luni? Da, Viaductul ce leagă sectorul Centru de sectorul Botanica a fost reparat acum aproape 10 ani de primarul comunist şi care încă este în stare foarte bună, cu unele reparaţii cosmetice. Ce s-a întâmplat însă cu strada Alba Iulia reparată de Chirtoacă şi care după 3 luni era şi mai distrusă ca până la reparaţie? Ce avem pe perimetrul de drum de la porţile oraşului până la aeroport, unde după 2 luni s-a măcinat tot asfaltul devenind şi mai inpracticabil ca până la reparaţie? Tot Dorin Chirtoacă ne-a asigurat că vom scăpa odată de rusificarea Chişinăului, dar de fapt vedem la orice pas publicitate în rusă, denumiri de magazine, localuri şi altele în rusă. Peste tot vedem o batjocură la adresa limbii române prin greşelile intenţionate sau neintenţionae, care se fac atunci când se mai scrie puţin şi în limba română. Să mai pomenesc şi de pieţele apărute sub geamurile oamenilor, de buticurile care au împânzit oraşul etc. etc.?

Exemplele de incompetenţă crasă de care dă dovadă Dorin Chirtoacă în gestionarea Chişinăului pot continua la nesfârşit, însă nu am timp şi nici spaţiu necesar pentru toate. Dorin Chirtoacă a luat al doilea mandat doar datorită faptului că până acum oamenii îl credeau un om cinstit, un om cu viziuni pro-europene, un pro-român, un unonist desăvârşit. În ciuda incompetenţei de care dă dovadă, oamenii i-au mai dat o şansă în speranţa că va scoate Chişinăul şi RM de sub jugul rusesc. Ceea ce a făcut el prin autorizarea umilinţei de ieri din PMAN întrece chiar şi trădarea lui Roşca din 2005. Roşca măcar ne-a trădat pentru comuniştii moldoveni, stopând astfel revenirea ruşilor pe cai mari în Republica Moldova prin intermediul BMD-ului lui Urechean. Dorin Chirtoacă însă ne-a trădat celui mai mare duşman al nostru, al românilor/moldovenilor. Ne-a trădat şi umilit la noi acasă în faţa bolşevicilor, într-o zi în care am fost ocupaţi şi am devenit robii URSS-ului şi a ruşilor.

După o astfel de trădare, Dorin Chirtoacă nu numai că nu merită să mai fie primar, dar nu merită nici măcar să se identifice ca român, ca promotor al valorilor româneşti. Poate doar ca un român trădător şi cumpărat cu tot cu papuci de către ruşi. În aceste condiţii oamenii nu-l mai vor primar nici pentru faptul că ar fi un unionist adevărat, pentru că a dovedit că nu este. Pentru capacităţile sale manageriale nu l-au vrut niciodată. Cei care vor iniţia acel referendum de demitere a sa, pot fi siguri că au votul a zeci de mii de oameni care cândva l-au susţinut şi votat pe Dorin Chirtoacă. Pot conta pe votul meu şi a altor sute, poate mii pe care-i voi convinge să voteze pentru demiterea sa. Şi Dorin cunoaşte încă din 2009 puterea mea de convingere, când cutreieram împreună satele, însetaţi şi înfometaţi şi convingeam oamenii să voteze PL-ul. Şi i-am convins, în acea campanie electorală PL-ul luând cel mai mare scor electoral din istoria partidului. Şi de atunci scorul acestuia a fost în cădere liberă, după ce majoritatea tinerilor competenţi şi cu dăruire pentru partid au părărit PL-ul, dezamăgiţi fiind de drumurile pe care le-a apucat Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă.

P.S. Ieri, şi nu numai ieri, PMAN şi Chişinăul au fost împânzite de simboluri comuniste, simboluri care sunt interzise prin lege în Republica Moldova. Să-i vedem acum pe guvernanţii noştri cum asigură respectarea legilor adoptate chiar de ei şi cum vor fi atraşi la răspundere cei ce au încălcat legea.

miercuri, 8 mai 2013

Justiţia selectivă a lui Plahotniuc înfloreşte

Doar câteva zile i-au trebuit lui Plahotniuc ca să se repună pe picioare după loviturile primite prin demiterea lui Gurin, anularea votului mixt. Şi aici mă opresc, căci astea sunt unicele lovituri primite. Unii ar spune că şi trecerea CNA-ului în subordinea Guvernului ar fi o lovitură dată mafiei. Vin să vă contrazic, iar urmărirea penală pe numele lui Streleţ şi Ioniţă de la PLDM dovedesc încă odată, ceea ce am scris în articolul precedent şi pe care mai multe surse media, dar şi televiziuni le-au mediatizat, unde am menţionat că: trecerea CNA-ului sub jurisdicţia Guvernului nu înseamnă deloc că Chetraru va înceta să îndeplinească comenzile politice ale lui Plahotniuc. Soluţia corectă în acest caz este demiterea lui Chetraru şi motive sunt suficiente în această privinţă şi numirea altui Director nesupus vreunui partid politic, fără a se opera modificări la Legea privind CNA. Desigur şi desfiinţarea acestui Centru ar fi o soluţie foarte bună, însă deocamdată se pare că niciunul dintre partidele politice nu-şi doresc acest lucru.

Iată că am avut din nou dreptate, iar justiţia selectivă a lui Plahotniuc se întăreşte şi mai mult. Nu vreau deloc să fiu apărătorul celor doi, Streleţ şi Ioniţă şi nici nu mă pot pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestora. Să o facă organele abilitate, dacă mai avem aşa ceva. Însă, felul cum se deschid dosare penale şi sunt hărţuiţi doar cei de la PLDM de către CNA, vine încă odată să dovedească faptul că acest Centru este unul corupt şi criminal, care, fără nicio jenă îndeplineşte direct ordinele lui Plahotniuc. Dacă acest CNA ar fi fost cât de cât corect, de mult îl băga la puşcărie pe Anatol Şalaru de la Transporturi, care numai în 2012 a deturnat peste un miliard de euro destinaţi reparaţiei drumurilor. Atenţie, peste 1.000.000.000. Aşa-i că sunt multe zerouri în coadă şi că sare în ochi această cifră? Iată că pe Chetraru şi Plahotniuc această delapidare unică în istoria Republicii Moldova nu-i deranjează deoarece şi-au luat şi ei partea meritată din acest miliard. Şi mai grav este că atât UE, BERD, SUA cât şi alţi parteneri şi sponsori, care în ultimii 20 de ani au virat constant bani în dezvoltarea drumurilor în RM au renunţat de a mai oferi bani statului nostru. Atenţie, nici pe timpul comuniştilor nu au fost stopate ajutoarele în bani pentru reparaţia şi construcţia drumurilor. Nici comuniştii nu au furat atât de la drumuri în cei opt ani ai lor de guvernare, cât a furat şi delapidat Anatol Şalaru, încât să se ajungă să-şi piardă încrederea europenii şi americanii şi să nu mai ofere bani RM pentru drumuri. Şi lista funcţionarilor corupţi din toate partidele de la guvernare ar continua încă mult, dar nu am nici timp şi nici spaţiu suficient pentru toţi. Totuşi CNA, la ordinul lui Plahotniuc îi vede doar pe cei din PLDM, care sigur că nu sunt deloc îngeri.

Plahotniuc a prins la curaj din nou şi datorită reacţiei unor oficiali europeni, care s-au arătat nemulţumiţi de unele legi şi modificări de legi care s-au votat cu votul comun al PLDM şi PCRM. Problema însă este că aceşti oficiali au reacţionat la cald în baza informaţiilor primite de la reprezentanţii UE din RM, a căror îndeletnicire de bază este parazitarea prin Nobil Club, Driver şi Hotelul Nobil, învăluiţi de aburii bahici şi în compania selectă a fetelor de companie oferite cu dărnicie de către Plahotniuc acestora. Treptat însă, vedem că aceste critici dure ale oficialilor europeni vizavi de votul comun PLDM-PCRM încep să se diminueze după ce au avut ocazia să discute şi cu Nicolae Timofti sau Iurie Leancă, care le-au explicat situaţia actuală din RM un pic mai altfel decât a făcut-o Dirck Schuebel. De altfel, singurul care mai iese cu reacţii pe marginea acestei situaţii este doar Schuebel, în timpul în care-i sunt schimbate damele de companie cu altele mai proaspete.

În condiţiile în care se tărăgănează promulgarea acestor legi de către Nicolae Timofti, Plahotniuc va lovi în plin în Filat prin CNA-ul lui Chetraru, ceea ce-l va face din nou pe Filat să îngenuncheze a nu ştiu câta oară şi să dea înapoi din lupta pe care a început-o pentru curăţarea statului RM de mafia lui Plahotniuc. Pentru a nu se întâmpla aceste lucruri, Nicolae Timofti trebuie să promulge cât mai urgent pachetul de legi votat săptămâna trecută, cu excepţia modificărilor la legea privind Curtea Constituţională, unica faţă de care europenii aduc critici. Doar prin demiterea lui Chetraru, Zumbreanu şi a altor corupţi de la CNA, vom putea asigura puţină independenţă CNA-ului şi vom pune capăt justiţiei selective a lui Plahotniuc.

vineri, 3 mai 2013

La noi prin democraţie se înţelege a trage fiecare la turta lui

Odată ce mi-am expus părerea vizavi de votul mixt, dar şi referitor la inamovibilitatea lui Chetraru de la CNA, când am prezentat cu probe cum poate fi demis legal, toate acestea, dar şi alte modificări ale legislaţiei fiind votate de PLDM în urma condiţionărilor şi şantajului lui Plahotniuc, am crezut oportun, dar şi corect să-mi exprim părerea şi vizavi de cele întâmplate astăzi în legislativul RM.

Unele proiecte de lege votate sau abrogate sunt binevenite, chiar dacă au fost votate împreună cu PCRM

Legea privind votul mixt, dar şi eliberarea lui Corneliu Gurin de la şefia PG, funcţie pe care o deţinea ilegal, ţinând cont de faptul cum a fost votat, trebuiau neapărat readuse în discuţie şi fie modificate, fie abrogate. Dacă în privinţa lui Corneliu Gurin nu erau alte posibilităţi decât eliberarea sa din funcţie, în schimb, Legii cu privire la votul mixt i se puteau aduce unele modificări prin care li s-ar fi oferit drepturi egale la vot tuturor cetăţenilor RM, indiferent în ce colţ al lumii s-ar fi aflat. Totuşi, s-a optat pentru abrogarea modificărilor aduse Codului electoral şi revenirea la votul pe liste naţionale. Trebuie să recunoaştem că este mai bine şi corect faţă de cetăţeni acest tip de vot, decât cel propus de Plahotniuc.

Până aici parcă nu prea am avea ce le reproşa noii majorităţi parlamentare, constituită măcar şi pentru a îndrepta erorile făcute în urma şantajului lui Plahotniuc. Însă, mai departe a început debandada în Parlament. Fiecare din aceştia şi PCRM şi PLDM şi-au impus propriile proiecte de lege, unele din ele încălcând grav normele statului de drept şi Constituţia RM.

Politicienii noştri înţeleg democraţia, dar şi libertatea instituţiilor de stat faţă de politic prin tragerea fiecare la turta sa

PLDM-iştii au vrut astăzi să ne demonstreze că independenţa şi buna funcţionare a CNA-ului lui Chetraru şi Plahotniuc înseamnă trecerea acestuia din subordinea lui Plahotniuc în subordinea Guvernului, sau a PLDM-ului, odată ce acesta momentan deţine şefia executivului. Apropo, pariaţi că imediat ce vor pierde şefia Guvernului vor zice că legea nu e bună şi că au votat-o de data aceasta deja în urma condiţionărilor lui Voronin? În realitate însă, aşa cum am spus-o pe acest blog şi cu câteva zile în urmă, o bună funcţionare a CNA-ului ar fi acordată prin demiterea imediată a lui Chetraru şi scoaterea Centrului din mâinile lui Plahotniuc. Nu trecerea de la un partid la altul face ca CNA-ul să funcţioneze câtuşi de puţin bine, ci demiterea lui Chetraru, scoaterea acestuia de sub influenţa politicului şi numirea unui Director care nu ar fi controlat politic. Chiar şi inamovibilitatea şefului CNA ar fi fost binevenită, odată ce la şefia acestuia ar fi fost numit un om incoruptibil, inamovibilitate care i-ar fi oferit mai multă independenţă faţă de partidele politice. Filat însă ce a ales? Şi trecerea CNA-ului sub jurisdicţia Guvernului nu înseamnă deloc că Chetraru va înceta să îndeplinească comenzile politice ale lui Plahotniuc. Soluţia corectă în acest caz este demiterea lui Chetraru şi motive sunt suficiente în această privinţă şi numirea altui Director nesupus vreunui partid politic, fără a se opera modificări la Legea privind CNA. Desigur şi desfiinţarea acestui Centru ar fi o soluţie foarte bună, însă deocamdată se pare că niciunul dintre partidele politice nu-şi doresc acest lucru.

Mărirea pragului electoral – încălcarea principiului pluralismului politic şi pluripartidismului

Culmea ironiei este că astăzi, comuniştii erau la un pas să reuşească ceva cu ajutorul PLDM-ului, ce nici în anii de glorie şi guvernare a lor nu reuşiseră. Mărirea pragului electoral pentru partidele politice tocmai la 7% de la 4% cât este acum. Dacă în timpul unei guvernări comuniste autoritare partidele trebuiau să adune 6% pentru a accede în parlament, de această dată, în plină guvernare democratică era să ne trezim cu un prag electoral tocmai de 7%. Această modificare a Codului electoral nu face decât să îngrădească accesul multor actori politici în parlament. Ori, într-o democraţie sănătoasă avem nevoie neapărat nu doar de 2 partide în parlament, cum se încearcă acum, ci măcar de 4-5. Ori, prin această modificare a pragului electoral se urmăreşte lăsarea în afara legislativului a PD-ului şi a PL-ului. Totuşi, trebuie să recunoaştem că avem nevoie în parlament şi de aceste două partide, odată ce acestea vor fi în stare şi vor scăpa de Plahotniuc, respectiv de Ghimpu, care doar le strică imaginea şi le micşorează drastic scorul electoral. Acest prag electoral de 6% nu va permite accederea în parlament nici unor formaţiuni politice precum Mişcarea Populară Antimafie, care în ultimul timp s-a manifestat foarte activ, demascând hoţiile făcute de actualii guvernanţi şi care se bucură de încredere din partea electoratului. Aceste 6% vor îngrădi accesul în parlament şi a altor partide pro-europene şi pro-româneşti, care ar veni să mai demonopolizeze curentul naţional, pe care Ghimpu a pus stăpânire şi consideră că doar el este în drept să vorbească despre aceste lucruri. De fapt, de când e la guvernare a şi uitat de Unire, de Româmia, aducându-şi aminte de aceste idealuri doar în campaniile electorale. Soluţia corectă, pentru a-i mulţumi şi pe comunişti, ar fi fost ca pragul electoral să fie mărit cel mult până la 5%, aşa cum se practică în multe state europene.

Încercarea de a controla Curtea Constituţională – o mare greşeală

Pe departe cel mai greşit pas pe care l-au făcut PLDM şi PCRM astăzi, este încercarea de a supune CC Parlamentului. E de înţeles faptul că CC şi-a depăşit atribuţiile şi a adoptat pe 22.04.2013 o hotărâre politică, eronată, neconstituţională şi neconformă cu propriul statut de funcţionare, dar asta nu înseamnă deja că Înalta Curte trebuie supusă politic prin scoaterea inamovibilităţii judecătorilor CC, făcându-i pe aceştia şantajabili la gândul că oricând vor fi demişi dacă nu urmează întocmai ordinele celor care i-au nimit în funcţii. Cine ne poate asigura că, odată ajunşi inamovibili, judecătorii CC nu-şi vor bate joc de lege într-un hal şi mai urât decât au făcut-o la 22.04.2013? În acelaşi timp vedem şi reacţia oficialilor europeni la această ingerinţă a parlamentului în interiorul CC, iar Preşedintele Comisiei de la Venezia s-a şi expus cu privire la această violare a Constituţiei RM. Aceste reglări de conturi, care se fac pe scena politică a RM, inclusiv prin încălcarea gravă a legislaţiei şi prevederilor europene, ne pune în pericol şi mai mult parcursul nostru european. Soluţia în problema judecătorilor CC, care adoptă hotărâri politice, ar fi fost scoaterea lor de sub influenţa lui Plahotniuc, pentru ca aceştia să nu poată fi şantajaţi pentru a adopta hotărâri după placul lui.

Însă nu doar cei din parlament au gafat azi. Pe reţelele de socializare, dar şi în mai multe surse mass-media, cât şi unii lideri politici ai partidelor  extra-parlamentare, îl dădeau drept învins pe Plahotniuc, unii văzându-l deja cu bagajele pregătite pentru a fugi din RM. Vreau să le mai tai din elanul pe care l-au luat, dar şi din naivitatea de care dau dovadă şi să le amintesc că Plahotniuc mereu are un plan de rezervă, care ar putea da totul peste cap şi care ar asigura revenirea sa pe cai mari. Numai în această primăvară am avut mai multe astfel de exemple. Şi încă ceva, nu uitaţi de Curtea Constituţională pe care încă o are la degetul mic şi care oricând ar putea declara activitatea Parlamentului drept ilegală, iar tot ce s-a întâmplat aceste zile de când a fost demis Marian Lupu, să fie în zadar. Ştiţi voi, şi Mişa Ghimpu are mereu un as în mânecă, sau el este un as la îndemâna cuiva!